Τροχοί & TIR

Σε σημεία ελέγχου οχημάτων θα μετατραπούν τα μετωπικά διόδια

Μετά την προγραμματισμένη κατάργηση των μετωπικών διοδίων των αυτοκινητόδρομων, ορισμένοι σταθμοί θα μετατραπούν σε σημεία ελέγχου των οχημάτων όλων των κατηγοριών ενώ για τα φορτηγά και τα βαρέα οχ
Πέμπτη 08/03/2018 - 11:50
Κοινοποίηση στα Social Media

Μετά την προγραμματισμένη κατάργηση των μετωπικών διοδίων των αυτοκινητόδρομων, ορισμένοι σταθμοί θα μετατραπούν σε σημεία ελέγχου των οχημάτων όλων των κατηγοριών ενώ για τα φορτηγά και τα βαρέα οχήματα γενικότερα θα υπάρχει και η ανάλογη υποδομή π.χ. πλάστιγγες, scanners κ.α.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τέλος του 2018 θα καταργηθούν τα σημερινά διόδια και θα αντικατασταθούν από το νέο δορυφορικό σύστημα αναλογικής χρέωσης, ανάλογα δηλαδή με τα διανυόμενα χιλιόμετρα.

Αρκετοί από τους σημερινούς μετωπικούς σταθμούς διοδίων, διαθέτουν εγκαταστάσεις και μεγάλους χώρους parking παράπλευρα του δρόμου και εύκολα θα μπορούν να μετατραπούν σε σημεία ελέγχου, όπως αυτά των ευρωπαϊκών αυτοκινητόδρομων.

Η μετατροπή των σταθμών διοδίων σε σημεία ελέγχου των οχημάτων, ίσως αποτελέσει ένα ουσιαστικό μέτρο πάταξης της παράνομης κυκλοφορίας των φορτηγών εφόσον βέβαια, τα σημεία αυτά στελεχωθούν με το κατάλληλο προσωπικό. Την ευθύνη των σημείων ελέγχου θα έχουν οι Περιφέρειες, οι οποίες με βάση τις κοινοτικές οδηγίες είναι υποχρεωμένες να διενεργούν ένα συγκεκριμένο αριθμό ελέγχων, ανάλογα με το στόλο των κυκλοφορούντων οχημάτων ανά κατηγορία (π.χ. ΦΙΧ, ΦΔΧ, λεωφορεία κ.α.) αλλά και για την εξακρίβωση της νομιμότητας ή μη συγκεκριμένων στοιχείων (π.χ. έγγραφα μεταφοράς, ωράριο οδηγού, συνοδευτικά παραστατικά των εμπορευμάτων κ.α.).

Στο ίδιο τεύχος #359

PreviousNext