Τροχοί & TIR

Ξεκινούν ηλεκτρονικές χρεώσεις διοδίων στην Τσεχία

Από την 1η του Μάρτη, η Τσεχία θέτει σε εφαρμογή νέο σύστημα ηλεκτρονικής χρέωσης διοδίων για τα βαρέα οχήματα με βασική διαφοροποίηση τις εκπομπές CO2 (διοξειδίου του άνθρακα) και όχι μόνο. Αναλυτι
Τρίτη 30/01/2024 - 09:47
Κοινοποίηση στα Social Media

Από την 1η του Μάρτη, η Τσεχία θέτει σε εφαρμογή νέο σύστημα ηλεκτρονικής χρέωσης διοδίων για τα βαρέα οχήματα με βασική διαφοροποίηση τις εκπομπές CO2 (διοξειδίου του άνθρακα) και όχι μόνο.

Αναλυτικά, από 01/03/24 στα διόδια της Τσεχίας θα ενσωματωθούν οι εξής τέσσερις χρεώσεις:

α. Χρέωση για χρήση του δρόμου

β. Χρέωση για πρόκληση θορύβου

γ. Χρέωση για ρύπανση του αέρα σύμφωνα με την κατηγορία euro του οχήματος

δ. Χρέωση ειδικά για τις εκπομπές CO2 (διοξειδίου του άνθρακα)

Όπως συμβαίνει ήδη στη Γερμανία, και η Τσεχία κατατάσσει τα βαρέα οχήματα σε πέντε κατηγορίες που αφορούν μόνο στους ρύπους (όχι σε άξονες για τους οποίους διατηρείται η κατηγοριοποίηση ως προς τον αριθμό τους).

Η 1η κατηγορία έχει την υψηλότερη χρέωση διοδίων ως η πλέον ρυπογόνος.

Η 5η κατηγορία έχει τη χαμηλότερη χρέωση και αφορά σε οχήματα μηδενικών ρύπων (ηλεκτρικά, ηλεκτρικά υδρογόνου).

Όλα τα φορτηγά που έχουν ταξινομηθεί πριν την 1η Ιουλίου 2019 και όλα τα λεωφορεία Μ2 και Μ3 (πάνω από 9 θέσεις, πάνω από 5 τόνους) ταξινομημένα πριν την 01/07/2019 αυτόματα κατατάσσονται στην 1η κατηγορία ρύπων -αυτή με την υψηλότερη χρέωση. Ωστόσο, ιδιοκτήτες φορτηγών τα οποία έχουν ταξινομηθεί μετά την 1η Ιουλίου του 2019 μπορούν να δουν την κατηγορία των ρύπων όπως αυτή ορίζεται από τον κατασκευαστή του αυτοκινήτου και απεικονίζεται στην άδεια κυκλοφορίας και στη συνέχεια να μπουν στο site www.mytocz.eu/CO2 και να ελέγξουν κατά πόσο το όχημά τους μπορεί να αλλάξει κατηγορία (χαμηλότερων ρύπων) οπότε και θα καταβάλλουν χαμηλότερα τέλη διοδίων.

PreviousNext