Τροχοί & TIR

Παράταση για διπλώματα και ΠΕΙ. Για ποιους ισχύει

Παρατείνεται για έξι (6) μήνες η ισχύς των αδειών οδήγησης και των Πιστοποιητικών Επαγγελματικής Ικανότητας (Π.Ε.Ι.), με ημερομηνία λήξης εντός του χρονικού διαστήματος από την 1η Σεπτεμβρίου 2023 έ
Τετάρτη 18/10/2023 - 09:51
Κοινοποίηση στα Social Media

Παρατείνεται για έξι (6) μήνες η ισχύς των αδειών οδήγησης και των Πιστοποιητικών Επαγγελματικής Ικανότητας (Π.Ε.Ι.), με ημερομηνία λήξης εντός του χρονικού διαστήματος από την 1η Σεπτεμβρίου 2023 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2023, που κατέχονται από κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν από τις πλημμύρες που εκδηλώθηκαν από την 4η ως την 11η Σεπτεμβρίου 2023 στη χώρα (ακολουθεί η λίστα των περιοχών).

Αυτό που θα πρέπει να προσέξουν οι οδηγοί είναι ότι η παράταση αυτή ισχύει για οδήγηση αποκλειστικά και μόνο εντός της ελληνικής επικράτειας.

Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η παράταση αυτή ισχύει για τους πολίτες που κατέχουν, και φέρουν υποχρεωτικά μαζί με τη ληγμένη άδεια κατά την οδήγηση, «Βεβαίωση μόνιμης κατοικίας» εξαχθείσα από την ομώνυμη ενότητα της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (govgr), στην οποία θα αναγράφεται η διεύθυνση μόνιμης κατοικίας τους.

Η ανωτέρω Βεβαίωση δύναται να κατέχεται είτε εκτυπωμένη σε έγχαρτη μορφή είτε μεταφορτωμένη σε κινητή συσκευή, και θα επιδεικνύεται μαζί με τη ληγμένη άδεια οδήγησης (η οποία ομοίως δύναται να επιδεικνύεται και μέσω της εφαρμογής gov.gr wallet) στα αρμόδια για τον έλεγχο τήρησης των διατάξεων της οδικής κυκλοφορίας ελεγκτικά όργανα.

Για την ανανέωση Π.Ε.Ι. υπαγόμενου στην ανωτέρω 6μηνη παράταση, γίνεται αποδεκτή από την Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών βεβαίωση επιτυχούς παρακολούθησης προγράμματος περιοδικής κατάρτισης Π.Ε.Ι. που έχει εκδοθεί έως έξι (6) μήνες πριν την αρχική - προ της παράτασης - λήξη ισχύος του Π.Ε.Ι., εφόσον υποβάλλεται έως τη λήξη της 6μηνης παράτασης του Π.Ε.Ι. Στις περιπτώσεις αυτές, ως έναρξη ισχύος του νέου Π.Ε.Ι. τίθεται η ημερομηνία λήξης της 6μηνης παράτασης του Π.Ε.Ι.

Μη διεκπεραιωμένες αιτήσεις που έχουν υποβληθεί έως την έκδοση της παρούσας για την ανανέωση αδειών οδήγησης και Π.Ε.Ι. διεκπεραιώνονται κανονικά.

Παράταση ισχύος και των Δελτίων Εκπαίδευσης Εξέτασης

Επίσης, παρατείνεται για έξι (6) μήνες η ισχύς των Δελτίων Εκπαίδευσης Εξέτασης (Δ.Ε.Ε.) και των Δελτίων Εξέτασης Π.Ε.Ι. με ημερομηνία λήξης εντός του χρονικού διαστήματος από την 1η Σεπτεμβρίου 2023 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2023, που κατέχονται από κατοίκους των περιοχών.

Η παράταση αυτή ισχύει για τους πολίτες που κατέχουν, και φέρουν υποχρεωτικά συνημμένη στο ληγμένο Δελτίο τη «Βεβαίωση μόνιμης κατοικίας».

Σε περίπτωση απώλειας ή καταστροφής Δελτίου Εκπαίδευσης Εξέτασης (Δ.Ε.Ε.) ή Δελτίου Εξέτασης Π.Ε.Ι. σε μια από τις πληγείσες περιοχές που αναφέρονται στην παρακάτω λίστα για τη χορήγηση αντιγράφου του Δελτίου:

∙ Υποβάλλεται αίτηση - υπεύθυνη δήλωση περί απώλειας ή καταστροφής κατά τη διάρκεια της εν λόγω κακοκαιρίας.

∙ Για τον προγραμματισμό θεωρητικής εξέτασης άδειας οδήγησης/Π.Ε.Ι. ή δοκιμασίας

προσόντων και συμπεριφοράς/πρακτικής εξέτασης Π.Ε.Ι. δεν εφαρμόζεται η «ποινή» που προβλέπεται στην ίδια διάταξη περί παρέλευσης χρονικού διαστήματος τριάντα (30) ημερών από την ημερομηνία υποβολής της παραπάνω αίτησης - υπεύθυνης δήλωσης.

Οι πληγείσες περιοχές

Οι παραπάνω παρατάσεις και ρυθμίσεις ισχύουν για ιδιοκτήτες οχημάτων των παρακάτω περιοχών:

❖ Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας

- Δήμος Μακρακώμης

- Δήμος Στυλίδας

- Δήμος Δομοκού

- Δήμος Λαμιέων

- Δημοτική Ενότητα Ελάτειας του Δήμου Αμφίκλειας - Ελάτειας

Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας

- Δήμος Λίμνης - Μαντουδίου - Αγίας Άννας

- Δημοτικές Ενότητες Ιστιαίας, Αιδηψού, Αρτεμισίου και Ωρεών του Δήμου Ιστιαίας - Αιδηψού

- Δημοτική Κοινότητα Αλμυροποτάμου της Δημοτικής Ενότητας Στυραίων του Δήμου Καρύστου

❖ Περιφέρεια Θεσσαλίας

Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων

Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας

Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων

Περιφερειακή Ενότητας Λάρισας

- Δήμος Τυρνάβου

- Δήμος Λαρισαίων

- Δήμος Φαρσάλων

- Δήμος Τεμπών

- Δήμος Κιλελέρ

- Δήμος Αγιάς

- Δημοτική Κοινότητα Μεγάλου Ελευθεροχωρίου της Δημοτικής Ενότητας Ποταμιάς, Δημοτική

Κοινότητα Βερδικούσιας της Δημοτικής Ενότητας Βερδικούσιας, Δημοτική Κοινότητα Κρανέας της Δημοτικής Ενότητας Αντιχασίων και Δημοτικές Κοινότητες Καρυάς, Κρυόβρυσης, Συκαμινέας της Δημοτικής Ενότητας Καρυάς του Δήμου Ελασσόνας

Περιφέρεια Αττικής

Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής

- Δήμος Σαρωνικού

Περιφερειακή Ενότητα Νήσων

- Δήμος Αίγινας

- Δήμος Τροιζηνίας - Μεθάνων

Περιφέρεια Πελοποννήσου

Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας

- Δήμος Ερμιονίδας

- Δημοτικές Κοινότητες Νέας Επιδαύρου, Αρχαίας Επιδαύρου και Δήμαινας του Δήμου Επιδαύρου

PreviousNext