Οδηγοί επαγγελματίες με δίπλωμα CE μπορούν τώρα να οδηγούν τους ειδικούς τράκτορες (ελκυστήρες) μέσα στις λιμενικές εγκαταστάσεις ή μέσα στους χώρους των αεροδρομίων, καθώς, επίσης, και οχήματα που έχουν χαρακτηριστεί ως Μηχανήματα Έργων. Τα ίδια αυτά οχήματα μπορούν τώρα να τα οδηγούν και οι κάτοχοι αδειών οδήγησης Μηχανημάτων Έργων (χειριστές).

Με τη διάταξη αυτή (άρθρο 4, παρ. 2 του ν. 4625/19), οι υπεύθυνοι των λιμένων και αεροδρομίων αποκτούν μια μεγάλη ευελιξία ως προς τη διαθεσιμότητα του προσωπικού και των εργασιών που επιτελούν εντός των εγκαταστάσεών τους, καθώς οχήματα που λόγω του σκοπού και του έργου που εκτελούν έχουν χαρακτηριστεί ως Ειδικά Οχήματα ή Μηχανήματα Έργων (ΜΕ), τώρα οδηγούνται από κατόχους διπλώματος CE ή από χειριστές μηχανημάτων.

dsc00494-w_0.jpg

Ενδεικτικά αναφέρουμε ως ειδικούς τράκτορες τα μικρών διαστάσεων «τρακτοράκια» που χρησιμοποιούνται στα λιμάνια για τη μετακίνηση των ασυνόδευτων τρέιλερ από και στο εσωτερικό των πλοίων ή στην έλξη άλλων οχημάτων (π.χ. μεταφοράς αεροπορικών κοντέινερ ή αποσκευών εντός των αεροδρομίων). Ανάλογα οχήματα, ειδικοί τράκτορες ή άλλα απλά φορτηγά με ειδική υπερκατασκευή χρησιμοποιούνται ευρέως στα αεροδρόμια και στα λιμάνια, όπως βέβαια και τα μετατοπιστικά βαρέων αντικειμένων, κυρίως κοντέινερ, γνωστά ως reachstackers.

Ειδικότερα, στα αεροδρόμια οι ειδικοί τράκτορες και τα ΜΕ είναι δεκάδες, ξεκινώντας από τα μετατοπιστικά των αεροσκαφών μέχρι τα φορτηγά – σκάλες ανεφοδιασμού, τα διάφορα αναβατόρια και τα καλαθοφόρα ειδικών εργασιών κ.α.

img_0030-w_0.jpg

Θεωρούμε, πάντως, ότι οι υπεύθυνοι των λιμένων και των αεροδρομίων, πριν την ανάθεση της οδήγησης ή του χειρισμού οχήματος ή μηχανήματος, θα πρέπει να είναι βέβαιοι ότι το προσωπικό είναι εξοικειωμένο και ικανό να αντεπεξέλθει με ασφάλεια στο έργο του.