Τροχοί & TIR

Οι οδηγοί λεωφορείων θα ξαναδίνουν εξετάσεις

Σε αναστολή παραμένει η ισχύς του άρθρου 36 του νόμου 4530/18 (ψηφίστηκε τον περασμένο Μάρτιο), καθώς ακόμα δεν έχει εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση, αλλά στο μεταξύ, η πληθώρα των εγκυκλίων που
Σάββατο 08/12/2018 - 09:00
Κοινοποίηση στα Social Media

Σε αναστολή παραμένει η ισχύς του άρθρου 36 του νόμου 4530/18 (ψηφίστηκε τον περασμένο Μάρτιο), καθώς ακόμα δεν έχει εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση, αλλά στο μεταξύ, η πληθώρα των εγκυκλίων που έχει εκδοθεί για τις επαγγελματικές άδειες οδήγησης και τις ανανεώσεις αυτών προκαλεί σύγχυση μεταξύ των οδηγών.

Ιδιαίτερα, οι οδηγοί των λεωφορείων, στην πλειονότητά τους, αγνοούν το γεγονός ότι θα πρέπει να δώσουν και πάλι εξετάσεις στα 60 τους χρόνια για να ανανεώσουν το δίπλωμά τους. Για το θέμα αυτό απευθυνθήκαμε στον κ. Κίμωνα Λογοθέτη, Γενικό Γραμματέα της Ένωσης Εκπαιδευτών Οδηγών Αθήνας, ο οποίος μας παραχώρησε την παρακάτω αποκλειστική συνέντευξη.

T&T: Με το νέο νόμο, οι οδηγοί των λεωφορείων θα ξαναδίνουν εξετάσεις και μέχρι ποια ηλικία δικαιούνται δίπλωμα;

Κ.Λ.: Όντως σύμφωνα με το νέο νόμο του υπουργείου Μεταφορών 4530 / 30 / 3/ 18 άρθρο 36, οι οδηγοί λεωφορείων ιδιωτικής χρήσης, δημόσιας χρήσης αλλά και των σχολικών λεωφορείων μετά τα 55 θα υποχρεώνονται εκτός από τις ιατρικές εξετάσεις, να ξαναδίνουν και εξετάσεις οδήγησης προκειμένου να ανανεώσουν το δίπλωμά τους.

Βέβαια θα έχουν δικαίωμα να ξαναδώσουν για ακόμη μία φορά εξετάσεις μέχρι τα 60 τους και με το νέο νόμο το ανώτατο όριο ηλικίας ενός οδηγού λεωφορείου θα περιορίζεται στα 67 έτη. Δεν θα μπορεί να υπάρξει, λοιπόν, οδηγός λεωφορείου άνω των 67 σύμφωνα πάντα με το νόμο 4530/2018 του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

T&T: Από πότε τελικά θα ισχύσει ο νέος νόμος;

Κ.Λ.: Η απάντηση βρίσκεται στον ίδιο νόμο (4530/18), που υποχρεώνει τους ηλικιωμένους άνω του 74ου έτους ηλικίας, να ξαναδώσουν εξετάσεις. Το άρθρο 65, όμως, αναφέρεται στους 74 ετών και άνω και ισχύει κανονικά από τις 30 Αυγούστου 2018, ενώ το άρθρο 36 για τους οδηγούς λεωφορείων θα ισχύσει με την έκδοση της διευκρινιστικής απόφασης, η οποία αναμένεται.

T&T: Δυσκολεύουν όντως τα πράγματα για τους επαγγελματίες οδηγούς των λεωφορείων και αν ναι ποια είναι η διαδικασία;

Κ.Λ.: Σαφέστατα δυσκολεύουν, καθώς θα πρέπει να επανεξεταστούν στην οδήγηση και να επικαιροποιήσουν τις γνώσεις τους. Επιπλέον, η διαδικασία θα απαιτεί περισσότερο χρόνο, καθώς θα πρέπει να προγραμματιστεί, πέραν από τις ιατρικές εξετάσεις, και μια συγκεκριμένη ημερομηνία στην οποία ο οδηγός θα εξεταστεί και στις οδηγικές του ικανότητες και με πιθανό ενδεχόμενο απόρριψης.

T&T: Για τους οδηγούς των φορτηγών τι προβλέπεται;

Κ.Λ.: Οι οδηγοί των φορτηγών έχουν δικαίωμα να οδηγούν μέχρι και το 74ο έτος της ηλικίας τους, χωρίς να χρειάζεται να επανεξεταστούν στην οδήγηση.

T&T: Τι θα συμβουλεύατε τους οδηγούς των λεωφορείων;

Κ.Λ.: Να επικοινωνήσουν πρώτα από όλα με τα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια όργανα εκπροσώπησής τους, προκειμένου να έχουν μία σωστή και έγκαιρη ενημέρωση για να μην βρεθούν αντιμέτωποι δυσάρεστων εκπλήξεων.

Το όριο ηλικίας οδηγών λεωφορείων

Εμείς να υπενθυμίσουμε, ότι με το άρθρο 36 του νόμου 4530/18 ορίζεται ότι: «Το όριο ηλικίας των οδηγών λεωφορείων ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης και των σχολικών λεωφορείων ορίζεται στα πενήντα πέντε (55) έτη. Το όριο αυτό παρατείνεται μέχρι το εξηκοστό (60) έτος, αν προηγούνται οι ιατρικές εξετάσεις που προβλέπονται για την ανανέωση της άδειας οδήγησης και δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς. Με την ίδια διαδικασία μπορεί να παρατείνεται για μία ακόμη φορά, μετά τη συμπλήρωση του εξηκοστού (60) έτους, το ανώτατο όριο μέχρι το εξηκοστό έβδομο (67) έτος.». Ωστόσο, το παραπάνω άρθρο δεν έχει τεθεί ακόμα σε ισχύ, καθώς ορίζεται ότι:

«Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών καθορίζεται κάθε θέμα σχετικά με τη διαδικασία και τις ειδικότερες προϋποθέσεις για την παράταση του ορίου ηλικίας της παραπάνω παραγράφου». Η ισχύς αυτής της παραγράφου (1) αρχίζει από την έκδοση της απόφασης του προηγούμενου εδαφίου, η οποία απόφαση δεν έχει ακόμα εκδοθεί.

Τι ισχύει για όλους μετά τα 74 χρόνια τους

Τέλος, για οποιαδήποτε κατηγορία διπλώματος, εφόσον ο κάτοχός του υπερβαίνει το 74 έτος της ηλικίας του, ακολουθείται διαδικασία εξετάσεων, η οποία καθορίζεται ως εξής: «Οι κάτοχοι οποιασδήποτε κατηγορίας άδειας οδήγησης, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 74 ετών υποχρεούνται ανά τρία (3) έτη σε δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς για κάθε κατηγορία που επιθυμούν να ανανεώσουν. Οι κάτοχοι οποιασδήποτε κατηγορίας άδειας οδήγησης, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 80 ετών υποχρεούνται ανά δύο (2) έτη σε δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς για κάθε κατηγορία που επιθυμούν να ανανεώσουν». Όπως ανέφερε στη συνέντευξή του ο κ. Λογοθέτης, το συγκεκριμένο άρθρο 65 του ν. 4530/18 ισχύει ήδη από τον περασμένο Αύγουστο.

PreviousNext