Έτοιμα τα φορτηγά αυτόνομης οδήγησης από τη ZF

Το πόσο προηγμένο είναι το σύστημα αυτόνομης οδήγησης της ZF φαίνεται από την ικανότητα του DAF να εκτελεί "ασκήσεις ακριβείας" για την εναπόθεση και παραλαβή swap bodies.

Δεν χρειάστηκε και πολύ στη ZF για να διαγνώσει ότι, το καλύτερο πεδίο εφαρμογής τεχνολογιών αυτόνομης οδήγησης για βαρέα επαγγελματικά οχήματα, είναι τα logistics σε αποθήκες, λιμάνια και αεροδρόμια –οτιδήποτε αφορά σε κλειστό ελεγχόμενο περιβάλλον.

Ειδικά για swap bodies και συνεχές κοτσάρισμα-ξεκοτσάρισμα σε μεγάλες αποθήκες, προσέγγιση ράμπας φορτοεκφόρτωσης και στοίβαξη κοντέινερ είναι εργασίες όπου τα πλήρως αυτόνομα οχήματα μπορούν να απαλλάξουν τον οδηγό από μία κοπιαστική, και εν πολλοίς βαρετή εργασία. Το άλλο θέμα, είναι η μεγάλη έλλειψη ικανών οδηγών, η οποία στη Δ. Ευρώπη έχει εξελιχθεί σε μεγάλο θέμα για ιδιοκτήτες και εταιρίες. Το τμήμα Έρευνας & Εξέλιξης της ZF έχει εξελίξει τεχνολογία που, επιτρέπει στον οδηγό να κατέβει από την καμπίνα και ο τράκτορας να αλλάξει swap body ή τρέιλερ αυτόνομα. Αυτό ακούγεται ήδη εντυπωσιακό, αν όμως το δεις από κοντά, είναι καθηλωτικό.

Διαβάστε περισσότερα στο τεύχος Σεπτεμβρίου (365) του περιοδικού ΤΡΟΧΟΙ & TIR που κυκλοφορεί την 1η του μηνός στα περίπτερα Ελλάδας και Κύπρου.

Στο ίδιο τεύχος: