Τροχοί & TIR

Δυνατές κόντρες στην πράσινη κόλαση (+VIDEO)

Περισσότεροι από 124.000 θεατές συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν από κοντά τον τέταρτο γύρο του πρωταθλήματος FIA ETRC 2019, σε μία από τις θρυλικότερες πίστες του μηχανοκίνητου αθλητισμού, την
από Παναγιώτης Εμμανουήλ | Παρασκευή 04/10/2019 - 11:00
Κοινοποίηση στα Social Media

Περισσότεροι από 124.000 θεατές συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν από κοντά τον τέταρτο γύρο του πρωταθλήματος FIA ETRC 2019, σε μία από τις θρυλικότερες πίστες του μηχανοκίνητου αθλητισμού, την «πράσινη κόλαση» του Nürburgring της Γερμανίας, όπου πραγματοποιείται κάθε χρόνο ο μεγαλύτερος αγώνας φορτηγών του πλανήτη.

Εκεί, ο πρωτοπόρος του πρωταθλήματος, Jochen Hahn, με δύο νίκες διεύρυνε περαιτέρω τη διαφορά του από τους διώκτες του, δείχνοντας πως δύσκολα θα του στερήσει κάποιος το έκτο πρωτάθλημα της καριέρας του στον θεσμό. Τις υπόλοιπες δύο νίκες του αγωνιστικού διημέρου, πήραν ο Adam Lacko ο οποίος με αυτό τον τρόπο έδωσε τέλος σε μία 11μηνη περίοδο «ξηρασίας» και ο Norbert Kiss, συνεχίζοντας τις καλές εμφανίσεις της φετινής περιόδου.

Αναλυτικότερα, στη Γερμανία ο Jochen Hahn (IVECO) όπως συνηθίζει φέτος κέρδισε την εναρκτήρια κούρσα. Μάλιστα, ο περσινός πρωταθλητής εκκίνησε από την πρώτη θέση και δεν έχασε ούτε για μια στιγμή το προβάδισμα, παρόλο που ο Antonio Albacete (ΜΑΝ) έκανε ό,τι μπορούσε για να τον προσπεράσει, σημειώνοντας μάλιστα και τον ταχύτερο γύρο της κούρσας.

Τελικά, μετά από 13 γύρους στην πίστα μήκους 3.629 μέτρων, στο πέσιμο της καρό σημαίας η διαφορά μεταξύ των δύο οδηγών ήταν μόλις 0,6 δλ. Στο τρίτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο Ούγγρος οδηγός της Mercedes-Benz, Norbert Kiss, ο οποίος είχε μια διαφορά ασφαλείας από τον Sascha Lenz (ΜΑΝ). Επιτυχημένη επιστροφή στο πρωτάθλημα έκανε ο Gerd Korber, καταλαμβάνοντας με το IVECO του την έκτη θέση και τερματίζοντας μπροστά από τον Adam Lacko (Freightliner). «Είναι εκπληκτικό να κερδίζω εδώ στη Γερμανία, όπου έχω πολλούς θαυμαστές. Ο Antonio (Albacete) ήταν κοντά πίσω μου σε όλη την κούρσα. Μπορεί να είχα τον έλεγχο, αλλά τόσο εγώ όσο και ο Antonio, ήμασταν στα όριά μας», δήλωσε μετά το τέλος του αγώνα ο Jochen Hahn.

Στη δεύτερη κούρσα της ημέρας, ο πρωταθλητής του 2017, Adam Lacko πήρε την πρώτη νίκη της σεζόν, παρόλο που είχε ξεκινήσει τον αγώνα από την τρίτη θέση. Ωστόσο, ο Τσέχος οδηγός του Freightliner ξεκίνησε να πιέζει από τις πρώτες κιόλας στροφές, προσπερνώντας πριν ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος, τον Anthony Janiec (ΜΑΝ) που είχε ξεκινήσει από την pole position, αλλά και τον δεύτερο Jose Rodrigues, ο οποίος στην προσπάθειά του να βρεθεί πρώτος, έκανε το λάθος και έστειλε το ΜΑΝ του εκτός ασφάλτου για να κουρέψει λίγο από το γρασίδι της πίστας. Τα όνειρα του Πορτογάλου οδηγού της ΜΑΝ για μια δεύτερη θέση, γκρέμισε αρχικά ο Sascha Lenz με μία αριστοτεχνικά εκτελεσμένη προσπέραση στο εσωτερικό της στροφής και στη συνέχεια ο Jochen Hahn, στέλνοντας τον Jose Rodrigues εκτός βάθρου στην τέταρτη θέση, μπροστά από την Stephanie Halm (IVECO) η οποία δυσκολευόταν να βρει ρυθμό. «Είναι για μένα ξεχωριστό να παίρνω την πρώτη φετινή μου νίκη στο Nürburgring, τον μεγαλύτερο αγώνα της σεζόν» τόνισε ο Adam Lacko και πρόσθεσε: «Είχα μια καλή εκκίνηση αλλά ήμουν πίσω από τον Rodrigues και τον Janiec. Ο Rodrigues έχασε μια στροφή και κατάφερα να τον περάσω, ωστόσο έπρεπε να προσέξω να αποφύγω το φορτηγό του Janiec. Στη συνέχεια διατήρησα τον ρυθμό μου και συγκεντρώθηκα στο να κρατήσω τη διαφορά μου».

