Το μεταφορικό έργο των ζωάμαξων στην Ελλάδα βασίζεται κατά κύριο λόγο στη μετακίνηση ζώντων ζώων από πεδινές περιοχές σε ορεινές τους θερινούς μήνες και την επιστροφή τους κατά τους φθινοπωρινούς.

Την περίοδο αυτή τα Δ.Χ. φορτηγά αναλαμβάνουν να φέρουν εις πέρας ένα πλούσιο μεταφορικό έργο, με δρομολόγια σχεδόν σε καθημερινή βάση για δύο μήνες, ενώ ένα μικρότερο ποσοστό αναλαμβάνεται από τα Ι.Χ. φορτηγά.

Η συγκεκριμένη μεταφορά απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή στο φόρτωμα και το ξεφόρτωμα, σύγχρονες ζωάμαξες, αλλά και την ανάλογη εμπειρία από τους οδηγούς, καθώς τα φορτηγά κινούνται σε δύσκολες διαδρομές, όπως αυτήν που καλύπτουμε εμείς, από την Ηγουμενίτσα προς το χωριό Γράμμος. Ανηφόρες και κατηφόρες με απότομη κλίση, στενά περάσματα, χωματόδρομος σε υψόμετρο 1.750 μέτρων συνθέτουν το πέρασμά μας στην οροσειρά της Πίνδου. Εδώ, η οδήγηση γίνεται με πολύ χαμηλές ταχύτητες, καθώς μια λάθος κίνηση στο τιμόνι ή τυχόν μετατόπιση των ζώων μπορεί να έχει τραγικές συνέπειες. Ο συντάκτης μας Παύλος Μαυρομύτης συνταξιδεύει με τον Γιώργο Κουμπή και το συρόμενο Volvo του καταγράφοντας τις ιδιαιτερότητες της συγκεκριμένης μεταφοράς.

Εποχική δουλειά

Η δουλειά των ζωάμαξων που δραστηριοποιούνται μόνο στην εθνική μεταφορά είναι, όπως αναφέρθηκε προηγούμενα, εποχική και αφορά κυρίως στη μετακίνηση των ζώων από πεδινές σε ορεινές περιοχές. Βέβαια, η συγκεκριμένη μεταφορά παρουσιάζει πτώση τα τελευταία χρόνια, είτε γιατί οι κτηνοτρόφοι μειώνονται, είτε γιατί αγοράζουν και εκτρέφουν ξένες ράτσες ζώων (κυρίως πρόβατα) τα οποία δεν απαιτούν μετακίνηση σε ορεινά μέρη.

Ωστόσο, πτώση παρουσιάζουν και οι μεταφορές από το εξωτερικό προς την Ελλάδα, κυρίως, εξαιτίας του έντονου ανταγωνισμού από τις μεταφορικές των γειτονικών μας χωρών. Όσον αφορά στα κόμιστρα, σαφώς και είναι πιο πεσμένα σε σύγκριση με το παρελθόν σε μια περίοδο μάλιστα που το κοστολόγιο συνεχώς αυξάνει. Επίσης, να αναφέρουμε ότι το κόστος αγοράς μιας ζωάμαξας είναι πολλαπλάσιο σε σχέση με ένα συμβατικό συρόμενο (π.χ. μουσαμάδες). Η άνοδος προς τα βουνά ξεκινάει το Μάιο και διαρκεί μέχρι τέλη Ιουνίου, μεταφέροντας ως επί το πλείστον πρόβατα και αγελάδες. Αντίστοιχα η επιστροφή αρχίζει από το τέλος Σεπτεμβρίου και μπορεί να διαρκέσει μέχρι τέλη Νοέμβρη, αναλόγως με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν.

Διαβάστε αναλυτικά για το οδοιπορικό με τη ζωάμαξα, στο τεύχος Ιανουαρίου (381) του περιοδικού ΤΡΟΧΟΙ & TIR που κυκλοφορεί στα περίπτερα Ελλάδας και Κύπρου.