Τροχοί & TIR

Ξεκίνησε η συνεργασία των Volvo Group, Daimler Truck και TRATON GROUP (MAN, Scania) για υποδομές φόρτισης

Ο Όμιλος Volvo, η Daimler Truck και η TRATON GROUP ολοκλήρωσαν το τελικό βήμα για τη σύσταση της κοινοπραξίας που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως για υποδομές φόρτισης στην Ευρώπη. Η νέα κοινοπραξία,
Κυριακή 10/07/2022 - 09:30
Κοινοποίηση στα Social Media

Ο Όμιλος Volvo, η Daimler Truck και η TRATON GROUP ολοκλήρωσαν το τελικό βήμα για τη σύσταση της κοινοπραξίας που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως για υποδομές φόρτισης στην Ευρώπη. Η νέα κοινοπραξία, με την Anja van Niersen ως Διευθύνουσα Σύμβουλο, αναμένεται να έχει ένα σημαντικό ρόλο στη στήριξη της Πράσινης Συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εμπορευματικές μεταφορές ουδέτερων εκπομπών άνθρακα έως το 2050.

Όπως ανακοινώθηκε πέρυσι, η κοινοπραξία σχεδιάζει να εγκαταστήσει και να λειτουργήσει τουλάχιστον 1.700 σημεία φόρτισης σε αυτοκινητοδρόμους και κοντά σε αυτοκινητόδρομους καθώς και σε κόμβους logistics σε όλη την Ευρώπη. Οι παραπάνω όμιλοι δεσμεύονται να επενδύσουν 500 εκατ. ευρώ συνολικά, που θεωρείται μακράν η μεγαλύτερη επένδυση σε υποδομές φόρτισης στην ευρωπαϊκή βιομηχανία βαρέων φορτηγών μέχρι σήμερα.

Η κοινοπραξία σκοπεύει να αναλάβει καταλυτικό ρόλο ως χειριστής σημείων φόρτισης, εγκαθιστώντας και διαχειρίζοντας σταθμούς φόρτισης βαρέων φορτηγών και πούλμαν. Θα είναι ένα αυτόνομο νομικό πρόσωπο, που θα λειτουργεί υπό τη δική του εταιρική ταυτότητα και με έδρα το Άμστερνταμ της Ολλανδίας. Η Anja van Niersen, η οποία θα αναλάβει το τιμόνι της νέας εταιρείας, θα φέρει μαζί της μια μεγάλη εμπειρία από τον κλάδο της ενέργειας και της βιομηχανίας φόρτισης, καθώς ήταν πρόσφατα Διευθύνουσα Σύμβουλος και αργότερα Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου ενός μεγάλου ευρωπαϊκού παρόχου δικτύου φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

Με γνώμονα τον πελάτη, εστιάζει στις ειδικές ανάγκες των μεταφορέων, η κοινοπραξία θα παρέχει αξιόπιστους και προσβάσιμους σταθμούς φόρτισης υψηλής απόδοσης για όλους τους κατόχους στόλων ηλεκτρικών βαρέων επαγγελματικών οχημάτων με μπαταρία.

Αυτή η αρχή είναι μια έκκληση για δράση σε όλους τους άλλους παράγοντες του κλάδου, καθώς και σε κυβερνήσεις και φορείς χάραξης πολιτικής, να συνεργαστούν για ταχεία επέκταση του απαραίτητου δικτύου φόρτισης καθώς και επένδυση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προκειμένου να επιτευχθούν οι κλιματικοί στόχοι της Ευρώπης. Ως σαφές μήνυμα προς όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, το δίκτυο φόρτισης που ξεκίνησε από τα τρία συνεργαζόμενα μέρη θα είναι ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλα τα βαρέα επαγγελματικά οχήματα στην Ευρώπη, ανεξαρτήτως μάρκας.

Martin Lundstedt, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Volvo Group: «Αυτό είναι ένα πολυαναμενόμενο και σημαντικό βήμα προς την επίτευξη της απαιτούμενης υποδομής φόρτισης για την κυκλοφορία και την επιτυχία φορτηγών και πούλμαν μεγάλων αποστάσεων με ηλεκτρική μπαταρία. Αυτή η ισχυρή συνεργασία είναι ένα σημαντικό ορόσημο και βοηθά στην επιτάχυνση των ουδέτερων εκπομπών άνθρακα στην Ευρώπη έως το 2050».

Martin Daum, Διευθύνων Σύμβουλος της Daimler Truck: «Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που ξεκινάμε αυτή τη νέα κοινοπραξία μαζί με τους συνεργάτες μας. Είναι σημαντικό να αναλαμβάνουμε τώρα την πρωτοβουλία για τη δημιουργία του τόσο απαραίτητου δικτύου φόρτισης. Ωστόσο, καλούμε το σύνολο της βιομηχανίας να συμμετάσχει στην προσπάθειά μας. Ο αριθμός των σημείων φόρτισης πρέπει να αυξηθεί σημαντικά όσο το δυνατόν γρηγορότερα για να γίνουν τα ηλεκτρική φορτηγά μεγάλων αποστάσεων μια βιώσιμη λύση για τους πελάτες μας».

Christian Levin, Διευθύνων Σύμβουλος TRATON GROUP: «Η εύρεση των καλύτερων λύσεων για την κλιματική πρόκληση είναι η πιο επείγουσα προτεραιότητά μας ως βιομηχανία και ως TRATON GROUP. Όταν μιλάμε στους πελάτες για ηλεκτρικά φορτηγά, πάντα ρωτούν: πού μπορούμε να φορτίσουμε; Για να στηρίξουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα, συνεργαζόμαστε και από σήμερα ξεκινάμε το ευρωπαϊκό δίκτυο φόρτισης. Με την Anja van Niersen αυτή η κοινοπραξία έχει έναν Διευθύνοντα Σύμβουλο με μεγάλη εμπειρία στο δίκτυο φόρτισης. Η Anja και η ομάδα της θα υποστηρίξουν το σημαντικό ταξίδι για να επιτρέψουν την περαιτέρω πρόοδο των βιώσιμων μεταφορών».

Η κοινοπραξία θα εργαστεί γρήγορα για να κλιμακώσει τις λειτουργίες και την ανάπτυξη του δικτύου για να παρέχει αξιόπιστο και βολικό δίκτυο φόρτισης για βαρέα οχήματα. Καθώς η ζήτηση για ηλεκτρικά φορτηγά και πούλμαν με μπαταρία αναμένεται να αυξηθεί γρήγορα τα επόμενα χρόνια, η ομάδα θα εργαστεί συνεργατικά σε όλες τις βιομηχανίες για να σχεδιάσει και να δημιουργήσει λύσεις φόρτισης που ταιριάζουν τις ανάγκες των μεταφορικών εταιρειών και των οδηγών.

Περισσότερες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένης της αποκάλυψης της επωνυμίας, θα είναι διαθέσιμες μέσα στο 2022.

Συνεργάτες στην κοινοπραξία, αλλά ανταγωνιστές σε όλους τους άλλους τομείς Ο Όμιλος Volvo, η Daimler Truck και ο Όμιλος TRATON θα κατέχουν ίσα μερίδια στην κοινή επιχείρηση, αλλά θα συνεχίσουν να είναι ανταγωνιστές σε όλους τους άλλους τομείς. Οι τρεις εταίροι υπέγραψαν τη συμφωνία κοινοπραξίας τον Δεκέμβριο του 2021. Έκτοτε, λήφθηκαν οι απαραίτητες εγκρίσεις από τις αρμόδιες αρχές.

PreviousNext