Τροχοί & TIR

Highway Pilot: Αυτόνομο Actros στην Autobahn

Μετά τα πρωτότυπα φορτηγά αυτόνομης οδήγησης Mercedes και Freightliner, η Mercedes-Benz παρουσιάζει ένα Actros εξοπλισμένο με Highway Pilot, πανομοιότυπο σχεδόν, με κάθε άλλο φορτηγό που κατασκευάζε
από Βασίλης Δαραμούσκας | Κυριακή 01/11/2015 - 00:00
Κοινοποίηση στα Social Media

Μετά τα πρωτότυπα φορτηγά αυτόνομης οδήγησης Mercedes και Freightliner, η Mercedes-Benz παρουσιάζει ένα Actros εξοπλισμένο με Highway Pilot, πανομοιότυπο σχεδόν, με κάθε άλλο φορτηγό που κατασκευάζει στο οποίο ο οδηγός είναι σε θέση να αποσπά τα χέρια του από το τιμόνι, χωρίς να τίθεται θέμα ασφάλειας.

Την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό δημόσιο δρόμο, στη Γερμανία, η έκδοση παραγωγής του αυτόνομου φορτηγού της Daimler Trucks, φέρνοντας έτσι, ακόμη πιο κοντά την ευρεία εφαρμογή παρόμοιων τεχνολογιών στη Μεταφορά. Συγκεκριμένα, το γερμανικό ομοσπονδιακό κρατίδιο της Βάδης - Βυρτεμβέργης και η Daimler AG, ένωσαν τις δυνάμεις τους για να παρουσιάσουν την παγκόσμια πρεμιέρα του πρώτου αυτόνομου φορτηγού Mercedes-Benz σε δημόσιο δρόμο και μάλιστα στον αυτοκινητοδρόμο A8 της Γερμανίας. Το φορτηγό της πρεμιέρας είναι ένα εργοστασιακό Mercedes- Benz Actros, το οποίο, για τη δοκιμή της αυτόνομης οδήγησης στο δημόσιο οδικό δίκτυο, είναι εξοπλισμένο με το «έξυπνο» σύστημα Highway Pilot. Το φορτηγό έχει ταξινομηθεί, σύμφωνα με το Άρθρο 19/6 του γερμανικού Νόμου περί Εγκρίσεως Τύπου των Οχημάτων (StVZO), ως πειραματικό όχημα.

Όπως έχουμε περιγράψει και όταν βρεθήκαμε να μετακινούμαστε με Mercedes και Freightliner αυτόνομης οδήγησης την Άνοιξη στην Αμερική, η «καρδιά» ενός αυτόνομου φορτηγού, το Highway Pilot, είναι στην ουσία, ένα πολύ εξελιγμένο προγνωστικό (PPC). Η κύρια διαφορά σε σχέση με ένα Actros που μπορεί να αγοράσει σήμερα ένας πελάτης, είναι ο συνδυασμός πολλαπλών αισθητήρων, δηλαδή, καθιερωμένων συστημάτων υποβοήθησης και ασφάλειας και αισθητήρων νέας γενιάς, που επιτρέπουν στο φορτηγό με σύστημα Highway Pilot να επιτηρεί διαρκώς όλη την περιοχή μπροστά από το όχημα και να αναλαμβάνει ακόμα και τον έλεγχο του οχήματος σε συγκεκριμένες καταστάσεις. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στον οδηγό να απομακρύνει χωρίς κίνδυνο τα χέρια του από το τιμόνι. Μόλις ένα Actros εξοπλισμένο με Highway Pilot εισέλθει στην κανονική κυκλοφορία σε έναν αυτοκινητόδρομο, στη δεξιά λωρίδα το σύστημα προσφέρεται να αναλάβει τη λειτουργία οδήγησης.

Στο ίδιο τεύχος #328

PreviousNext