Τροχοί & TIR

Ηλεκτροκίνητος ο Δήμος Περιστερίου

Τα πρώτα του δώδεκα (12) ηλεκτρικά οχήματα απέκτησε ο Δήμος Περιστερίου, ολοκληρώνοντας το τρίτο στάδιο της ανανέωσης του στόλου του με 47 οχήματα. Τα νέα αμιγώς ηλεκτροκίνητα αποκτήματα του δήμου ε
Τρίτη 04/12/2018 - 09:00
Κοινοποίηση στα Social Media

Τα πρώτα του δώδεκα (12) ηλεκτρικά οχήματα απέκτησε ο Δήμος Περιστερίου, ολοκληρώνοντας το τρίτο στάδιο της ανανέωσης του στόλου του με 47 οχήματα. Τα νέα αμιγώς ηλεκτροκίνητα αποκτήματα του δήμου είναι έξι Peugeot Partner (τρία βαν και τρία μεταφοράς προσωπικού), τρία ανατρεπόμενα ελαφρά φορτηγά GOUPIL G4 και τρία δίκυκλα DAΪTONA – EDISSON.

Παράλληλα, αποκτήθηκαν και δύο νέα οχήματα για τη δημοτική συγκοινωνία, ένα λεωφορείο Isuzu και ένα πούλμαν Scania. Επιπλέον, δόθηκε η υπόσχεση πως σύντομα θα ανακοινωθούν οι πρώτοι σταθμοί φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων σε διάφορα σημεία της πόλης, τους οποίους θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι δημότες.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις 21 Νοεμβρίου 2018, ο Δήμαρχος Περιστερίου κ. Ανδρέας Παχατουρίδης τόνισε ότι τα νέα ηλεκτροκίνητα οχήματα αποτελούν τα πλέον σύγχρονα οχήματα μηδενικών ρύπων, τα οποία συμβάλλουν όχι μόνο στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αλλά και στην ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Τις λεπτομέρειες για τις προδιαγραφές για τα νέα οχήματα ανέλυσε η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος - Πολιτισμού κα. Μαίρη Τσιώτα – Μάρκου. Τονίστηκε πως όλες οι επιλογές έγιναν με προοπτική την κατά το δυνατόν καλύτερη λειτουργία των υπηρεσιών, τη μέγιστη ασφάλεια και άνεση των εργαζόμενων και των επιβατών, καθώς και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Επιπλέον, για τα οικονομικά στοιχεία για την απόκτηση του νέου μηχανολογικού εξοπλισμού, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Αλέξης Σταυρούλιας, ανέφερε ότι προέρχονται από την καλή διαχείριση των ανταποδοτικών τελών και των εν γένει οικονομικών θεμάτων του Δήμου, τονίζοντας πως οι αγορές έχουν γίνει τοις μετρητοίς, χωρίς να υπάρξει επιβάρυνση των επόμενων οικονομικών ετών με δάνεια ή χρονομισθώσεις.

Τα νέα οχήματα της διετίας 2016 – 2018

Τα τρία ολοκαίνουργια ηλεκτροκίνητα Peugeot Partner σε επιβατικές εκδόσεις, θα χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά προσωπικού και την κάλυψη άλλων αναγκών του δήμου. Επιπλέον, οι τρεις εκδόσεις βαν θα βοηθήσουν στην ικανοποίηση των αναγκών των συνεργείων της διεύθυνσης, αλλά και στη μεταφορά εξοπλισμού για τις εκάστοτε συντηρήσεις. Τα εν λόγω οχήματα εξοπλίζονται με ηλεκτροκινητήρα ισχύος 67 ίππων, ο οποίος τους προσδίδει τελική ταχύτητα 110 χλμ./ώρα. Οι μπαταρίες εξασφαλίζουν αυτονομία 170 χλμ. και φορτίζουν είτε σε 7,5 ώρες μέσω απλού φορτιστή, είτε σε 30 λεπτά μέσω ταχυφορτιστή.

Τα τρία ηλεκτροκίνητα ανατρεπόμενα ημιφορτηγά GOUPIL G4 -δύο απορριμματοφόρα και ένα με ανατρεπόμενη κιβωτάμαξα- θα χρησιμοποιηθούν στη συλλογή υπολειμμάτων πρασίνου και ογκωδών αντικειμένων σε σημεία χαμηλής όχλησης και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, όπως για παράδειγμα στο Βιοκλιματικό Πάρκο της Χωράφας, στο άλσος, σε πεζόδρομους κ.λ.π. Τα μηδενικών ρύπων ημιφορτηγά έχουν μήκος 3.582 χλστ., πλάτος καμπίνας 1.200 χλστ. και ύψος 1.893 χλστ. Το μικτό τους βάρος είναι στα 2.100 κιλά, το ωφέλιμο φορτίο στα 712 κιλά και η ελκτική ικανότητα με φρένα στα 1.000 κιλά. Ο ηλεκτροκινητήρας έχει ονομαστική ισχύ 13,4 ίππων και ροπή 57 Nm, η μέγιστη ταχύτητα αγγίζει τα 50 χλμ./ώρα και η αυτονομία τα 90 χλμ.

Οι τρεις ηλεκτρικές μοτοσικλέτες DAΪTONA – EDISSON, θα καλύψουν τις ανάγκες του Δήμου, για την επίδοση εγγράφων και τη μεταφορά από το ένα δημοτικό κτίριο στο άλλο. Διαθέτουν συνεχή ιπποδύναμη 2,6 ίππων, αναπτύσσουν ταχύτητες έως και τα 50 χλμ./ώρα και χρειάζονται φόρτιση κάθε 50 χλμ. Σε ό,τι αφορά τα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας Euro 6 δύο νέα οχήματα της Δημοτικής Συγκοινωνίας, το Isuzu Citibus έχει τη δυνατότητα μεταφοράς 63 ατόμων (25 καθήμενοι, 36 όρθιοι και 1 αμαξίδιο) και το Scania Touring 410 HP είναι 53+1 θέσεων.

Επιπλέον των παραπάνω, την τελευταία διετία ο Δήμος Περιστερίου έχει αποκτήσει: 8 απορριμματοφόρα, 2 οχήματα μεταφοράς container-σκαφών, 3 μηχανοκίνητα σάρωθρα, 1 JCB, 1 καλαθοφόρο, 1 φορτηγό 15 ton με αρπάγη, 4 διπλοκάμπινα ανατρεπόμενα ημιφορτηγά, 4 pick-up, 1 van 9 θέσεων VIP, 1 van κινητού συνεργείου, 3 Ι.Χ. επιβατικά, 1 4x4 πυροσβεστικό – εκχιονιστικό και 3 μηχανοκίνητες μοτοσικλέτες.

PreviousNext