Τροχοί & TIR

Πειραιάς: Πρωταθλητής Μεσογείου στη διακίνηση των κοντέινερ

Επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις των ναυτιλιακών κύκλων, ότι μέσα στη χρονιά ο Πειραιάς θα κέρδιζε την πρώτη θέση μεταξύ των λιμένων της Μεσογείου ως προς τη διακίνηση των εμπορευματοκιβωτίων. Το ρεκόρ
Σάββατο 07/09/2019 - 09:00
Κοινοποίηση στα Social Media

Επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις των ναυτιλιακών κύκλων, ότι μέσα στη χρονιά ο Πειραιάς θα κέρδιζε την πρώτη θέση μεταξύ των λιμένων της Μεσογείου ως προς τη διακίνηση των εμπορευματοκιβωτίων.

Το ρεκόρ κατείχε μέχρι τώρα το λιμάνι της Βαλένθια, αλλά η αλματώδης άνοδος του Πειραιά λόγω Cosco, που μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2019 σημείωσε αύξηση 23,8%, τον έφερε στην πρώτη θέση.

Ειδικότερα, από το λιμάνι του Πειραιά το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου διακινήθηκαν 3.275.000 teu, όταν στο ίδιο διάστημα στη Βαλένθια διακινήθηκαν 3.231.640 teu, δηλαδή περίπου 40.000 «κουτιά» περισσότερα στον Πειραιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 92,5% αυτών των εμπορευματοκιβωτίων διακινήθηκε από τους δύο προβλήτες που ανήκουν στη ΣΕΠ (Cosco) και τα υπόλοιπα, ποσοστό 7,5%, διακινήθηκαν από τον προβλήτα που διαχειρίζεται απευθείας ο ΟΛΠ.

Υπάρχει, βέβαια, και ένα άλλο στοιχείο που έχει να κάνει με τον προορισμό αυτών των κοντέινερ, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μεταφορέων, ποσοστό που ξεπερνά το 80%, φεύγει transit στο εξωτερικό με βασικούς προορισμούς τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και το υπόλοιπο, λιγότερο από 20%, έχει προορισμό το εσωτερικό της χώρας μας και είναι αυτό το ποσοστό το οποίο δίνει δουλειά στις ελληνικές μεταφορικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις οδικές μεταφορές των εμπορευματοκιβωτίων.

PreviousNext