Τροχοί & TIR

Κατασχέσεις μετρητών, λαθραίων και οχημάτων. Εντυπωσιάζει η «συγκομιδή» των Τελωνείων

Τα ευρήματα σε επιβατικά ΙΧ, φορτηγά και λεωφορεία.
Τετάρτη 12/06/2024 - 11:31
Κοινοποίηση στα Social Media
φωτό: ΑΑΔΕ
φωτό: ΑΑΔΕ

Για μεγάλες επιτυχίες των Τελωνείων στον τομέα καταπολέμησης του λαθρεμπορίου και της παράνομης διακίνησης προϊόντων κάνει λόγο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) παρουσιάζοντας τα ελεγκτικά αποτελέσματα των τελωνείων κατά το 5μηνο Ιανουαρίου - Μαΐου 2024.

Μετρητά, καπνός, αλκοολούχα ποτά και ναρκωτικά κυριαρχούν στα ευρήματα των αρχών, ενώ ως προς τα μέσα διακίνησης τον πρώτο λόγο έχουν τα επιβατικά ΙΧ και ακολουθούν φορτηγά και λεωφορεία. Αναλυτικότερα:

Στην πύλη εισόδου του Τελωνείου Κρυσταλλοπηγής κατά τη διενέργεια ελέγχου:

• σε φορτηγό αλβανικών αρχών εντοπίστηκε το ποσό των 10.500€

• σε Ι.Χ. αυτοκίνητο εντοπίστηκε το ποσό των 30.000€.

• σε φορτηγό αυτοκίνητο, εντοπίστηκε το ποσό των 10.615€ και των 89.000 Λεκ Αλβανίας

Στο Τελωνείο Ευζώνων κατά τη διενέργεια ελέγχου:

• σε Ι.Χ. αυτοκίνητο βουλγαρικών πινακίδων, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ εντόπισαν το χρηματικό ποσό των 9.000€ και δυο τραπεζικές επιταγές ποσού 67.766€.

• σε Ι.Χ. αυτοκίνητο γερμανικών πινακίδων εντόπισαν το χρηματικό ποσό των 41.100€.

Σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις τα χρηματικά ποσά που δε δηλώθηκαν στο Τελωνείο, δεσμεύθηκαν και ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία.

Στο Τελωνείο Ηγουμενίτσας, οι ελεγκτές της Κινητής Ομάδας Ελέγχου (ΚΟΕ) Ηγουμενίτσας, σε έλεγχο που διενεργήθηκε στα Ιωάννινα σε ΦΙΧ βυτιοφόρο υγρών καυσίμων, εντόπισαν 265lt πετρελαίου θέρμανσης χωρίς νόμιμα παραστατικά και χωρίς να μπορεί να δικαιολογηθεί η νόμιμη κατοχή τους. Ως εκ τούτου κατασχέθηκαν:

• Ένα ΦΙΧ βυτιοφόρο υγρών καυσίμων

• 265lt πετρέλαιο θέρμανσης, τα οποία βρίσκονταν εντός του ελεγχόμενου βυτίου

Πραγματοποιήθηκε δειγματοληψία, προκειμένου να προσδιοριστούν οι αναλογούντες δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις και ενημερώθηκε η αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.

Επίσης, Ι.Χ. όχημα ελληνικών πινακίδων πραγματοποίησε είσοδο από το Τελωνείο Δοϊράνης. Μετά από παρακολούθηση των ελεγκτών της ομάδας Δίωξης του Τελωνείου Ευζώνων, το αυτοκίνητο ακινητοποιήθηκε και οδηγήθηκε στον περίβολο του Τελωνείου. Από τον έλεγχο που διενεργήθηκε με τη συνδρομή του σκύλου ανιχνευτή καπνικών «Βούκα», προέκυψε ότι ο οδηγός είχε κρυμμένα 9.400 τεμάχια τσιγάρα και 1.050gr καπνό. Τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες και επιβλήθηκε στον οδηγό πολλαπλό τέλος για την λαθρεμπορία ποσού ίσο με το τριπλάσιο των δασμών και φόρων αξίας 6.439€.

φωτό: ΑΑΔΕ
φωτό: ΑΑΔΕ

Στα λεωφορεία

Σε ελέγχους στις μπαγκαζιέρες λεωφορείων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

• στο ΚΤΕΛ Αγρινίου-Πάτρας, 1 δέμα που περιείχε 10kg χύμα καπνού για κατασκευή χειροποίητων τσιγάρων. Ο έλεγχος συνεχίστηκε για τη διαπίστωση των στοιχείων αποστολέα και παραλήπτη. Οι διαφυγόντες δασμοί ανέρχονται στο ποσό των 2.193€.

• στον χώρο αποσκευών λεωφορείου της γραμμής Αγρινίου - Αθήνας 2 δέματα που περιείχαν 51kg χύμα καπνού για κατασκευή χειροποίητων τσιγάρων, ως ασυνόδευτα. Ο έλεγχος συνεχίστηκε για τη διαπίστωση των στοιχείων αποστολέα και παραλήπτη. Οι διαφυγόντες δασμοί ανέρχονται στο ποσό των 11.187€.

• στον χώρο αποσκευών λεωφορείου της γραμμής Αγρινίου - Αθήνας ως ασυνόδευτο, 1 δέμα 3kg με χύμα καπνό για κατασκευή χειροποίητων τσιγάρων. Ο έλεγχος συνεχίστηκε για τη διαπίστωση των στοιχείων αποστολέα και παραλήπτη. Οι διαφυγόντες δασμοί ανέρχονται στο ποσό των 657€.

Τέλος, σε διάφορες περιπτώσεις, οι Τελωνειακές Αρχές προέβησαν σε κατασχέσεις αδήλωτων χρηματικών ποσών συνολικού ύψους περίπου 1 εκ. ευρώ, καθώς και σε κατασχέσεις αδήλωτων αλκοολούχων ποτών περί τα 10.120 λίτρα.

PreviousNext