Τροχοί & TIR

Fiat Professional με κινητήρες CNG

Περιβαλλοντική ευθύνη, αυτονομία-ρεκόρ και κορυφαία εκμετάλλευση Η γκάμα ελαφρών επαγγελματικών με κινητήρες φυσικού αερίου της Fiat Professional συνοδεύεται από το λογότυπο Natural Power κι απαρτίζ
Παρασκευή 26/07/2019 - 13:57
Κοινοποίηση στα Social Media
Ελαφρά επαγγελματικά Fiat Professional με κινητήρες CNG
Ελαφρά επαγγελματικά Fiat Professional με κινητήρες CNG

Περιβαλλοντική ευθύνη, αυτονομία-ρεκόρ και κορυφαία εκμετάλλευση

Η γκάμα ελαφρών επαγγελματικών με κινητήρες φυσικού αερίου της Fiat Professional συνοδεύεται από το λογότυπο Natural Power κι απαρτίζεται από τα Panda Van, Fiorino, Doblò Cargo, και (νέο) Ducato. Η Fiat Professional είναι ο πρώτος κατασκευαστής που είδε τα οφέλη και τη βιωσιμότητα των κινητήρων φυσικού αερίου/μεθανίου στα LCV, και ξεκίνησε την εμπορική τους διάθεση εδώ και δύο δεκαετίες. Η επιλογή δικαιώθηκε στο στίβο των ταξινομήσεων με τα μοντέλα της Fiat Professional να κατέχουν ηγετικά μερίδια αγοράς στην Ευρώπη. Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν εφικτό αν η εκμετάλλευση και η αποδοτικότητα δεν ήταν στα επίπεδα των LCV με συμβατική γραμμή μετάδοσης κίνησης. Επιπλέον, το μεγάλο δέλεαρ είναι ότι, τιμολογιακά τα CNG επαγγελματικά της Fiat Professional διατίθενται σε ελκυστικές τιμές που ελάχιστα απέχουν –αν δεν είναι πανομοιότυπες από αυτές των ντίζελ μοντέλων.

Οι φιλικοί προς το περιβάλλον κινητήρες επιτρέπουν τη μείωση των εκπομπών NOx κατά 90% και τις εκπομπές του CO2 κατά 25%, ενώ η ισχύς και η ροπή παραμένουν οι ίδιες από τις αντίστοιχες βενζινοκίνητες εκδόσεις. Επιπλέον, οι φιλικοί με το περιβάλλον κινητήρες είναι πιο αθόρυβοι από τους παραδοσιακούς, με μία μείωση 50% στον αντιληπτό θόρυβο και στα επίπεδα κραδασμών. Ως προς την αποδοτικότητα, οι συγκεκριμένοι κινητήρες εγγυώνται μία μείωση του κόστους ανά χιλιόμετρο της τάξης του 30% συγκριτικά με το πετρέλαιο και 50% συγκριτικά με τη βενζίνη. Τα μειωμένα κόστη κίνησης δεν είναι η μοναδική εξοικονόμηση. Στην πράξη, οι φιλικοί με το περιβάλλον κινητήρες εξασφαλίζουν μεγαλύτερη αυτονομία, παρέχοντας μία απόσταση έως και 990 km ανά ρεζερβουάρ του συνδυασμένου βενζίνης/diesel και μεθανίου (Φυσικού Αερίου / CNG) ενώ τα κόστη συντήρησης είναι αντίστοιχα με εκείνα των παραδοσιακών κινητήρων. Αξίζει τέλος, να σημειωθεί ότι, και η αξία μεταπώλησης των Natural Power μοντέλων είναι σε υψηλά επίπεδα, με την τιμή να είναι συνήθως εφάμιλλη των ντίζελ LCV.

Panda Van 0.9 TwinAir 80hp Natural Power

Κατέχοντας ηγετική θέση στην εξέλιξη και παραγωγή αυτοκινήτων που χρησιμοποιούν για την κίνηση τους φυσικό αέριο (CNG), η Fiat Professional, προσφέρει και το εισαγωγικό ως προς τις διαστάσεις μοντέλο, το Panda Van και σε έκδοση CNG για όσους αναζητούν τη μέγιστη οικονομία καυσίμου. Το μήκους μόλις 3,65 μέτρων μοντέλο της κατηγορίας Α, χρησιμοποιώντας τον βραβευμένο κινητήρα Twinair με τους 80 ίππους –πρώτος στον κόσμο υπερτροφοδοτούμενος δικύλινδρος διπλού καυσίμου- το Panda Van-CNG, ξεχωρίζει για τον τρόπο που συνδυάζει την υψηλή απόδοση με το ελάχιστο  κόστος χρήσης.

