Τροχοί & TIR

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση παράνομης μεταφοράς αλλοδαπών. Φορτηγά με κρύπτες (+video)

Εξαρθρώθηκε, έπειτα από επιστάμενη και μεθοδική έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης, πολυμελής εγκληματική οργάνωση με διαρκή και δομημένη
Παρασκευή 20/01/2023 - 14:12
Κοινοποίηση στα Social Media

Εξαρθρώθηκε, έπειτα από επιστάμενη και μεθοδική έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης, πολυμελής εγκληματική οργάνωση με διαρκή και δομημένη δράση, τα μέλη της οποίας με διακριτούς ρόλους ενέχονται σε πολλές περιπτώσεις προώθησης παράτυπων μεταναστών στην ελληνική επικράτεια από τα ελληνοτουρκικά σύνορα έναντι χρηματικής αμοιβής.

Πρόκειται για 11 άτομα (8 ημεδαποί – 3 αλλοδαποί) ηλικίας 23 έως 41 ετών, 7 εκ των οποίων συνελήφθησαν, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για συγκρότηση διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό τη μεταφορά – προώθηση παράτυπων αλλοδαπών στο εσωτερικό της Χώρας έναντι αμοιβής 2000-4000 ευρώ ανά άτομο, καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Επιπλέον, πέραν των προαναφερόμενων μελών ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 10 ακόμη ατόμων (5 ημεδαποί – 5 αλλοδαποί) – εμπλεκομένων στην ίδια υπόθεση.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, η εν λόγω οργάνωση δραστηριοποιείται στην προώθηση παράτυπων μεταναστών στο εσωτερικό της Χώρας, τόσο με τη χρήση οχημάτων, τα οποία έχουν υποστεί τροποποιήσεις και στα οποία έχουν κατασκευαστεί ειδικά διαμορφωμένες κρύπτες για τη  μεταφορά των μεταναστών, όσο και με συνήθη φορτηγά με μεγάλη χωρητικότητα αλλά και με αυτοκίνητα.

Αναλυτικότερα, διαπιστώθηκε ότι μέλος της οργάνωσης που βρίσκεται στην Τουρκία, προωθεί μη νόμιμους αλλοδαπούς στην ελληνική επικράτεια, μέσω των ελληνοτουρκικών συνόρων στο νομό Έβρου, οι οποίοι στη συνέχεια επιβιβάζονται σε οχήματα που ενεργούν κατ’ εντολή ενός εκ των συλληφθέντων (37χρονος), με κύριο προορισμό τη Θεσσαλονίκη, όπου οι αλλοδαποί οδηγούνται σε προσωρινά καταλύματα – χώρους απόκρυψης που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Νομού.

Αξίζει να σημειωθεί  ότι τα οχήματα μεταφοράς, συνοδεύονται από άλλα ΙΧ επιβατικά οχήματα – προπομπούς με σκοπό την ενημέρωση για τυχόν σημεία αστυνομικών ελέγχων, ενώ για τη μεταφορά του κάθε αλλοδαπού η εγκληματική οργάνωση εισέπραττε από 2.000 έως 4.000 ευρώ.

Από τη διενεργηθείσα έρευνα, πρόεκυψε ότι η οργάνωση από τις αρχές Αυγούστου 2022 μέχρι και τα μέσα Ιανουαρίου 2023, πραγματοποίησε συνολικά 11 περιπτώσεις διακίνησης, κατά τις οποίες μεταφέρθηκαν συνολικά τουλάχιστον 155 παράτυποι μετανάστες, με εκτιμώμενο οικονομικό όφελος τουλάχιστον 300.000 ευρώ.

Κατασχέθηκαν:

  • 13 οχήματα, εκ των οποίων 3 Ι.Χ.Φορτηγά με ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη και 1 όχημα ειδικού τύπου (πυροσβεστικό) με ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη,
  • Πλήθος τηλεφωνικών και ηλεκτρονικών μέσων,
  • 2 συσκευές γεωεντοπισμού (GPS),
  • Το χρηματικό ποσό των 860 ευρώ και
  • Μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στις αρμόδιες δικαστικές αρχές.

Video URL
PreviousNext