Τροχοί & TIR

Στη χρονομίσθωση οχημάτων περνάει και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Σε σημαντική ανανέωση του στόλου οχημάτων της προχωράει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Π.Δ.Ε.) με τη μέθοδο της λειτουργικής χρονομίσθωσης (operational leasing). Συγκεκριμένα, η Οικονομική Επιτροπή τ
Πέμπτη 10/06/2021 - 13:12
Κοινοποίηση στα Social Media

Σε σημαντική ανανέωση του στόλου οχημάτων της προχωράει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Π.Δ.Ε.) με τη μέθοδο της λειτουργικής χρονομίσθωσης (operational leasing).

Συγκεκριμένα, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ενέκρινε την προμήθεια 32 νέων οχημάτων για τις ανάγκες των υπηρεσιακών αναγκών στις Περιφερειακές Ενότητες της Αχαΐας, της Αιτωλοακαρνανίας και της Ηλείας, καθώς και την απόσυρση 24 παλαιών οχημάτων. Με τη λειτουργική χρονομίσθωση, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αφενός απαλλάσσεται από το κόστος συντήρησης και επισκευής (ή και αντικατάστασης) των οχημάτων διαμορφώνοντας οικονομία κλίμακας και αφετέρου, μειώνει κατά πολύ το σύνολο των ρύπων της, καθώς όλα τα νέα οχήματα θα χρησιμοποιούν ως καύσιμο το πετρέλαιο ή τον ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο (LPG).

Βάσει της μελέτης, η εξοικονόμηση πόρων θα ανέλθει ετησίως σε ποσοστό τουλάχιστον 23% σε συντηρήσεις και επισκευές, (το κόστος προμήθειας των νέων οχημάτων υπολογίζεται κατ’ ανώτατο όριο στο ποσό των 210.000 ευρώ περίπου, ενώ το κόστος συντήρησης των οχημάτων που θα αποσυρθούν ξεπερνούσε το ύψος των 240.000 ευρώ κάθε χρόνο), ενώ επιπροσθέτως, η αντικατάσταση των παλαιών οχημάτων που κινούνται με αμόλυβδη και παλαιάς τεχνολογίας diesel θα αποφέρει εξοικονόμηση πόρων σε καύσιμα, η οποία υπολογίζεται στο 30% ή σε απόλυτους αριθμούς, ξεπερνάει τα 30.000 ευρώ ετησίως.

Υπενθυμίζουμε πως πριν λίγες μέρες (βλέπε εδώ)) και ο Δήμος της Θεσσαλονίκης αποφάσισε την προμήθεια μεγάλου αριθμού Μ.Ε., φορτηγών και οχημάτων ειδικής χρήσης με τη μέθοδο της χρονομίσθωσης.

PreviousNext