Τροχοί & TIR

Εντοπίστηκαν δεκάδες φορτηγά με πειραγμένους ταχογράφους και κάρτες άλλων οδηγών

Υψηλή παραβατικότητα αποκάλυψαν οι στοχευμένοι έλεγχοι του Τμήματος Τροχαίας Ορεστιάδας σχετικά με την τήρηση των διατάξεων για τους ταχογράφους από τους οδηγούς. Εντοπίστηκαν πειραγμένοι ταχογράφοι
Δευτέρα 17/07/2023 - 10:29
Κοινοποίηση στα Social Media
Φωτό: Αρχείο Ελληνικής Αστυνομίας
Φωτό: Αρχείο Ελληνικής Αστυνομίας

Υψηλή παραβατικότητα αποκάλυψαν οι στοχευμένοι έλεγχοι του Τμήματος Τροχαίας Ορεστιάδας σχετικά με την τήρηση των διατάξεων για τους ταχογράφους από τους οδηγούς. Εντοπίστηκαν πειραγμένοι ταχογράφοι και χρήση κάρτας άλλων οδηγών.

Ειδικότερα, αστυνομικοί του Τμήματος Τροχαίας Ορεστιάδας πραγματοποίησαν συστηματικούς και στοχευμένους τροχονομικούς ελέγχους καθ΄ όλη τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του έτους 2023 σε οχήματα, σχετικά με την τήρηση των διατάξεων για τους ταχογράφους από τους οδηγούς.

Στο πλαίσιο αυτό, σε 13 φορτηγά αυτοκίνητα εντοπίσθηκαν μηχανισμοί επέμβασης στην ορθή καταγραφή των στοιχείων του ταχογράφου. Διαπιστώθηκε ότι τα παραπάνω φορτηγά διέθεταν μηχανισμούς επέμβασης στην ορθή καταγραφή των δεδομένων του ταχογράφου αναφορικά με τη δραστηριότητά του, ενώ κατόπιν επισταμένης μελέτης των φύλλων καταγραφής του ταχογράφου διαπιστώθηκε η μη αποτύπωση σε αυτά των πραγματικών ωρών εργασίας και ανάπαυσης του οδηγού, της ταχύτητας του οχήματος και των διανυθέντων χιλιομέτρων.

Βεβαιώθηκαν 2.063 παραβάσεις

Στο ίδιο διάστημα, Απρίλιος-Ιούνιος 2023, μόνο από το Τμήμα Τροχαίας Ορεστιάδας και στο πλαίσιο των στοχευμένων ελέγχων βεβαιώθηκαν 2.063 παραβάσεις σχετικά με τη μη τήρηση των διατάξεων για τις οδικές μεταφορές και τους ταχογράφους.

Ενδεικτικά, από τις παραπάνω παραβάσεις, 31 αφορούσαν τη χρήση ψηφιακής κάρτας ταχογράφου άλλου ατόμου, 50 την επέμβαση στο φύλλο καταγραφής ή στη συσκευή με αποτέλεσμα την απώλεια των καταγραφόμενων δεδομένων, 7 τη μη χρήση ψηφιακής κάρτας ταχογράφου, 1 την κατοχή δύο ψηφιακών καρτών ταχογράφου στο όνομά τους, 1 τη χρήση συσκευής μη εγκεκριμένου τύπου και 1.973 λοιπές παραβάσεις σχετικά με τη μη τήρηση των διατάξεων για τις οδικές μεταφορές και τους ταχογράφους.

Στους οδηγούς και ιδιοκτήτες των ανωτέρω οχημάτων επιβλήθηκαν οι προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις, ενώ ακινητοποιήθηκαν τα οχήματα μέχρι την αποκατάσταση της ορθής λειτουργίας του ταχογράφου από εξουσιοδοτημένο συνεργείο καθώς και οι μηχανισμοί επέμβασης και παραποίησης των δεδομένων του ταχογράφου αφαιρέθηκαν και κατασχέθηκαν.

PreviousNext