Τροχοί & TIR

Η καλύτερη χρονιά στην ιστορία της Volvo Trucks

Διατήρησε την ισχυρή της θέση στην αγορά ηλεκτρικών φορτηγών
Σάββατο 09/03/2024 - 09:00
Κοινοποίηση στα Social Media
φωτό: volvo trucks
φωτό: volvo trucks

Η Volvo παρέδωσε περισσότερα φορτηγά από ποτέ το 2023, με τις παγκόσμιες παραδόσεις να ανέρχονται στο απίθανο νούμερο των 145.395 μονάδων, και να συνοδεύονται από ισχυρά μερίδια αγοράς σε όλο τον κόσμο (Σημείωση: Και στην Ελλάδα αναδείχθηκε πρώτη μάρκα στις ταξινομήσεις των βαρέων φορτηγών). 

Η εταιρεία συνέχισε επίσης να επενδύει σημαντικά στην εξέλιξη νέων φορτηγών (βλ. Aero) και διατήρησε την ηγετική της θέση στην αγορά των αμιγώς ηλεκτρικών βαρέων οχημάτων. Οι συνολικές παραδόσεις φορτηγών της Volvo αυξήθηκαν ελαφρώς και έφτασαν στο ιστορικό υψηλό των 145.395 φορτηγών (2022: 145.195) που αναφέραμε, με τις τρεις πρώτες αγορές να είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βραζιλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Τα συνολικά μερίδια αγοράς της εταιρείας παρέμειναν υψηλά σε όλο τον κόσμο το 2023. 

Η Volvo Trucks διατήρησε επίσης την ισχυρή της θέση στην αγορά ηλεκτρικών φορτηγών με συνολικές παγκόσμιες παραδόσεις 1.977 μονάδων κατά τη διάρκεια του 2023, μια αύξηση 256% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Το μερίδιο της Volvo στην κατηγορία των ηλεκτρικών βαρέων φορτηγών στην Ευρώπη αυξήθηκε στο 47,2% (32,3%). Η Volvo Trucks επέκτεινε πρόσφατα τη γκάμα των ηλεκτρικών της οχημάτων με δύο νέα μοντέλα - το νέο Volvo FH Aero Electric και το νέο Volvo FM Low Entry, το οποίο είναι το πρώτο μοντέλο της εταιρείας που εξελίχθηκε αποκλειστικά σε συνδυασμό με πλήρως ηλεκτρικό σύστημα κίνησης –δεν προέρχεται δηλαδή από κάποιο υπάρχον μοντέλο με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία διαθέτει πλέον συνολικά οκτώ ηλεκτρικά μοντέλα φορτηγών, σχεδιασμένα για να διεκπεραιώνουν μια μεγάλη ποικιλία μεταφορικών αποστολών.

φωτό: volvo trucks
φωτό: volvo trucks

Από το 2019, η Volvo Trucks έχει παραδώσει ηλεκτρικά φορτηγά σε πελάτες σε 45 χώρες σε έξι ηπείρους. Κατά τη διάρκεια του 2023 η Volvo παρέδωσε τα πρώτα της βαρέως τύπου ηλεκτρικά φορτηγά στη Λατινική Αμερική, με τα οχήματα να πηγαίνουν σε πελάτες στη Βραζιλία, τη Χιλή και την Ουρουγουάη. Η Volvo έγινε επίσης ο πρώτος κατασκευαστής που παρέδωσε βαρέα φορτηγά με μπαταρία στο Μαρόκο, τη Νότια Κορέα και τη Μαλαισία. 

Το μεγαλύτερο λανσάρισμα της Volvo

Στις αρχές του 2024, η Volvo παρουσίασε τη μεγαλύτερη σε εύρος ανανέωση πολλών σειρών φορτηγών, με νέα οχήματα που λανσάρονται παγκοσμίως. Το ολοκαίνουργιο βαρύ φορτηγό μεγάλων αποστάσεων Volvo VNL για την αγορά της Βόρειας Αμερικής βασίζεται σε μια ολοκαίνουργια πλατφόρμα που, σύμφωνα με τον κατασκευαστή, θα προσφέρει έως και 10% καλύτερη οικονομία καυσίμου σε σύγκριση με την προηγούμενη γενιά, καθώς και μια σειρά από νέα χαρακτηριστικά ασφαλείας. Η νέα πλατφόρμα μπορεί να προσαρμοστεί για διάφορα, προερχόμενα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καύσιμα, καθώς και για ένα ηλεκτρικό σύστημα κίνησης με μπαταρία. 

φωτό: volvo trucks
φωτό: volvo trucks

Για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική, την Ασία και την Αυστραλία, το μοντέλο Volvo FH παρουσιάστηκε, όπως είναι ήδη γνωστό, σε μια νέα έκδοση FH Aero με τέσσερις διαφορετικές επιλογές συστημάτων κίνησης, συμπεριλαμβανομένων κινητήρων που λειτουργούν με ηλεκτρισμό και συμβατικούς, εσωτερικής καύσης. Χάρη στη βελτιστοποιημένη αεροδυναμική και τις νέες τεχνολογίες, αυτή η σειρά μοντέλων προσφέρει κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρείας, έως και 5 τοις εκατό καλύτερη απόδοση καυσίμου σε σύγκριση με το κανονικό (χωρίς τις βελτιώσεις Aero) Volvo FH

PreviousNext