Με την εξάπλωση του κοροναϊού στην Ιταλία οι ελληνικές αρχές, σε έκτακτη σύνοδο σήμερα Κυριακή, αποφάσισαν τη λήψη ειδικών μέτρων στα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας, μέσω των οποίων διακινούνται καθημερινά χιλιάδες άτομα από και προς την Ιταλία.

Αυξημένος είναι ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι διεθνομεταφορείς μας λόγω των συχνών ταξιδιών που πραγματοποιούν και της παραμονής τους στα πλοία για πολλές ώρες όπου έρχονται σε επαφή με δεκάδες συναδέλφους οδηγούς από την Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η συγκέντρωση πολλών ατόμων στις τραπεζαρίες, τις τετράκλινες καμπίνες και στις καφετέριες των πλοίων εγκυμονεί αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης της νόσου. 

Ήδη η υπουργός παιδείας Νίκη Κεραμέως έδωσε εντολή να μην πραγματοποιηθούν οι σχολικές εκδρομές προς Ιταλία την ίδια στιγμή που και η γειτονική χώρα λαμβάνει έκτακτα μέτρα με απομόνωση μικρών και μεγάλων πόλεων οι οποίες τίθενται σε καραντίνα με απαγόρευση εισόδου εξόδου των πολιτών. Σημειώνεται ότι μία βασική αιτία εξάπλωσης της νόσου είναι η μη εμφάνιση συμπτωμάτων για αρκετές ημέρες σε άτομα που έχουν ήδη προσβληθεί.