Στον Hahn οι μισές νίκες της σεζόν

Τη δεύτερη ημέρα στο Nürburgring, ο Jochen Hahn διατήρησε την εκπληκτική παράδοση που έχει δημιουργήσει φέτος, νικώντας στις μισές κούρσες από όσες έχουν πραγματοποιηθεί έως τώρα. Στον τελευταίο αγώνα του διημέρου, πρώτος ήταν ο Norbert Kiss, ενώ συνολικά η δεύτερη ημέρα ήταν ακόμα πιο συναρπαστική από την πρώτη.

Συγκεκριμένα, ο Γερμανός πρωταθλητής πήρε την όγδοη νίκη της σεζόν, ξεκινώντας από την pole position, γεγονός που τον βοήθησε να αποφύγει τον χαμό που επικρατούσε πιο πίσω. Ο Jochen Hahn δημιούργησε γρήγορα μια διαφορά 1,6 δλ. από την Steffi Halm, η οποία στη συγκεκριμένη στιγμή του αγώνα ήταν δεύτερη, καθώς εκμεταλλεύθηκε τον πανικό που επικράτησε όταν πολλά φορτηγά μπήκαν μαζί στα φρένα της πρώτης στροφής. Στην έξοδο της στροφής, η Γερμανίδα οδηγός της IVECO βρέθηκε από έκτη δεύτερη, αλλά στη συνέχεια υποχώρησε στην κατάταξη λόγω προβλημάτων. Κάπως έτσι, τις υπόλοιπες θέσεις του βάθρου κατέλαβαν οι Antonio Albacete (ΜΑΝ) και Adam Lacko (Freightliner). Μεγάλος χαμένος της τρίτης κούρσας ήταν και ο Norbert Kiss, ο οποίος αν και είχε εκκινήσει από την πρώτη γραμμή, σπρώχτηκε έξω από την πίστα και βρέθηκε εκτός μάχης κορυφής. «Είμαι πολύ χαρούμενος. Όταν είσαι Γερμανός και κερδίζεις μέσα στη Γερμανία, μοιάζει με όνειρο. Στην περίπτωσή μου έγινε πραγματικότητα», δήλωσε ο Jochen Hahn ο οποίος έσπευσε να συμπληρώσει: «Τα έδωσα όλα, αλλά ακολουθεί το Most και μετά το Zolder. Εκεί πιο γρήγοροι μπορεί να είναι ο Antonio (Albacete) ή ο Adam (Lacko), οπότε δεν σκέφτομαι ακόμα τον τίτλο».

Με το σπαθί του πήρε μια δύσκολη νίκη στο φινάλε του διημέρου ο Norbert Kiss, με τον Ούγγρο οδηγό της Mercedes-Benz να αποσπά την πρωτιά από τον Andre Kursim που είχε την pole position, πραγματοποιώντας μια εκπληκτική προσπέραση στο τέλος του πέμπτου γύρου. Μάλιστα, ο Kiss επικράτησε στον αγώνα, παρόλο που νωρίτερα είχε χάσει το μπροστά τμήμα του αμαξώματος του φορτηγού του, ως απόρροια της επαφής που είχε με το πίσω μέρος του IVECO του δεύτερου Andre Kursim. Στο τρίτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο Antonio Albacete με ΜΑΝ. Τα 25 φορτηγά μονομάχησαν περισσότερο από ότι στους προηγούμενους αγώνες, με τη μεγαλύτερη μάχη να δίνεται για την κατάληψη της τέταρτης θέσης, ανάμεσα στους Gerd Korber και Jose Rodrigues (αμφότεροι με IVECO), που βρήκε νικητή τον πρώτο. «Ωραίος αγώνας. Επιβίωσα στην αρχή που ήταν και το πιο κρίσιμο διάστημα. Στη συνέχεια αισθανόμουν πως ήμουν πιο γρήγορος από τον Andre (Kursim) και ότι μπορούσα να του επιτεθώ, ώστε να τον κάνω να οδηγεί αμυντικά», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Norbert Kiss.

Μετά το τέλος του αγώνα μεγάλος ευνοημένος ήταν ο Jochen Hahn, καθώς διεύρυνε το προβάδισμά του, από τους 41 στους 67 βαθμούς. Κερδισμένος και ο Antonio Albacete ο οποίος ανέβηκε τρεις θέσεις στη γενική κατάταξη και πλέον είναι δεύτερος. Χαμένη ήταν η Steffi Halm, η οποία μαζεύοντας μόλις 6 βαθμούς, υποχώρησε από τη 2η θέση που κατείχε μετά τη Σλοβακία, στην πέμπτη. Σε ό,τι αφορά στον αγώνα «Grammer Truck Cup», δύο νίκες κατέκτησε ο Thomas Robineau (ΜΑΝ) και από μία οι Jamie Anderson (ΜΑΝ) και Fabio Citignola (Mercedes-Benz), ενώ επικεφαλής της κατάταξης παρέμεινε ο Oliver Janes (Freightliner).

Video URL
PreviousNext