Τροχοί & TIR

Η αναδρομική ισχύς του μεταφορικού ισοδύναμου μεταφοράς καυσίμων

Καθορίστηκε η βασική τιμή αποζημίωσης του Α.ΝΗ.ΚΟ (Αντιστάθμισμα Νησιωτικού Κόστους) μεταφοράς καυσίμων, στο πλαίσιο πιλοτικής εφαρμογής του μεταφορικού ισοδύναμου με αναδρομική ισχύ από 1 Αυγούστου
Τρίτη 29/12/2020 - 14:26
Κοινοποίηση στα Social Media
Καθορίστηκε η βασική τιμή αποζημίωσης του Α.ΝΗ.ΚΟ (Αντιστάθμισμα Νησιωτικού Κόστους) μεταφοράς καυσίμων
Καθορίστηκε η βασική τιμή αποζημίωσης του Α.ΝΗ.ΚΟ (Αντιστάθμισμα Νησιωτικού Κόστους) μεταφοράς καυσίμων

Καθορίστηκε η βασική τιμή αποζημίωσης του Α.ΝΗ.ΚΟ (Αντιστάθμισμα Νησιωτικού Κόστους) μεταφοράς καυσίμων, στο πλαίσιο πιλοτικής εφαρμογής του μεταφορικού ισοδύναμου με αναδρομική ισχύ από 1 Αυγούστου 2020 μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2020

Η απόφαση τώρα έχει εφαρμογή και τα νησιά Αγαθονήσι, Άγιο Ευστράτιο, Αλόννησο, Αμοργό, Ανάφη, Αντίπαρο, Αστυπάλαια, Ίο, Ικαρία, Κάρπαθο, Κάσο, Κέα, Κίμωλο, Κύθηρα, Κύθνο, Λειψούς, Λέρο, Μεγίστη, Μήλο, Νίσυρο, Πάτμο, Σαμοθράκη, Σέριφο, Σίκινο, Σίφνο, Σκιάθο, Σκόπελο, Σκύρο, Σύμη, Τήλο, Φολέγανδρο, Φούρνους, Χάλκη και Ψαρά.

Η Βασική Τιμή Αποζημίωσης του Α.ΝΗ.ΚΟ ορίζεται ως εξής:

α) 0,13 ευρώ ανά λίτρο για τις ποσότητες «αμόλυβδης βενζίνης» σε νησιά που δεν διαθέτουν μόνιμες εγκαταστάσεις αποθήκευσης του συγκεκριμένου καυσίμου.

β) 0,06 ευρώ ανά λίτρο για τις ποσότητες «αμόλυβδης βενζίνης» σε νησιά που διαθέτουν μόνιμες εγκαταστάσεις αποθήκευσης.

γ) 0,11 ευρώ ανά λίτρο για τις ποσότητες «diesel κίνησης» σε νησιά που δεν διαθέτουν μόνιμες εγκαταστάσεις αποθήκευσης.

δ) 0,05 ευρώ ανά λίτρο για τις ποσότητες «diesel κίνησης» σε νησιά που διαθέτουν μόνιμες εγκαταστάσεις αποθήκευσης.

ε) 0,07 ευρώ ανά λίτρο για τις ποσότητες «Υγραέριο κίνησης (ΑUTOGAS)» σε νησιά που δεν διαθέτουν μόνιμες εγκαταστάσεις αποθήκευσης.

στ) 0,05 ευρώ ανά λίτρο για τις ποσότητες «Υγραέριο κίνησης (ΑUTOGAS)» σε νησιά που διαθέτουν μόνιμες εγκαταστάσεις αποθήκευσης.

ζ) 0,07 ευρώ ανά λίτρο για τις ποσότητες «diesel Θέρμανσης κατ οίκον» σε νησιά που δεν διαθέτουν μόνιμες εγκαταστάσεις αποθήκευσης.

η) 0,05 ευρώ ανά λίτρο για τις ποσότητες «diesel Θέρμανσης κατ οίκον» σε νησιά που διαθέτουν μόνιμες εγκαταστάσεις αποθήκευσης.

5. Ο Συντελεστής Νησιωτικότητας (ΣΝ) καθορίζεται από τον Συντελεστή Πρατηρίων (ΣΠ), τον Συντελεστή Ιδιαίτερα Μικρού Νησιού (ΣΜ) και τον Συντελεστή Διασποράς (ΣΔ).

α) Ο Συντελεστής Πρατηρίων διαμορφώνεται από τον αριθμό των πρατηρίων που λειτουργούν σε κάθε νησί, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που τηρούνται στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Ανάπτυξης, και εφαρμόζεται ως ένα μέτρο αντιστάθμισης της ολιγοπωλιακής διάρθρωσης της τοπικής αγοράς.

β) Ο Συντελεστής Ιδιαίτερα Μικρού Νησιού εφαρμόζεται σε νησιά με πληθυσμό μικρότερο των 650 κατοίκων, ως αντιστάθμισμα της μικρής κατανάλωσης.

γ) Ο Συντελεστής Διασποράς εφαρμόζεται στις περιπτώσεις νησιών με ιδιαίτερη γεωγραφική μορφολογίακαι διασπορά των πρατηρίων ως ένα επιπλέον μέτρο αντιστάθμισης της ολιγοπωλιακής διάρθρωσης.

Να σημειωθεί πως το Α.ΝΗ.ΚΟ. καταβάλλεται στους δικαιούχους ανεξάρτητα από την ένταξή τους σε οποιαδήποτε άλλη δράση ενίσχυσης καυσίμων, είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε  άλλης αντίθετης διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένες οφειλές στη Φορολογική Διοίκηση και στο υπόλοιπο Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα. Για το λόγο αυτόν, για την είσπραξη του δεν απαιτείται η προσκόμιση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.

PreviousNext