Τροχοί & TIR

Η πιο εντυπωσιακή διαδρομή του κόσμου

Το Πέρασμα του Στέλβιο (Stelvio Pass) στις Άλπεις, σε υψόμετρο κοντά στα 3.000 μέτρα, αποτελεί μία από τις πιο διάσημες ορεινές διαδρομές του κόσμου, η οποία έλκει σαν μαγνήτης λάτρεις της extreme ο
Πέμπτη 11/04/2019 - 09:00
Κοινοποίηση στα Social Media

Το Πέρασμα του Στέλβιο (Stelvio Pass) στις Άλπεις, σε υψόμετρο κοντά στα 3.000 μέτρα, αποτελεί μία από τις πιο διάσημες ορεινές διαδρομές του κόσμου, η οποία έλκει σαν μαγνήτης λάτρεις της extreme οδήγησης που θέλουν να φτάσουν στα όρια, τόσο τα δικά τους όσο και των αυτοκινήτων τους.

Την έκπληξη ωστόσο, σημειώνει ένα λεωφορείο Scania Interlink, το οποίο εκτελεί τακτικό δρομολόγιο συνδέοντας δύο πόλεις και δύο χώρες (το Val Müstair της Ελβετίας με το Tirano, στην περιοχή Valtellina της Βόρειας Ιταλίας), προσφέροντας στους επιβάτες μια μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία.

Το δρομολόγιο πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα, από το Μάιο έως το Νοέμβριο και εκτελείται από την ελβετική εταιρεία PostBus. Ο δρόμος ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1820 από τον Αυτοκράτορα της Αυστρίας, ολοκληρώθηκε το 1825 και από τότε λίγα έχουν αλλάξει. Η διαδρομή έχει μήκος 80 χλμ. και περιλαμβάνει 85 κλειστές στροφές, από τις οποίες οι 48 βρίσκονται στην πλευρά της Ιταλίας. Ξεκινά στην Ελβετία από υψόμετρο 1.200 μέτρων, ανεβαίνει μέχρι τα 2.750 μέτρα στο Στέλβιο και καταλήγει στην Ιταλία, στα 400 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας. Έντονες είναι και οι διαφορές στη θερμοκρασία, που ποικίλει από τους -30 οC έως τους +30 οC.

Το μήκους 11 μέτρων λεωφορείο της Scania (πλάτος 2,55 μ. και ύψος 2,3 μ.) πήρε ειδική άδεια κυκλοφορίας, καθώς στις πλαγιές των Άλπεων απαγορεύονται οχήματα μήκους άνω των 10 μέτρων. Επιπλέον, το συγκεκριμένο λεωφορείο, εφοδιασμένο με αναρτήσεις αέρα, έχει τη δυνατότητα να χαμηλώνει το ύψος του κατά 5 εκ., προκειμένου να περνά από ορισμένα κοντά τούνελ της διαδρομής.

Διαβάστε επίσης

PreviousNext