Τροχοί & TIR

Σοβαρότερα τα μπλόκα των αγροτών στη Γαλλία. Συνεχίζονται στην Ελλάδα

Ενώ συνεχίζονται στους ελληνικούς αυτοκινητόδρομους τα μπλόκα των αγροτών -και θα πρέπει οι αυτοκινητιστές να ενημερώνονται συνεχώς- σοβαρά προβλήματα έχουν προκύψει με ανάλογα μπλόκα αγροτών στους
Παρασκευή 26/01/2024 - 14:57
Κοινοποίηση στα Social Media
φωτό αρχείου
φωτό αρχείου

Ενώ συνεχίζονται στους ελληνικούς αυτοκινητόδρομους τα μπλόκα των αγροτών -και θα πρέπει οι αυτοκινητιστές να ενημερώνονται συνεχώς- σοβαρά προβλήματα έχουν προκύψει με ανάλογα μπλόκα αγροτών στους γαλλικούς αυτοκινητόδρομους από τους οποίους, όπως είναι γνωστό, διέρχονται πολλά ελληνικά φορτηγά διεθνών μεταφορών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της IRU, οι τρέχουσες διαμαρτυρίες στη Γαλλία, καθώς και οι πρόσφατες και πιθανές νέες διαμαρτυρίες σε άλλα κράτη μέλη, μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων, μια από τις θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ, ενώ θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των οδηγών και του φορτίου τους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να παρέμβει για να διασφαλίσει την ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων.

Σε επιστολή προς τον Επίτροπο Thierry Breton, η IRU προέτρεψε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρέμβει και να απαιτήσει από τα επηρεαζόμενα κράτη μέλη να διατηρήσουν ανοιχτούς ζωτικούς εμπορικούς διαδρόμους και να εξασφαλίσουν την ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων.

Η Διευθύντρια της IRU Raluca Marian δήλωσε: «Η κατάσταση στους ζωτικούς εμπορικούς διαδρόμους της Ευρώπης είναι βαθιά ανησυχητική.

Οι αποκλεισμοί δρόμων και οι διακοπές λόγω διαμαρτυριών των αγροτών κινδυνεύουν να προκαλέσουν καθυστερήσεις στην παράδοση των αγαθών, να επηρεάσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού για την παραγωγή και να απειλήσουν τη διαθεσιμότητα τροφίμων, φαρμάκων και άλλων βασικών ειδών».

«Επιπλέον, δεδομένης της σημαντικής έλλειψης ασφαλών χώρων στάθμευσης φορτηγών στην Ευρώπη, οι οδηγοί δεν έχουν πού να πάνε, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλειά τους ενώ απλώς προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους και να διατηρήσουν την οικονομία της ΕΕ σε λειτουργία», πρόσθεσε.

Η IRU καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παροτρύνει τα επηρεαζόμενα κράτη μέλη να λάβουν άμεσα προληπτικά μέτρα για να διευκολύνουν την ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων επιτρέποντας την απρόσκοπτη πρόσβαση σε βασικούς εμπορικούς δρόμους, να προστατεύσουν την ευημερία των οδηγών διασφαλίζοντας επαρκή ασφάλεια και κατάλληλες εγκαταστάσεις και ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να παρέχουν διαφανείς πληροφορίες σχετικά με την πρόσβαση στους αυτοκινητόδρομους.

PreviousNext