Τροχοί & TIR

Π.Ο.Π.Ε.Κ: Αναγκαία η μείωση της φορολόγησης των καυσίμων

Οι τιμές του αργού πετρελαίου ΒΡΕΝΤ, έχουν από την 1η Οκτωβρίου καθημερινά πτωτική πορεία αθροιζόμενη συνολικά σε ποσοστό 30% περίπου. Η Ελλάδα με τα επίσημα στοιχεία της Ε.Ε στις 19/11/2018, σε σύγ
Τρίτη 27/11/2018 - 10:49
Κοινοποίηση στα Social Media

Οι τιμές του αργού πετρελαίου ΒΡΕΝΤ, έχουν από την 1η Οκτωβρίου καθημερινά πτωτική πορεία αθροιζόμενη συνολικά σε ποσοστό 30% περίπου. Η Ελλάδα με τα επίσημα στοιχεία της Ε.Ε στις 19/11/2018, σε σύγκριση με την μέση τιμή των κρατών της Ε.Ε,  είναι ακριβότερη στην  Αμόλυβδη Βενζίνη κατά 0,135 ευρώ, στο Πετρέλαιο κίνησης κατά 0,037 ευρώ και στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 0,214 ευρώ.

Η αιτία των υψηλών τιμών οφείλεται στην υψηλή φορολόγηση των καυσίμων, με ό, τι αυτό συνεπάγεται στις τσέπες των Ελλήνων εξαθλιωμένων οικονομικά καταναλωτών. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (Π.Ο.Π.Ε.Κ.) με ανακοίνωσή της «επισημαίνει για πολλοστή φορά ότι η υψηλή φορολόγηση των καυσίμων δεν εξυπηρετεί την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης που τόσο έχουμε ανάγκη, δεν αυξάνει αποδεδειγμένα τα δημόσια έσοδα, είναι όμως το βασικό κίνητρο της ανεξέλεγκτης παράνομης διακίνησης πετρελαιοειδών προϊόντων». Εμείς, αναφέρει η Π.Ο.Π.Ε.Κ. «καλούμε όλους όσοι επικαλούνται κατά τη λήψη των αποφάσεών τους ως προϋπόθεση, την κοινωνική τους ευαισθησία, να προχωρήσουν άμεσα στη μείωση του Ε.Φ.Κ. στα καύσιμα και να την επιβεβαιώσουν εμπράκτως, ιδιαίτερα στο πετρέλαιο θέρμανσης. Οι κοινωνικά ευαίσθητοι, ας εισηγηθούν επιτέλους, ότι δεν είναι δυνατόν ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης των καυσίμων να επιβαρύνεται και με Φ.Π.Α 24%».

Υψηλή παραβατικότητα στα πρατήρια

Πάντως, σε υψηλά επίπεδα παραμένει η παραβατικότητα στα πρατήρια καυσίμων. Ειδικότερα, σε 483 ελέγχους που πραγματοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σε πρατήρια καυσίμων, εντοπίστηκε παραβατικότητα που ανέρχεται στο 15,9%. Ενδεικτικό της έκτασης και του μεγέθους του λαθρεμπορίου στην αγορά καυσίμων, είναι το γεγονός πως από τον ανωτέρω έλεγχο, διαπιστώθηκε ότι από το σύνολο των 1.687 δειγμάτων που εξετάσθηκαν, το 10,1% ήταν μη κανονικά δείγματα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι από τα 913 δείγματα πετρελαίου κίνησης προερχόμενα από τις Τελωνειακές Υπηρεσίες, το ποσοστό «μη κανονικών δειγμάτων» ανέρχεται στο 16,2%. Επιπλέον, από 388 ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν στον τομέα υγραερίου για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, διαπιστώθηκαν 80 παραβάσεις (ποσοστό 20,6%).

Με ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έναρξη της αποτελεσματικής αξιοποίησης των δεδομένων των συστημάτων εισροών – εκροών, παρόλο που -όπως τονίζει- πέρασαν τρία χρόνια από την ολοκλήρωση της εγκατάστασης των εν λόγω συστημάτων στα πρατήρια καυσίμων. Ο Σύνδεσμος σημειώνει, ακόμα, πως είναι επιτακτική ανάγκη να ολοκληρωθεί -σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει εξαγγείλει η ΑΑΔΕ έως 31/12/2018- η ανάπτυξη του συστήματος αξιοποίησης των δεδομένων του συστήματος εισροών – εκροών στα πρατήρια καυσίμων όλης της χώρας, καθώς και η εφαρμογή όλων των μέτρων που έχουν ενταχθεί στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της ΑΑΔΕ ή έχουν νομοθετηθεί και δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμα και να ξεκινήσει ένας πλήρης και ολοκληρωμένος έλεγχος σε όλη την επικράτεια.

PreviousNext