Στις αρχές της δεκαετίας του 1960, οι εξακύλινδροι σε σειρά κινητήρες της Scania είχαν χωρητικότητα 8 και 11 λίτρων και απέδιδαν μέχρι και 250 ίππους, μια ιπποδύναμη που ήταν αρκετή για τα δεδομένα της εποχής. Τότε, όμως, οι μηχανικοί της μάρκας κατάλαβαν πως τέτοιες τιμές δεν θα ήταν αρκετές στο μέλλον, ενώ ήδη από τότε είχε ξεκινήσει η ζήτηση για πιο δυνατά φορτηγά, ειδικά για τους κλάδους των κατασκευών και των μεταφορών μεγάλων αποστάσεων.

Η γενικότερη ανάπτυξη στην Ευρώπη δημιουργούσε αυξημένη ζήτηση για τονάζ, ενώ στις χώρες του Νότου και ειδικότερα στην Ελλάδα, το κυρίαρχο χαρακτηριστικό για την αγορά ενός φορτηγού ήταν η ισχύς του κινητήρα και οι αντοχές (φορτίσεις) των αξόνων. Είτε μονά φορτηγά είτε συρμοί, τη δεκαετία του ’60, αλλά και του ’70, έπρεπε να κινούνται με φουλ φορτία ή υπέρβαρα (το συνηθέστερο) και σε ένα εξαιρετικά δύσκολο γεωγραφικό ανάγλυφο, όπως αυτό της χώρας μας.

Την απαίτηση για μεγάλη ιπποδύναμη είχαν, όμως, και οι διεθνομεταφορείς, γιατί αφενός ταξίδευαν επίσης υπέρβαροι, αφετέρου θα έπρεπε να κινούνται με μεγαλύτερες ταχύτητες ακόμα και στις παρατεταμένες ανηφόρες προκειμένου να φτάσουν έγκαιρα στα λιμάνια της Ιταλίας και να προλάβουν τις αναχωρήσεις των πλοίων. Την ίδια αυτή περίοδο, οι σκανδιναβικές κυβερνήσεις νομοθετούσαν το καθεστώς των ειδικών αδειών για μεγαλύτερους συρμούς και αυξημένα μικτά βάρη προκειμένου να διευκολυνθούν οι μεταφορές κορμών δέντρων (timber) και, ας μην ξεχνάμε ότι η υλοτομία ήταν πηγή πλούτου για τις χώρες αυτές. Υπήρχε, επομένως, μια έντονη ζήτηση για μεγάλες ιπποδυνάμεις, τόσο στο Βορρά, όσο και στο Νότο, αν και για διαφορετικούς λόγους.

Κάπως έτσι, το 1962 ανατέθηκε στον Bengt Gadefelt η δημιουργία ενός πιο δυνατού κινητήρα. Για όσους δεν τον γνωρίζουν ή τον έχουν ξεχάσει, υπενθυμίζουμε πως αποτελεί τον θρυλικό αρχισχεδιαστή των πετρελαιοκινητήρων Scania από τη δεκαετία του 1960 έως τη δεκαετία του 1980, ο οποίος έχει μείνει στην ιστορία ως «ο πατέρας του Scania V8». Μάλιστα, η ζήτηση για ισχυρότερους κινητήρες συνέπεσε με την τάση για μια νέα αρχιτεκτονική, όπου το φορτηγό σχεδιάζεται έχοντας τον κινητήρα κάτω από την καμπίνα του (προωθημένης οδήγησης) ή «cab over» όπως έγινε γνωστό στην Ευρώπη. Υπήρχε όμως ένα πρόβλημα: Πώς θα χωρούσε ένας οκτακύλινδρος σε σειρά κινητήρας κάτω από την καμπίνα;

Διαβάστε περισσότερα στο τεύχος Οκτωβρίου (378) του ΤΡΟΧΟΙ & TIR που κυκλοφορεί στα περίπτερα Ελλάδας και Κύπρου.