Το προγνωστικό σύστημα PPC της Mercedes-Benz αναβαθμίζεται με νέες λειτουργίες, ψηφιακούς χάρτες υψηλής ακρίβειας, τοποθετείται πλέον στις περισσότερες εκδόσεις των Arocs και Actros, και αυξάνει συνεχώς την αποδοτικότητα των φορτηγών της Mercedes-Benz.

Το νέο Mercedes-Benz Actros καταναλώνει σύμφωνα με τον κατασκευαστή γύρω στο 3% λιγότερο καύσιμο στον αυτοκινητόδρομο και την εθνική οδό, και σχεδόν 5% σε επαρχιακούς δρόμους. Το μεγαλύτερο μέρος από αυτή την αύξηση της αποδοτικότητας οφείλεται σε βελτιώσεις στο cruise control, τη μετάδοση και τον (ηλεκτρονικό) έλεγχο του κινητήρα χάρη στο βελτιωμένο προγνωστικό σύστημα Predictive Powertrain Control (PPC).

Το PPC, το οποίο έχουμε επανειλημμένα δοκιμάσει σε πραγματικές συνθήκες στο T&T, σχεδιάστηκε και εξελίχθηκε με σκοπό τη μέγιστη δυνατή εξοικονόμηση καυσίμου, και την υποστήριξη του οδηγού στη διάρκεια του δρομολογίου. Το προγνωστικό σύστημα γνωρίζει την τοπογραφία της διαδρομής, τη χάραξη του δρόμου, και έχει αποθηκευμένες ακόμη και τις πινακίδες και τη σήμανση του οδικού δικτύου.

Με αυτά ως εφόδια, κάθε περιττή επιβράδυνση ή επιτάχυνση, και οι περιττές αλλαγές ταχυτήτων στο κιβώτιο αποφεύγονται, με αποτέλεσμα, να μην καταναλώνεται άσκοπα ούτε γραμμάριο πετρελαίου. Η ευφυΐα του συστήματος αποδεικνύεται από την ικανότητά του να «νικά» σε θέματα κατανάλωσης ακόμη και τον πλέον έμπειρο οδηγό, σε δρομολόγια με τα οποία είναι απόλυτα εξοικειωμένος, όσο κι αν ξέρει κάθε πτυχή της απόδοσης του οχήματός του.

Το PPC είναι ουσιαστικά ο συνδυασμός «έξυπνου» αυτόματου πιλότου (cruise control) και ελέγχου του συστήματος μετάδοσης, και σε σχέση με ένα φορτηγό που δεν διαθέτει προγνωστικό σύστημα, η εξοικονόμηση καυσίμου που προσφέρει μπορεί να φτάσει το 5%. Στην τελευταία του εκδοχή προστέθηκε η ικανότητα λειτουργίας σε επαρχιακές οδούς –σε παγκόσμια «πρώτη» στην κατηγορία- ενώ αναβαθμίστηκε περαιτέρω η λειτουργία στην εθνική οδό.

Διαβάστε την αναλυτική παρουσίαση, στο τεύχος Αυγούστου (388) του περιοδικού ΤΡΟΧΟΙ & TIR, που κυκλοφορεί στα περίπτερα Ελλάδας και Κύπρου.