Τροχοί & TIR

Platooning από Volvo και FedEx

Τρία συνδεδεμένα φορτηγά της Volvo Trucks Β. Αμερικής πραγματοποίησαν δοκιμαστικά δρομολόγια platooning σε πραγματικές συνθήκες, σε συνεργασία με την FedEx και τις αρχές διοδίων της Βόρειας Καρολίνα
Σάββατο 28/07/2018 - 09:00
Κοινοποίηση στα Social Media

Τρία συνδεδεμένα φορτηγά της Volvo Trucks Β. Αμερικής πραγματοποίησαν δοκιμαστικά δρομολόγια platooning σε πραγματικές συνθήκες, σε συνεργασία με την FedEx και τις αρχές διοδίων της Βόρειας Καρολίνας.

Το κομβόι (platoon) αποτελείτο από τρία Volvo VNL, τα οποία ρυμουλκούσαν συρόμενα μήκους 8,5 μέτρων. Χάρη στο σύστημα ασύρματης επικοινωνίας V2V (vehicle-to-vehicle), φορτηγά και τρέιλερ είχαν συνεχή επικοινωνία. Τα φορτηγά ανέπτυξαν ταχύτητα 100 χλμ./ώρα και χάρη στο σύστημα Volvo CACC (Cooperative Adaptive Cruise Control), ήταν σε θέση να διατηρούν χρονική απόσταση μόλις 1,5 δλ., το ένα από το άλλο.

Η μικρή απόσταση ανάμεσα στα φορτηγά ενός κομβόι, είναι ιδιαίτερα κρίσιμη παράμετρος, καθώς έτσι μειώνεται η αεροδυναμική αντίσταση, η οποία είναι υπεύθυνη μέχρι και για το 25% της συνολικής κατανάλωσης καυσίμου ενός φορτηγού.

PreviousNext