Τροχοί & TIR

RoadStars: η ιστορία του μήνα – Ηλίας Ζάμπρας

Η ιστορία αυτού του μήνα έρχεται από τον Ηλία Ζάμπρα από την Αθήνα, οδηγό της εταιρείας Assos Plast με έδρα τον Αυλώνα. Οδηγεί ένα συρόμενο Mercedes-Benz Actros 1843 με το οποίο μεταφέρει τα εμπορε
Δευτέρα 11/04/2022 - 15:20
Κοινοποίηση στα Social Media
RoadStars: η ιστορία του μήνα – Ηλίας Ζάμπρας
RoadStars: η ιστορία του μήνα – Ηλίας Ζάμπρας

 Η ιστορία αυτού του μήνα έρχεται από τον Ηλία Ζάμπρα από την Αθήνα, οδηγό της εταιρείας Assos Plast με έδρα τον Αυλώνα. Οδηγεί ένα συρόμενο Mercedes-Benz Actros 1843 με το οποίο μεταφέρει τα εμπορεύματα της εταιρείας προς τη Βόρεια Ελλάδα και την Πελοπόννησο. Τον συναντήσαμε σε ένα διάλειμμά του στην εθνική οδό όπου μας μίλησε για την καθημερινότητά του στην καμπίνα του Actros.  

Η ενασχόλησή μου με το φορτηγό προέκυψε καθαρά από την αγάπη και το μεράκι που έχω για αυτό. Δεν έχω κάποιον συγγενή να ασχολείται με το επάγγελμα και όπως αντιλαμβάνεστε ήταν δύσκολη η αρχή μου στο χώρο.

Ωστόσο, ξεκίνησα χάρη στην αμέριστη βοήθεια ενός φίλου μου επαγγελματία οδηγού, o οποίος είχε όλη την καλή διάθεση να μου δώσει τα «φώτα» του. Ταξίδευα πολύ συχνά μαζί του και κάθε μέρα που περνούσε συνειδητοποιούσα ότι αυτή η δουλειά ταιριάζει στον χαρακτήρα και την προσωπικότητά μου.

Σήμερα αυτό που έχω να δηλώσω είναι ότι η συγκεκριμένη εργασία με κάνει χαρούμενο και ευτυχισμένο. Δουλεύω ως επαγγελματίας οδηγός δεκατέσσερα χρόνια και στο παρελθόν δραστηριοποιήθηκα και στη διεθνή μεταφορά. Η μεγαλύτερη δυσκολία στη διεθνή μεταφορά είναι η απουσία από το σπίτι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Από εκεί και πέρα όμως έχει πολλά θετικά στοιχεία όπως οι συνθήκες εργασίας, το οδικό δίκτυο αλλά και η σωστή αντιμετώπιση και η αναγνώριση του επαγγέλματός μας από τον κόσμο, κυρίως στη Δυτική Ευρώπη.

Τους τελευταίους πέντε μήνες εργάζομαι ως οδηγός στην εταιρεία Assos Plast και οδηγώ ένα συρόμενο Mercedes-Benz Actros 1843.

Είναι η πρώτη μου επαφή με φορτηγό της γερμανικής μάρκας και η μέχρι στιγμής εμπειρία μου είναι η καλύτερη. Πρόκειται για ένα αξιόπιστο φορτηγό ενδεδειγμένο για το μεταφορικό μας έργο.

Ο κινητήρας με τους 430 ίππους είναι ιδανικός για τις γραμμές που δουλεύουμε, εστιάζοντας κυρίως στην οικονομία. Η επιχείρηση έχει άμεσο κέρδος από τη χαμηλή κατανάλωση πετρελαίου. Πλέον έχω κολλήσει με το Actros και έτσι τα δρομολόγια βγαίνουν πιο άνετα και ξεκούραστα.

Η καθημερινότητα ενός επαγγελματία οδηγού κρύβει πολλά απρόοπτα και έχει μεγάλη επικινδυνότητα. Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις τις οποίες ξεπερνούμε χάρη στην εμπειρία μας αλλά και στη συναδελφική αλληλεγγύη.

Πρόσφατα, καθώς ταξίδευα, άνοιξε η δεξιά πόρτα της νταλίκας στο προπορευόμενο φορτηγό με κίνδυνο πρόκλησης σοβαρού ατυχήματος. Κόρναρα και χρησιμοποιούσα τα φώτα για να ειδοποιήσω τον συνάδελφο αλλά δεν έδειχνε να αντιλαμβάνεται τι έχει συμβεί. Ευτυχώς κατάφερα να τον προσπεράσω και φτάνοντας η καμπίνα μου στο ίδιο ύψος με τη δική του, τού έκανα νόημα για να καταλάβει τι συνέβη. Σταμάτησε έντρομος στην άκρη του δρόμου και την έκλεισε, ευτυχώς χωρίς να έχουμε κάποια δυσάρεστη εξέλιξη.

Ένα άλλο βράδυ, κινούμουν σε επαρχιακή οδό και σε μια δεξιά στροφή ο δρόμος είχε γλίτσα, πιθανόν να είχε χυθεί και πετρέλαιο, με αποτέλεσμα να γλιστρήσουν οι τροχοί. Πριν ακόμη προλάβω να αντιδράσω, το Ηλεκτρονικό Σύστημα Ευστάθειας (E.S.P) είχε ενεργοποιηθεί αποτελεσματικά διατηρώντας σταθερή την πορεία του συρμού.

Για ακόμη μία φορά συνειδητοποίησα την αξία και το μεγαλείο της Mercedes-Benz στον τομέα της ασφάλειας. 

Διαβάστε περισσότερα για τον Ηλία Ζάμπρα

καθώς και άλλες ιστορίες στο 

roadstars.mercedes-benz-trucks.com

Στείλτε κι εσείς τη δική σας εμπειρία στο info@troxoikaitir.gr και θα δημοσιευθεί στο περιοδικό TΡOXOI & TIR και στο RoadStars της Mercedes-Benz, την παγκόσμια ηλεκτρονική πλατφόρμα που ενώνει όλους τους οδηγούς φορτηγών σε μία κοινότητα. 

Στο ίδιο τεύχος #404

PreviousNext