Ο TwinAir κινητήρας διαθέτει ηλεκτρονικό ψεκασμό διαδοχικά χρονισμένο πολλαπλών σημείων με ειδικούς ψεκαστήρες για το μεθάνιο και την βενζίνη. Η ισχύς ανέρχεται στα 80 hp (85 με βενζίνη), η μέγιστη ροπή στα 140 Nm (145 με βενζίνη) και με τυποποιημένη μέση κατανάλωση πέριξ των 4,5 κιλών CNG ή περίπου 4 ευρώ ανά 100 χιλιόμετρα, το Panda Van διεκδικεί τον τίτλο του αποδοτικότερου επαγγελματικού της κατηγορίας. Παράλληλα, χάρη στην ύπαρξη του ρεζερβουάρ βενζίνης 35 λίτρων, το Panda Van-CNG είναι ένα πραγματικό bi-fuel (διπλού καυσίμου) όχημα με κορυφαία αυτονομία, που απαλλάσσει τον επαγγελματία από το αποκαλούμενο «range anxiety» (άγχος αυτονομίας). Όλα τα γνωστά πλεονεκτήματα του Panda Van παραμένουν ως έχουν, από την ποιοτική καμπίνα με τον χαρούμενο διάκοσμο έως τον ωφέλιμο όγκο φόρτωσης που φτάνει το 1 κυβικό μέτρο.

Fiorino Cargo 1.4 70hp Natural Power

Το Fiat Fiorino, είναι το μοντέλο που ίδρυσε την κατηγορία των αστικών van που σχεδιάστηκαν εξαρχής ως επαγγελματικά οχήματα χωρίς να αποτελούν διασκευές αντίστοιχου επιβατικού και παραμένει έως σήμερα. Το ωφέλιμο φορτίο είναι έως και 660 κιλά, ενώ ο όγκος φόρτωσης των 2,1m3 συνιστά θαύμα χωροταξίας για van με τόσο κόμπακτ εξωτερικές διαστάσεις. Η δυνατότητα επιλογής κινητήρα βενζίνης/φυσικού αερίου (CNG) και η ευελιξία του στις αστικές διανομές, αποτελούν τα κύρια πλεονεκτήματα του. Η μέγιστη ισχύς του κινητήρα bi-fuel (CNG και βενζίνη) των 1,4 λίτρων ανέρχεται σε 70 hp. Η αυτονομία με τη χρήση και των δύο ρεζερβουάρ ξεπερνά τα 900 χιλιόμετρα.

Τα χειριστήρια πολλαπλών λειτουργιών στο τιμόνι μαζί με τον μόνιμο οπίσθιο φωτισμό του πίνακα οργάνων και τη θύρα USB (5V) και το ντουλαπάκι, δημιουργούν ένα εξαιρετικό χώρο οδήγησης και εργασίας. Το κάθισμα του συνοδηγού μπορεί να αναδιπλωθεί προς τα κάτω, και να χρησιμοποιηθεί ως τραπεζάκι ενώ, είναι δυνατό το ξεχωριστό κλείδωμα εμπρός και πίσω θυρών για απόλυτη ασφάλεια στη διάρκεια της φορτοεκφόρτωσης. Το νέο Fiorino εξοπλίζεται με το ολοκαίνουργιο σύστημα infotainment με συνδεσιμότητα που καλύπτει τα πάντα και δυνατότητα αναπαραγωγής από κάθε είδους πηγή ήχου, Bluetooth, προεγκατάσταση DAB κ.ά

