Τροχοί & TIR

Οι τέσσερις χώρες που ελέγχουν ταχογράφους εξ αποστάσεως

Μετά τη Γερμανία και την Ολλανδία, δύο ακόμη χώρες, η Δανία και η Πολωνία, πραγματοποιούν ελέγχους των καταγραφών των ταχογράφων εξ αποστάσεως, χωρίς δηλαδή να σταματούν το φορτηγό ή το λεωφορείο πο
Τετάρτη 25/05/2022 - 14:45
Κοινοποίηση στα Social Media
driver volvo οδηγός

Μετά τη Γερμανία και την Ολλανδία, δύο ακόμη χώρες, η Δανία και η Πολωνία, πραγματοποιούν ελέγχους των καταγραφών των ταχογράφων εξ αποστάσεως, χωρίς δηλαδή να σταματούν το φορτηγό ή το λεωφορείο που διέρχεται από τον αυτοκινητόδρομο.

Ο εξ αποστάσεως έλεγχος των καταγραφών, όπως ταχύτητα, ώρες οδήγησης, σημεία διέλευσης κ.λπ. προϋποθέτει το όχημα να φέρει έξυπνο ταχογράφο 2ης γενιάς (smart tacho). Αυτοί οι «έξυπνοι» ταχογράφοι είναι συμβατοί με το σύστημα DSRC (Dedicated Short Range Communication) που φέρουν οι αστυνομικές αρχές ελέγχου αυτοκινητόδρομων.

Όταν το DSRC «διαβάσει» μια υπέρβαση π.χ. ορίου ταχύτητας ή ωρών οδήγησης ενημερώνεται σε οθόνη ο χειριστής του DSRC, ο οποίος κατόπιν ειδοποιεί τον σταθμό ελέγχου (truck control) που ακολουθεί στέλνοντας τα στοιχεία του οχήματος – παραβάτη, οπότε οι αστυνομικοί του Truck Control γνωρίζουν πλέον πιο φορτηγό θα σταματήσουν για φυσικό επιτόπιο έλεγχο, να καταγράψουν τις παραβάσεις και να «κόψουν» τα πρόστιμα που αντιστοιχούν.

PreviousNext