Τροχοί & TIR

Νέο Mercedes-Benz Citan

Η Mercedes-Benz παρουσίασε το νέο κόμπακτ van Citan με στοιχεία εκμετάλλευσης που το καθιστούν ιδανικό για επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και διανομών εντός πόλης. Διατίθεται στην επαγγελματική έκδ
από Βασίλης Δαραμούσκας | Τετάρτη 25/08/2021 - 16:05
Κοινοποίηση στα Social Media
citan

Η Mercedes-Benz παρουσίασε το νέο κόμπακτ van Citan με στοιχεία εκμετάλλευσης που το καθιστούν ιδανικό για επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και διανομών εντός πόλης.



Διατίθεται στην επαγγελματική έκδοση Van και στην επιβατική έκδοση Tourer. Οι συρόμενες πόρτες μεγάλου ανοίγματος στην αριστερή και δεξιά πλευρά του οχήματος, καθώς και το χαμηλό κατώφλι φόρτωσης, προσφέρουν άνετη πρόσβαση στον εσωτερικό χώρο και εύκολη φόρτωση του οχήματος. Εκτός από τη λειτουργικότητα και πολυμορφικότητα, σύμφωνα με τον κατασκευαστή, το όχημα παρέχει επίσης εκτενή εξοπλισμό ασφάλειας και υψηλό επίπεδο οδηγικής άνεσης. Το νέο Citan θα είναι διαθέσιμο για παραγγελία στην Ελλάδα από τα μέσα Σεπτεμβρίου 2021.

Άνετη φόρτωση



Το Citan συνδυάζει τις συμπαγείς εξωτερικές διαστάσεις (μήκος: 449 χιλ.) με γενναιόδωρους χώρους. Χάρη στις διαφορετικές εκδόσεις και τις πρακτικές λεπτομέρειες εξοπλισμού, προσφέρει άφθονες δυνατότητες για διαφορετικές χρήσεις και εύκολη φόρτωση. Ακόμη και στην έκδοση με κοντό μεταξόνιο (2716 χιλ.), το Citan προσφέρει περισσότερο χώρο σε σύγκριση με τον προκάτοχό του – για παράδειγμα στην έκδοση Van, το μήκος του χώρου φόρτωσης είναι 3,05 μέτρα (με ευέλικτο διαχωριστικό τοίχωμα).

Οι συρόμενες πόρτες αυξάνουν την πρακτικότητα του οχήματος, ιδίως σε στενούς χώρους στάθμευσης. Το νέο Citan διατίθεται με έως δύο συρόμενες πόρτες, οι οποίες προσφέρουν μεγάλο άνοιγμα μεγέθους 615 mm και στις δύο πλευρές του οχήματος, ενώ το ύψος του ανοίγματος στον χώρο φόρτωσης είναι 1059 χιλ. Ο χώρος φόρτωσης είναι εύκολα προσβάσιμος και από το πίσω μέρος, καθώς το κατώφλι φόρτωσης του Van βρίσκεται σε ύψος μόλις 59 εκατοστών. Επιπλέον, τα δύο φύλλα της πόρτας μπορούν να ασφαλίσουν στις 90 μοίρες ή να ανοίξουν κατά 180 μοίρες φτάνοντας μέχρι τα πλαϊνά τοιχώματα του οχήματος.

Σύγχρονοι και οικονομικοί κινητήρες

Η γκάμα κινητήρων του νέου Citan θα αποτελείται από τρεις πετρελαιοκινητήρες και δύο βενζινοκινητήρες. Κοινά πλεονεκτήματα όλων τους είναι τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά οδήγησης ακόμη και στο φάσμα χαμηλών στροφών και οι χαμηλές τιμές κατανάλωσης. Για ακόμη καλύτερη επιτάχυνση, λόγου χάρη κατά την προσπέραση, η έκδοση του πετρελαιοκινητήρα 85kW για το Van διαθέτει μια λειτουργία ενίσχυσης της ισχύος/ροπής στρέψης (overpower/overtorque), η οποία μπορεί να προσφέρει στιγμιαία έως 89 kW ισχύος και 295 Nm ροπής στρέψης. Τα μηχανικά σύνολα πληρούν τα πρότυπα εκπομπών Euro 6d και όλοι οι κινητήρες συνδυάζονται με τη λειτουργία ECO start/stop. Εκτός από το μηχανικό κιβώτιο 6 ταχυτήτων, τα ισχυρότερα πετρελαιοκίνητα και βενζινοκίνητα μοντέλα διατίθενται επίσης με ένα αυτόματο κιβώτιο 7 σχέσεων διπλού συμπλέκτη (DCT).

Το eCitan θα παρουσιαστεί στην αγορά το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Η πλήρως ηλεκτρική έκδοση μοντέλου του Citan έρχεται να προστεθεί στα eVito και eSprinter επεκτείνοντας το χαρτοφυλάκιο ηλεκτροκίνητων ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων της μάρκας. Η αυτονομία του προβλέπεται να κυμαίνεται στα 285 χιλιόμετρα βάσει WLTP, η οποία ικανοποιεί τις ανάγκες των επαγγελματιών που χρησιμοποιούν συχνά το όχημα για ταχυμεταφορές και παραδόσεις εντός πόλης.

Εκτενής εξοπλισμός ασφάλειας

Εκτός από τα απαιτούμενα από την νομοθεσία συστήματα ABS και ESP, τα νέα μοντέλα Citan περιλαμβάνουν επίσης στον βασικό τους εξοπλισμό το σύστημα υποβοήθησης εκκίνησης σε ανηφόρα και το σύστημα υποβοήθησης κατά των πλευρικών ανέμων, το σύστημα εφίστασης προσοχής ATTENTION ASSIST και το σύστημα κλήσης έκτακτης ανάγκης Mercedes‑Benz. Τα συστήματα υποβοήθησης στο Citan Tourer είναι ακόμη πιο διευρυμένα. Σε αυτό το μοντέλο, η ενεργή υποβοήθηση πέδησης Active Brake Assist, το ενεργό σύστημα υποβοήθησης διατήρησης λωρίδας, το σύστημα υποβοήθησης νεκρής γωνίας ορατότητας και το σύστημα υποβοήθησης τήρησης ορίων ταχύτητας με ανίχνευση σημάτων κυκλοφορίας περιλαμβάνονται στον βασικό εξοπλισμό, ώστε να απολαμβάνει ακόμα μεγαλύτερη υποστήριξη ο οδηγός. Προαιρετικά, διατίθενται και πολλά άλλα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης, όπως το ενεργό σύστημα υποβοήθησης απόστασης DISTRONIC, το οποίο μπορεί να αναλάβει αυτόματα την οδήγηση σε μποτιλιάρισμα, καθώς και το ενεργό σύστημα υποβοήθησης διεύθυνσης, βοηθώντας τον οδηγό να κρατά το Citan στο κέντρο της λωρίδας.

Η αναλυτική παρουσίαση του νέου Citan, δημοσιεύεται στο ΤΡΟΧΟΙ & TIR Οκτωβρίου που κυκλοφορεί στα περίπτερα.

 

 


 

PreviousNext