Τροχοί & TIR

Συνεργασία Scania - Volvo στο λιμάνι του Γκέτεμποργκ

Σε μια προσπάθεια να επιταχυνθεί η απαλλαγή των μεταφορών από τα ορυκτά καύσιμα, ο όμιλος Volvo, η Scania, η ναυτιλιακή εταιρεία Stena Line και το λιμάνι του Γκέτεμποργκ, έχουν ενώσει τις δυνάμεις τ
Δευτέρα 26/04/2021 - 08:00
Κοινοποίηση στα Social Media
Στόχος του εγχειρήματος στο λιμάνι του Γκέτεμποργκ είναι η κατά 70% μείωση των εκπομπών άνθρακα έως το 2030.
Στόχος του εγχειρήματος στο λιμάνι του Γκέτεμποργκ είναι η κατά 70% μείωση των εκπομπών άνθρακα έως το 2030.

Σε μια προσπάθεια να επιταχυνθεί η απαλλαγή των μεταφορών από τα ορυκτά καύσιμα, ο όμιλος Volvo, η Scania, η ναυτιλιακή εταιρεία Stena Line και το λιμάνι του Γκέτεμποργκ, έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για να επιφέρουν μια σημαντική μείωση των εκπομπών άνθρακα που συνδέονται με το μεγαλύτερο λιμάνι της Σκανδιναβίας.

Στόχος είναι η κατά 70% μείωση των σχετικών εκπομπών έως το 2030. Η εν λόγω δράση ονομάζεται «Πρωτοβουλία Tranzero» και επικεντρώνεται στις μεταφορές ενός εκατομμυρίου φορτηγών και στους 55.000 τόνους εκπομπών άνθρακα που παράγονται ετησίως, από τις οδικές μεταφορές από και προς το λιμάνι του Γκέτεμποργκ. Η Πρωτοβουλία περιλαμβάνει επίσης τον εξηλεκτρισμό των θαλάσσιων μεταφορών. Οι εμπλεκόμενες εταιρείες θα εισαγάγουν μια σειρά αλληλοσυνδεόμενων μέτρων που έχουν σχεδιαστεί για να επιταχύνουν τη μετάβαση σε καύσιμα χωρίς ορυκτά. Αυτό το εγχείρημα έχει ήδη ξεκινήσει με την ανάλυση των αναγκών και τη χαρτογράφηση των ροών εμπορευμάτων.

Το Λιμάνι του Γκέτεμποργκ θα παράγει τις απαραίτητες υποδομές και πρόσβαση σε καύσιμα χωρίς ορυκτά για βαρέα οχήματα, όπως ηλεκτρική ενέργεια, HVO, βιοαέριο και αέριο υδρογόνο. Η Volvo και η Scania θα προσφέρουν φορτηγά που κινούνται με εναλλακτικά καύσιμα, ενώ η Stena Line θα διασφαλίσει ότι νέας τεχνολογίας πλοία θα τεθούν σε λειτουργία στη διαδρομή Gothenburg-Frederikshavn έως το 2030. Η μετάβαση στις μεταφορές χωρίς ορυκτά καύσιμα από και προς το λιμάνι, θα χρειαστεί την κυβερνητική υποστήριξη προς τις εταιρείες που θα πρέπει να αναβαθμίσουν τους στόλους τους, όπως -για παράδειγμα- καθορισμένες επιχορηγήσεις και επιδοτούμενα σημεία φόρτισης. Σε αυτό το πλαίσιο, η Πρωτοβουλία Tranzero χαιρετίζεται από τη σουηδική κυβέρνηση και είναι απολύτως σύμφωνη με τη φιλοδοξία να γίνει η Σουηδία η πρώτη χώρα στον κόσμο χωρίς ορυκτά καύσιμα.

PreviousNext