Εγκατεστημένη στην κορυφή της ευρωπαϊκής αγοράς αστικών λεωφορείων μηδενικών εκπομπών ρύπων, η Solaris, με ένα στα πέντε ηλεκτρικά λεωφορεία που ταξινομήθηκαν το 2020 στην Ευρώπη να φέρουν το λογότυπό της, βλέπει τώρα και τα λεωφορεία υδρογόνου που κατασκευάζει να αγγίζουν τριψήφιο νούμερο.

Tο Urbino 12 hydrogen μόλις ανανεώθηκε, με την πρώτη μονάδα να παραδίδεται σε πελάτη στην Αυστρία.

Η Solaris έχει κατακτήσει την κορυφή στις ευρωπαϊκές ταξινομήσεις λεωφορείων μηδενικών εκπομπών ρύπων, και δεν δείχνει την παραμικρή διάθεση να σταματήσει την ξέφρενη πορεία της.

Σε σύνολο 2.062 μονάδων που ταξινομήθηκαν πανευρωπαϊκά το 2020 η Solaris κατόρθωσε να παραδώσει σε πελάτες 406, αφήνοντας πίσω το σύνολο των παραδοσιακών δυνάμεων του χώρου.

solaris hydrogen
Τα πέντε ρεζερβουάρ υδρογόνου είναι τοποθετημένα στο εμπρός τμήμα της οροφής, στο κέντρο το κλιματιστικό και πίσω τα fuel cells

Το πώς μία εταιρεία που ιδρύθηκε πριν από μόλις 25 χρόνια το κατόρθωσε αυτό, είναι αντικείμενο μελέτης των αναλυτών του χώρου. Το σίγουρο είναι ότι, στη Solaris πίστεψαν πολύ νωρίς στην εμπορική βιωσιμότητα των ηλεκτρικών λεωφορείων –είχαν το πρώτο ηλεκτρικό έτοιμο ήδη από το 2011, όταν οι συνολικές ταξινομήσεις στην Ευρώπη ήταν κάτω από 15 μονάδες.

Από το 2019, όταν και παρουσιάστηκε το 12μετρο Urbino υδρογόνου, οι μηχανικοί και τα στελέχη της εταιρείας, τονίζουν σε κάθε ευκαιρία το πόσο πιστεύουν στο μέλλον της χρήσης του υδρογόνου –ως range extender σε αυτή τη φάση- στην κατεύθυνση της εμπορικής καθιέρωσης των λεωφορείων μηδενικών εκπομπών ρύπων.

Τελευταίο παράδειγμα, η παράδοση ενός, ανανεωμένου για το 2021, Urbino 12 hydrogen στην πόλη του Villach, στο ομόσπονδο κρατίδιο της Καρινθία στην Αυστρία.

Solaris Urbino 12 hydrogen

Ο πελάτης στην Αυστρία είναι η εταιρεία OBB Postbus η οποία διοργάνωσε δημοσιογραφική παρουσίαση σε συνεργασία με τη Solaris Αυστρίας με αφορμή την παράδοση του πρώτου λεωφορείου υδρογόνου.

Μετά τη διενέργεια εκτεταμένων δοκιμών, ο οργανισμός αστικών συγκοινωνιών της σκοπεύει να παραγγείλει αρκετές μονάδες του συγκεκριμένου μοντέλου καθώς και να προχωρήσει στην κατασκευή σταθμού ανεφοδιασμού με υδρογόνο.

Ενημερωθείτε για τα λεωφορεία υδρογόνου στο τεύχος Σεπτεμβρίου που κυκλοφορεί στα περίπτερα.