Τροχοί & TIR

Nissan: Ρομπότ για ανταλλακτικά παλιών οχημάτων (+VIDEO)

Ρομπότ της Nissan κατασκευάζουν το τελευταίο διάστημα εξαρτήματα αυτοκινήτων από χάλυβα, που αφορούν σε μοντέλα η παραγωγή των οποίων έχει σταματήσει. Χάρη στην ευέλικτη παραγωγή, τους μικρούς χρόνο
Παρασκευή 17/01/2020 - 11:00
Κοινοποίηση στα Social Media

Ρομπότ της Nissan κατασκευάζουν το τελευταίο διάστημα εξαρτήματα αυτοκινήτων από χάλυβα, που αφορούν σε μοντέλα η παραγωγή των οποίων έχει σταματήσει.

Χάρη στην ευέλικτη παραγωγή, τους μικρούς χρόνους παράδοσης και το ελάχιστο δυνατό κόστος, η νέα τεχνική θα μπορούσε να καταστήσει εμπορικά βιώσιμη την παραγωγή και πώληση μιας μεγάλης γκάμας ανταλλακτικών, σε μικρούς όγκους, για αυτοκίνητα που η Nissan δεν κατασκευάζει πλέον. Μέχρι πρότινος, αυτό δεν ήταν εφικτό λόγω του υψηλού κόστους και των μεγάλων χρονικών διαστημάτων για την ανάπτυξη και τη δημιουργία καλουπιών για ανταλλακτικά.

Η Nissan φιλοδοξεί να βγάλει στην αγορά την ιδιόκτητη αυτή τεχνική, γνωστή ως dual-sided dieless forming (διπλής όψεως διαμόρφωση χωρίς καλούπι). Η τεχνική περιλαμβάνει δύο συγχρονισμένα ρομπότ που λειτουργούν από αντίθετες πλευρές σε ένα χαλύβδινο φύλλο, χρησιμοποιώντας εργαλεία διαμαντιού για τη σταδιακή διαμόρφωση του χάλυβα. Μέχρι τώρα, η νέα τεχνική είχε θεωρηθεί πολύ δύσκολο να καταστεί εμπορεύσιμη, λόγω της πολυπλοκότητας του προγραμματισμού δύο ρομπότ για να λειτουργούν συγχρονισμένα, εξασφαλίζοντας παράλληλα σταθερή ποιότητα. Η νέα τεχνική έγινε δυνατή χάρη στην τεχνογνωσία των μηχανικών παραγωγής στο Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης των Μηχανικών Παραγωγής της Nissan, καθώς και στην εξέλιξη της τεχνολογίας των υλικών από τη Διεύθυνση Έρευνας της Nissan.

Ειδικότερα, η νέα τεχνική ενσωματώνει την ανάπτυξη προηγμένων προγραμμάτων, ικανών να ελέγχουν και τα δύο ρομπότ με υψηλό βαθμό ακρίβειας ως προς τις διαστάσεις, επιτρέποντας τον σχηματισμό λεπτομερών, κυρτών και κοίλων μορφών. Επιπλέον, τοποθετείται μια κατοπτρική επίστρωση με διαμάντια στα εργαλεία, που μειώνει την τριβή, ενώ παράλληλα εξαλείφει την ανάγκη λίπανσης. Ακόμα, δημιουργείται μια βελτιστοποιημένη λογική ακολουθία για τα ρομπότ, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και τις τεχνικές προσομοίωσης της πρέσας, που χρησιμοποιούνται συνήθως από τις ομάδες μηχανικής παραγωγής της Nissan.

 

 

Video URL
PreviousNext