Τροχοί & TIR

Εξ αποστάσεως όλοι οι έλεγχοι των ταχογράφων μέχρι το 2025

Στον επίσημο προγραμματισμό δράσεων του DVSA (Driver and Vehicle Standards Agency) του Ηνωμένου Βασιλείου ορίζεται, μεταξύ άλλων, ότι μέχρι το τέλος του 2025 όλοι οι έλεγχοι ταχογράφου των βαρέων οχ
Κυριακή 09/04/2023 - 10:00
Κοινοποίηση στα Social Media
Φωτό: Polizei Gottingen
Φωτό: Polizei Gottingen

Στον επίσημο προγραμματισμό δράσεων του DVSA (Driver and Vehicle Standards Agency) του Ηνωμένου Βασιλείου ορίζεται, μεταξύ άλλων, ότι μέχρι το τέλος του 2025 όλοι οι έλεγχοι ταχογράφου των βαρέων οχημάτων θα γίνονται εξ αποστάσεως.

Μέχρι τότε, το μέτρο θεωρείται ότι θα έχει γενικευτεί, επίσης, στη Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Αυστρία αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η δοκιμαστική εφαρμογή του μέτρου θα έχει στο μεταξύ εκκινήσει και στην Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού ΤΡΟΧΟΙ & ΤΙR, αν και η πλειονότητα των ελέγχων θα γίνονται όπως σήμερα από τις αστυνομικές αρχές και αυτό έχει να κάνει με την παλαιότητα του ελληνικού στόλου των φορτηγών που φέρουν αναλογικούς ταχογράφους ή ψηφιακούς πρώτης γενιάς.

Εδώ να υπενθυμίσουμε ότι η συσκευή για τον εξ αποστάσεως έλεγχο, γνωστή ως DSRC (Dedicated Short Range Communication), έχει τη δυνατότητα να διαβάζει εξ αποστάσεως τις καταγραφές που πραγματοποιεί ο ταχογράφος, ενώ το φορτηγό κινείται. Προϋπόθεση, όμως, ο ταχογράφος να είναι ψηφιακός και σύγχρονος (smart tacho).

Τα βαν της αστυνομίας με το σύστημα DSRC παρκάρουν σε παρκίδες των αυτοκινητόδρομων παρακολουθώντας τις καταγραφές των ταχογράφων των διερχόμενων φορτηγών/ λεωφορείων. Το ίδιο μπορούν να κάνουν κινούμενα κανονικά ή και στη λωρίδα έκτακτης ανάγκης.

PreviousNext