Τροχοί & TIR

Η Volkswagen θρηνεί για την απώλεια του Ferdinand Piëch

Απεβίωσε σε ηλικία 82 ετών, ο πρώην ισχυρός άντρας της Volkswagen, Dr. Ferdinand Piëch, στον οποίο πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό η δημιουργία και γιγάντωση του γερμανικού ομίλου, που περιλαμβάνει τις V
Τετάρτη 28/08/2019 - 11:57
Κοινοποίηση στα Social Media

Απεβίωσε σε ηλικία 82 ετών, ο πρώην ισχυρός άντρας της Volkswagen, Dr. Ferdinand Piëch, στον οποίο πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό η δημιουργία και γιγάντωση του γερμανικού ομίλου, που περιλαμβάνει τις VW, Audi, Seat, Skoda, Porsche, Bentley, Lamborghini και Bugatti. Δικό του έργο είναι και η ενσωμάτωση στον όμιλο της Scania και της ΜΑΝ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, στις 25 Αυγούστου ο Ferdinand Piëch έχασε τις αισθήσεις του κατά τη διάρκεια δείπνου σε εστιατόριο της πόλης Ροζενχάιμ της Βαυαρίας και μεταφέρθηκε σε κοντινό νοσοκομείο όπου και εξέπνευσε.

Ο Ferdinand Piëch (αριστερά), με τον ξάδελφό του Alexander και τον παππού του, Ferdinand Porsche.

 

«Ο Ferdinand Piëch έχει γράψει την ιστορία της αυτοκινητοβιομηχανίας, ως παθιασμένος διευθυντής, έξυπνος μηχανικός και οραματιστής επιχειρηματίας. Από τη δεκαετία του 1960, έχει διαμορφώσει σημαντικά την εξέλιξη του αυτοκινήτου, ωθώντας το σύνολο της βιομηχανίας και πάνω από όλα τη Volkswagen, μετατρέποντας την εταιρεία σε έναν παγκόσμιο όμιλο», δήλωσε ο πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της Volkswagen, Hans-Dieter Pötsch, στέλνοντας συλλυπητήρια στους οικείους του εκλιπόντος.

Η ανακοίνωση του CEO της Volkswagen, Dr. Herbert Diess, περιγράφει σύντομα και περιεκτικά όλη την επαγγελματική διαδρομή του Ferdinand Piëch, της οποίας μελανό σημείο αποτελεί βέβαια, το τεράστιο σκάνδαλο με τις παραποιημένες εκπομπές ρύπων των diesel κινητήρων. «Ως νεαρός μηχανικός, έκανε την Porsche ισχυρή στους αγώνες, ενώ έφερε την Audi στο επόμενο τεχνολογικό επίπεδο με καινοτομίες όπως το quattro και ο κινητήρας TDI. Ως επικεφαλής του ομίλου Volkswagen προώθησε τη διεθνοποίησή του, την ενσωμάτωση των Bentley, Lamborghini και Bugatti στον όμιλο και κατέστησε ανταγωνιστικές διεθνώς τις μάρκες μεγάλου όγκου πωλήσεων. Σε αυτόν πιστώνεται, επίσης, η ενσωμάτωση των Scania και MAN στον όμιλο», τόνισε μεταξύ άλλων ο Dr. Herbert Diess.

Το 1965 ο Piëch (με το άσπρο πουκάμισο) έγινε επικεφαλής του τμήματος εξέλιξης της Porsche στο Zuffenhausen, όπου βοήθησε στην περαιτέρω εξέλιξη της Porsche 911.

 

Σημειώνεται πως ο Dr. Ferdinand Piëch γεννήθηκε το 1937 στη Βιέννη της Αυστρίας και ήταν εγγονός του Ferdinand Porsche. Το 1963 ξεκίνησε να εργάζεται στην Porsche, ενώ το 1972 άρχισε η καριέρα του στην Audi AG, της οποίας έγινε διευθύνων σύμβουλος το 1988. Πέντε χρόνια αργότερα ανέλαβε την ίδια θέση στη Volkswagen Aktiengesellschaft και το 2002 εξελέγη πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της. Παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του στο Volkswagen Group το 2015, μέσω της θύελλας που είχε ξεσπάσει για το περιβόητο «dieselgate».

Το 1994 ο Ferdinand Piëch κατά τους εορτασμούς της παραγωγής του Golf υπ’ αριθμόν 15.000.000 στο Wolfsburg. Από το 1993 υπήρξε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Volkswagen AG.

PreviousNext