Τροχοί & TIR

Έκπληξη από Scania: Μπαταρία βαρέων ηλεκτρικών για 1,5 εκ χιλιόμετρα

Οι Scania και Northvolt μόλις παρουσίασαν μία, από κοινού εξελιγμένη, μπαταρία (cell μπαταρίας, για την ακρίβεια) για βαρέα ηλεκτρικά φορτηγά και γενικά για ηλεκτρικά βαρέα οχήματα. Σε δοκιμές αντο
Δευτέρα 24/04/2023 - 16:23
Κοινοποίηση στα Social Media

Οι Scania και Northvolt μόλις παρουσίασαν μία, από κοινού εξελιγμένη, μπαταρία (cell μπαταρίας, για την ακρίβεια) για βαρέα ηλεκτρικά φορτηγά και γενικά για ηλεκτρικά βαρέα οχήματα. 

Σε δοκιμές αντοχής και αξιολόγησης, η συγκεκριμένη μπαταρία ιόντων λιθίου επέδειξε πρωτοφανείς ιδιότητες σχετικά με τη μακροζωία της: ούτε λίγο ούτε πολύ, η προσδοκώμενη ωφέλιμη ζωή της άγγιξε τα 1,5 εκατομμύρια χιλιόμετρα, όσο είναι δηλαδή και η ικανότητα ενός πετρελαιοκίνητου φορτηγού για εργασία χωρίς ανάγκη γενικής επισκευής του κινητήρα (ρεκτιφιέ).

Οι μπαταρίες αυτές παράγονται στη βόρεια Σουηδία, σε μονάδα παραγωγής όπου χρησιμοποιούνται αποκλειστικά μη ορυκτά καύσιμα, ενώ και το ίδιο το ανθρακικό αποτύπωμα του τελικού προϊόντος είναι μόλις το ένα τρίτο του αντίστοιχου μέσου όρου των σημερινών ανταγωνιστικών τεχνολογιών.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Scania, Christian Levin ανέφερε: «Η σημερινή ημέρα αποτελεί, θεωρώ, ορόσημο στην πορεία προς ένα βιώσιμο σύστημα μεταφορών. Το μέλλον των βαρέων μεταφορών είναι ηλεκτρικό και για να καταστεί δυνατή η αλλαγή και για να συνεχίσουμε να τηρούμε την υπόσχεση της μάρκας μας προς τους πελάτες μας να είμαστε premium, η Scania χρειάζεται μπαταρίες με κορυφαίες επιδόσεις για τα ηλεκτρικά φορτηγά μας. Καθώς ξεκίνησε η ανάπτυξη αυτής της νέας μπαταρίας, στοχεύσαμε σε υψηλές επιδόσεις, χαμηλό λειτουργικό κόστος και μεγάλη διάρκεια ζωής. Αποφασίσαμε ως απαίτηση για την κυψέλη να επιτρέπει μεγάλη διάρκεια ζωής 1,5 εκατομμυρίου χιλιομέτρων για ένα τυπικό βαρύ όχημα της Scania. Οι δοκιμές δείχνουν ότι αυτή η απαίτηση μπορεί όχι μόνο να ικανοποιηθεί, αλλά και να ξεπεραστεί». Να υπενθυμίσουμε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του T&T το φετινό φθινόπωρο η Scaniaθα λανσάρει ολοκαίνουργια σειρά βαρέων ηλεκτρικών οχημάτων. 

Ο Peter Carlsson, Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της Northvolt, σχολίασε σχετικά: «Στην αρχή αυτής της συνεργασίας, η Northvolt και η Scania συμφώνησαν σε ένα φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα για την ανάπτυξη μιας κυψέλης μπαταρίας υψηλής απόδοσης που θα επέτρεπε να επιταχύνουν τα σχέδιά τους για την ηλεκτροκίνηση στην οδική μεταφορά. Το να έχουμε προχωρήσει σε εκτεταμένες φάσεις ανάπτυξης και επικύρωσης και τώρα να παραδίδουμε κυψέλες από τη Northvolt Ett που υπερβαίνουν τις αρχικές μας προσδοκίες όσον αφορά τις επιδόσεις είναι ένα τεράστιο επίτευγμα για όλους τους εμπλεκόμενους».

PreviousNext