Το πρώτο αυτόνομο -επιπέδου 4- αστικό λεωφορείο παραγωγής.
Η Karsan όχι μόνο έχει έτοιμο το πρώτο λεωφορείο αυτόνομης οδήγησης, αλλά το εντάσσει κανονικά στη γραμμή παραγωγής, και το πουλάει ακόμη και στις ΗΠΑ. Στη διαδικτυακή πρεμιέρα του μοντέλου, οι μηχανικοί του κατασκευαστή τόνισαν ότι, εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με ένα ακόμη πρωτότυπο από αυτά που λανσάρονται πλέον συχνά, αλλά με κανονικό όχημα παραγωγής.
Μπορεί να μην είναι παγκόσμια «πρώτη», αλλά είναι το μοναδικό αυτόνομο στα 8 μέτρα, με χωρητικότητα για 52 επιβάτες. Η Karsan έχει αφήσει πάντως το κάθισμα του οδηγού στη θέση του, αν και δεν προβλέπεται να χρησιμοποιηθεί –έχουμε να κάνουμε με όχημα Επιπέδου Αυτονομίας 4, ικανό δηλαδή, να κινείται χωρίς ανθρώπινη επέμβαση. Στην παρουσίαση ανακοινώθηκε πως, βρέθηκαν και οι δύο πρώτοι πελάτες, σε Ρουμανία και ΗΠΑ. Κάπως διαφορετικές αγορές, αλλά σύντομα καταλαβαίνεις γιατί τα πρώτα αυτόνομα Karsan κατευθύνονται εκεί. Η πιο πρόσφατη μεγάλη παραγγελία για ηλεκτρικά (με οδηγό) λεωφορεία της εταιρείας ήταν από τη Ρουμανία, ενώ ο προμηθευτής του λογισμικού που επιτρέπει την αυτόνομη οδήγηση, ήταν η εταιρεία Adastec με έδρα την Καλιφόρνια.
Το λεωφορείο πάνω στο οποίο τοποθετήθηκε όλη αυτή η τεχνολογία, το ξέρουμε. Πρόκειται για το Atak των 8,3 μέτρων που έκανε πρεμιέρα το 2014, με εγκάρσια τοποθετημένο κινητήρα της Iveco. Είναι ένα χαμηλοδάπεδο αστικό, με μόνο δύο σκαλοπάτια στο εσωτερικό, μπροστά από τις δύο τελευταίες σειρές καθισμάτων. Πολύ πρόσφατα, είδαμε και το λανσάρισμα της ηλεκτρικής του εκδοχής, ενώ είχε προηγηθεί το μικρό, εξάμετρο Jest Electric. Αμφότερα δημιουργήθηκαν σε συνεργασία με τη BMW, και τα λεωφορεία φέρουν αρκετά κοινά εξαρτήματα με το μικρό, επιβατικό ηλεκτρικό i3 της βαυαρικής εταιρείας.
Για την Karsan, ο εξηλεκτρισμός των λεωφορείων είναι το απαραίτητο βήμα για να φτάσει σε ένα μέλλον μηδενικών εκπομπών ρύπων στις αστικές συγκοινωνίες. Να σημειώσουμε ότι η Karsan έχει παραδώσει ηλεκτρικά λεωφορεία σε 30 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Το αυτόνομης οδήγησης Atak είναι η φυσική εξέλιξη αυτής της πορείας, ειδικά αν σκεφτεί κανείς πως, τα δρομολόγια των αστικών λεωφορείων είναι συγκεκριμένα και προκαθορισμένα, ενώ από το 2023 πολλά συστήματα υποβοήθησης πάνω στα οποία στηρίζεται η συγκεκριμένη τεχνολογία θα γίνουν υποχρεωτικά από τη νομοθεσία.
Με LiDAR και συνδεδεμένο με τις υποδομές
Το Atak είναι εξοπλισμένο με ραντάρ, LiDAR (με εκπομπή παλμικής ακτινοβολίας λέιζερ, αντί για υπέρηχους), κάμερες και θερμικές κάμερες για την ανίχνευση πεζών. Μπορεί να δουλέψει μέρα και νύχτα, άσχετα από καιρικές συνθήκες (ομίχλη, βροχή ή χιόνι). Αν αυτά είναι τα «μάτια» του συστήματος, ο ψηφιακός εγκέφαλος μπορεί να εκτιμά συνεχώς, με ακρίβεια εκατοστού τη θέση του οχήματος, να εκτιμά και να καταλαβαίνει τι το περιβάλλει, να υπολογίσει πώς θα κινηθούν οχήματα και άνθρωποι και να αποφασίσει αστραπιαία την πλέον κατάλληλη και ασφαλή πορεία, επιβράδυνση, στάση ή επιτάχυνση. Όλα αυτά, υπολογίζονται γύρω στις 20 φορές το δευτερόλεπτο.
Το όχημα φυσικά, ελέγχεται εξ αποστάσεως, από τα γραφεία λ.χ., του οργανισμού αστικών συγκοινωνιών, ενώ είναι συνεχώς συνδεδεμένο και με τις υποδομές της πόλης. Η εξέλιξή του διήρκεσε τρία χρόνια, και τώρα όχι απλά είναι έτοιμο, αλλά από την Karsan δηλώνουν ότι, μπορούν να το κατασκευάσουν και σε διάφορα μήκη αμαξώματος. Σε σύγκριση με το ηλεκτρικό Karsan Atak το οποίο έχει εκτιμώμενο χρόνο παράδοσης τέσσερις μήνες από τη στιγμή της παραγγελίας, το αυτόνομης οδήγησης λεωφορείο χρειάζεται μόλις ένα μήνα επιπλέον αναμονή. Αυτό το επιπλέον χρονικό διάστημα είναι απαραίτητο για να εξεταστεί το περιβάλλον όπου θα δρομολογηθεί το όχημα, και να προσαρμοστεί το λογισμικό στις ακριβείς απαιτήσεις του πελάτη. Τέλος, όσο και να προσπαθήσαμε, από την Karsan δεν δόθηκε καμία ένδειξη για την τιμή του λεωφορείου.