Τροχοί & TIR

Προχωρά η συνεργασία Daimler Truck, Mitsubishi Fuso, Hino και Toyota Motor

Στους τομείς της ανάπτυξης, της προμήθειας και της παραγωγής επαγγελματικών οχημάτων
Δευτέρα 04/03/2024 - 13:46
Κοινοποίηση στα Social Media
φωτό: Daimler Truck AG
φωτό: Daimler Truck AG

Σε μία από τις σημαντικότερες ειδήσεις στον χώρο των επαγγελματικών οχημάτων των τελευταίων ετών, τον Μάιο του 2023, η Daimler Truck, η Toyota, η θυγατρική της Daimler,Mitsubishi Fuso Truck and Bus Corporation (MFTBC) και η Hino (φορτηγά και λεωφορεία της Toyota) σύναψαν μνημόνιο κατανόησης (MoU) για την επιτάχυνση της ανάπτυξης προηγμένων τεχνολογιών και τη συγχώνευση MFTBC και Hino. 

Τότε, είχε ανακοινωθεί ότι «η σχεδιαζόμενη συνεργασία αποσκοπεί στην επίτευξη ουδετερότητας ως προς τον άνθρακα και τη δημιουργία μιας ευημερούσας κοινωνίας κινητικότητας με την ανάπτυξη των αποκαλούμενων τεχνολογιών CASE (Connected/Autonomous & Automated/Shared/Electric) και την ενίσχυση του δικτύου όλων των εμπλεκομένων μερών σε παγκόσμια κλίμακα. Στις 29 Φεβρουαρίου οι δύο επίδοξοι συνεταίροι ανακοίνωσαν ότι τα σχέδια της συγχώνευσης προχωρούν.

Σύμφωνα με το μνημόνιο, η MFTBC και η Hino σχεδιάζουν να συγχωνευθούν επί ίσοις όροις και να συνεργαστούν στους τομείς της ανάπτυξης, της προμήθειας και της παραγωγής επαγγελματικών οχημάτων. Το σχέδιο όπως είναι προφανές, προσβλέπει στη δημιουργία ενός παγκοσμίως ανταγωνιστικού Ιάπωνα κατασκευαστή (μεσαίων και βαρέων κυρίως) επαγγελματικών οχημάτων, με τις Daimler Truck και Toyota να επενδύουν εξίσου στην (εισηγμένη) εταιρεία χαρτοφυλακίου (holding) των συγχωνευμένων MFTBC και Hino. 

Το χρονοδιάγραμμα της προβλεπόμενης εκτέλεσης της οριστικής συμφωνίας και της υλοποίησης της επιχειρηματικής συγχώνευσης θα ανακοινωθεί μόλις οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα των εκκρεμών μελετών. Μόλις όλα τα εμπλεκόμενα μέρη καταλήξουν σε συμφωνία, θα προχωρήσουν με βάση την έγκριση των αρμόδιων διοικητικών συμβουλίων, των μετόχων και των αρχών. Με βάση την κοινή επιθυμία να «συμβάλουν σε μια ευημερούσα κοινωνία μέσω της κινητικότητας», οι τέσσερις εταιρείες συζητούν πώς η MFTBC και η Hino μπορούν να συνεργαστούν για τη βελτίωση των επιχειρηματικών τους πρακτικών και να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους, και γενικά, πώς η Daimler Truck και η Toyota μπορούν να συνεργαστούν για να ενισχύσουν περαιτέρω τις δυνατότητες ανάπτυξης της τεχνολογίας τους και να συμβάλουν στη διεύρυνση των πελατών.

PreviousNext