Τροχοί & TIR

Roadpol: Αυξήθηκαν οι παραβάσεις των φορτηγών, μειώθηκαν των λεωφορείων

Από τις 8 έως τις 14 Μαΐου 2023 πραγματοποιήθηκε η Πανευρωπαϊκή Εβδομάδα Ελέγχου ROADPOL για τα φορτηγά και τα λεωφορεία, η δεύτερη για φέτος, η οποία επικεντρώθηκε στον έλεγχο επιβατικών και εμπορε
Τετάρτη 28/06/2023 - 13:25
Κοινοποίηση στα Social Media
Φωτό: ROADPOL
Φωτό: ROADPOL

Από τις 8 έως τις 14 Μαΐου 2023 πραγματοποιήθηκε η Πανευρωπαϊκή Εβδομάδα Ελέγχου ROADPOL για τα φορτηγά και τα λεωφορεία, η δεύτερη για φέτος, η οποία επικεντρώθηκε στον έλεγχο επιβατικών και εμπορευματικών μεταφορών.

Τον περασμένο Μάιο συνολικά 28 χώρες πήραν μέρος στην επιχείρηση Truck & Bus. Ελέγχθηκαν 142.732 φορτηγά και 92.403 λεωφορεία. Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας ελέγχου διαπιστώθηκαν 38.589 παραβάσεις (φορτηγά: 34.270, λεωφορεία: 4.319). Σε 1230 περιπτώσεις έπρεπε να απαγορευθεί το επόμενο δρομολόγιο έως ότου ο οδηγός συμπληρώσει την προβλεπόμενη από τον νόμο περίοδο ανάπαυσης ή αποκατασταθεί η σωστή κατάσταση των οχημάτων ή του φορτίου. Το ποσοστό παράβασης ήταν 24,01% για τις εμπορευματικές μεταφορές και 4,67% για τις επιβατικές. Για την εμπορευματική κίνηση, αυτό σημαίνει ότι διαπιστώθηκε παράβαση σχεδόν σε 1 στα 4 φορτηγά που ελέγχθηκαν.

Σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, το συνολικό ποσοστό παραβάσεων φορτηγών αυξήθηκε από 23% σε 24%. Αυτό που είναι σημαντικό είναι το ποσοστό των σοβαρών παραβάσεων – εκείνων που απαιτούν κατάσχεση του φορτηγού και διακοπή του δρομολογίου. Το ποσοστό αυτό αυξήθηκε κατά 50% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν. Τα καλά νέα είναι ότι οι παραβάσεις των λεωφορείων μειώθηκαν με το ποσοστό να είναι κάτω από 5%, σε σύγκριση με πέρυσι που ήταν 7%.

«Όλα αυτά δείχνουν ότι οι εμπορευματικές μεταφορές αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για την οδική ασφάλεια και ότι οι έλεγχοι είναι ακόμα απαραίτητοι. Οι Ευρωπαίοι αστυνομικοί έχουν πολύ υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης στους ελέγχους βαρέων οχημάτων», σχολίασε ο γραμματέας της ROADPOL, Henk P. Jansen από την Αστυνομία της Ολλανδίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, για τα φορτηγά οι περισσότερες παραβάσεις εντοπίστηκαν στον τομέα της υπέρβασης του χρόνου οδήγησης, των ρυθμίσεων του ταχογράφου, της ταχύτητας και των τεχνικών παραβάσεων (συμπεριλαμβανομένων των υπέρβαρων φορτίων). Για τα λεωφορεία οι περισσότερες από τις παραβάσεις εντοπίστηκαν στον τομέα των ζωνών ασφαλείας και άλλων συστημάτων ασφαλείας, της ταχύτητας, της υπέρβασης του χρόνου οδήγησης, των ρυθμίσεων ταχογράφου και των εγγράφων του οχήματος.

Έλεγχοι ταχογράφων

7.564 οδηγοί (φορτηγά 7.365, λεωφορεία 199) παραβίασαν τους ισχύοντες κοινοτικούς κανονισμούς σε όλη την Ευρώπη, πράγμα που σημαίνει ότι οδήγησαν το όχημά τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το επιτρεπόμενο από τον νόμο χωρίς να συμμορφωθούν με τα υποχρεωτικά διαλείμματα. 1.986 φορές δεν έγινε σωστή διαχείριση των προβλεπόμενων ταχογράφων. Παρεμβάσεις και αλλοιώσεις των ψηφιακών ταχογράφων εντοπίστηκαν σε 259 περιπτώσεις. «Το να «πειράζεις» τις ρυθμίσεις του ταχογράφου παίρνει μεγαλύτερες μορφές κάθε χρόνο. Ο λόγος για αυτό το είδος παράβασης μπορεί να είναι η συνεχής ανταγωνιστική πίεση σε αυτόν τον κλάδο που εξακολουθεί να αναπτύσσεται. Τα οικονομικά οφέλη για τους μεταφορείς μπορεί να είναι μεγάλα, αλλά οι κίνδυνοι για την οδική ασφάλεια είναι μεγαλύτεροι. Ειδικά λόγω της κόπωσης του οδηγού, συγκρούσεις μπορεί να συμβούν με σοβαρές συνέπειες, όχι μόνο για τον ίδιο τον οδηγό του φορτηγού ή του λεωφορείου, αλλά και για άλλους χρήστες του δρόμου», λέει ο Jansen. Δυστυχώς, βρέθηκαν επίσης 173 οδηγοί να οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ, καθώς και 26 οδηγοί υπό την επήρεια ναρκωτικών. Σε 2.695 περιπτώσεις (2.556 φορτηγά, 139 λεωφορεία) διαπιστώθηκαν σοβαρά τεχνικά λάθη. 736 φορτηγά (< 12 τόνοι), 331 φορτηγά (> 12 τόνοι) και 46 λεωφορεία βρέθηκαν με υπέρβαρα φορτία. Επίσης, η ασφάλεια/ δέσιμο του φορτίου ήταν ανεπαρκής σε 824 φορτηγά.

Οι επόμενοι έλεγχοι της ROADPOL Truck & Bus θα πραγματοποιηθούν από τις 6 έως τις 12 Νοεμβρίου 2023.

PreviousNext