Doblò Cargo 120 T-Jet Natural Power

Το Doblò Cargo πέρα από ένα από τα καλύτερα μεσαία van της ευρωπαϊκής αγοράς, συνιστά κι επίδειξη τεχνογνωσίας από τη Fiat Professional, καθώς όχι μόνο διατίθεται με τον υπερεξελιγμένο 120 T-Jet Natural Power, αλλά οι πελάτες έχουν επιπρόσθετα κι επιλογές ως προς το αμάξωμα: το CNG μοντέλο μπορεί να επιλεγεί τόσο σε συνδυασμό με το στάνταρ, όσο και με το «μακρύ» (Maxi) αμάξωμα. Ο κινητήρας διαθέτει ηλεκτρονικό ψεκασμό πολλαπλών σημείων (MPI), διαδοχικό και χρονισμένο ειδικά για φυσικό αέριο, με υπερσυμπιεστή και intercooler, και ανεπίστροφο σύστημα. Ως προς την άνεση και την εκμετάλλευση, η έκδοση Natural Power διατηρεί ανέπαφα όλα εκείνα τα στοιχεία που έχουν κάνει το μοντέλο τόσο δημοφιλές ανάμεσα στους επαγγελματίες.

Με μεταξόνιο από 2755 έως 3105 το Doblò Cargo διατηρεί πολλά στοιχεία μοναδικότητας, που το καθιστούν αυτονόητη επιλογή για πολλούς επαγγελματίες: ο ωφέλιμος όγκος φόρτωσης που φτάνει τα 5,4 κυβικά μέτρα είναι εφάμιλλος μεγαλύτερων επαγγελματικών, και το ίδιο συμβαίνει και με το ωφέλιμο, το οποίο ξεπερνώντας τα 1.000 κιλά δεν έχει ανταγωνισμό. Η λίστα των εξαιρετικών στοιχείων εκμετάλλευσης είναι μακριά, με στοιχεία όπως τα μεγαλύτερο ωφέλιμο μήκος φόρτωσης (3,4 μ.). κατώφλι στα 545 χιλιοστά. Η πίσω ανάρτηση διπλών συνδέσμων Bi-Link πέρα από τη ραφιναρισμένη ποιότητα κύλισης και την εξαιρετική απόσβεση, προσφέρει πολύ υψηλά περιθώρια ενεργητικής ασφάλειας, και είναι και αυτή μοναδική στην κατηγορία των κόμπακτ van.

Νέο Ducato 140 Natural Power

Το νέο Ducato ξεκινά τώρα την εμπορική του πορεία στην ελληνική αγορά, και ανάμεσα στη νέα γκάμα, περιλαμβάνεται η έκδοση Ducato 140 Natural Power με τον τρίλιτρο, μονού καυσίμου CNG κινητήρα των 136 hp (στις 2.730 σ.α.λ.) και 350 Nm μέγιστη ροπή στις 1.500 σ.α.λ., να συμπληρώνει τα υπάρχοντα μοντέλα, επιβεβαιώνοντας τη μακροχρόνια δέσμευση της εταιρείας στη συγκεκριμένη τεχνολογία. Η συγκεκριμένη έκδοση του Ducato, επωφελείται φυσικά απ’ όλες τις εκτεταμένες αναβαθμίσεις της άρτι αφιχθείσας νέας γενιάς. Ουσιαστικά, το πιο ευπώλητο μοντέλο της Fiat Professional, το οποίο προσφέρει τις υπηρεσίες του στους επαγγελματίες τα τελευταία 38 χρόνια, είναι τώρα μία τεχνολογική υπερπαραγωγή, με το τμήμα έρευνας κι εξέλιξης της μάρκας να εφαρμόζει τις πλέον προηγμένες τεχνολογίες, σε ένα από τα πιο επιτυχημένα κόνσεπτ της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Όλοι οι κινητήρες είναι προδιαγραφών Euro 6D, με ακόμα καλύτερη απόδοση και πιο φιλικοί προς το περιβάλλον.  Το νέο αυτόματο κιβώτιο των 9 σχέσεων αξιοποιεί ιδανικά την υψηλή ροπή του κινητήρα, ενώ παράλληλα, το νέο μοντέλο θα είναι διαθέσιμο από το 2020 και σε μία αμιγώς ηλεκτρική έκδοση, η οποία θα έρθει να πλαισιώσει τα υπόλοιπα μοντέλα ντίζελ και CNG. Επίσης, το νέο Ducato είναι εφοδιασμένο με τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες πολυμέσων και βέβαια με ιδιαίτερα προηγμένα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης (ADAS) και ενεργητικής ασφάλειας, πολλά εκ των οποίων θα είναι τμήμα του βασικού εξοπλισμού.

PreviousNext