Τροχοί & TIR

Tesla Semi: Σπεύδε βραδέως

Μετά από χρόνια αναβολών, μεγαλόστομων υποσχέσεων, «κρυφά» τεχνικά χαρακτηριστικά, και με μπόλικη υπεροψία, η Tesla τελικά κατάφερε να ξεκινήσει πρώτη την μαζική παραγωγή του Semi, λίγο πριν οι Ευρω
από Βασίλης Δαραμούσκας | Κυριακή 30/04/2023 - 08:00
Κοινοποίηση στα Social Media

Μετά από χρόνια αναβολών, μεγαλόστομων υποσχέσεων, «κρυφά» τεχνικά χαρακτηριστικά, και με μπόλικη υπεροψία, η Tesla τελικά κατάφερε να ξεκινήσει πρώτη την μαζική παραγωγή του Semi, λίγο πριν οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές αρχίσουν κι αυτοί να διαθέτουν σε πελάτες ηλεκτρικά οχήματα μεγάλων αποστάσεων –το τελικό αποτέλεσμα δείχνει την αξία της υπομονής των Ευρωπαίων.

Άργησε, αλλά έρχεται: χρειάστηκαν πέντε χρόνια από την ανακοίνωση μέχρι να δούμε τελικά ένα λειτουργικό κι έτοιμο προς οδήγηση φορτηγό της Tesla, και πιο συγκεκριμένα, το ηλεκτρικό «Semi».

To μεγάλο αφεντικό της Tesla, και μέχρι πρότινος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, ο Elon Musk, κάνει αυτή τη στιγμή πρωτοσέλιδα με τις περιπέτειές του στο Twitter, και την αυτοκαταστροφική διαχείριση του πλούτου του, ενώ η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων δεν είναι κάτι για το οποίο φημίζεται ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος, οπότε μόνο περίεργο δεν είναι που χρειάστηκαν πέντε χρόνια από την ανακοίνωση μέχρι την παρουσίαση του μοντέλου παραγωγής.

Η πρόθεση να κατασκευαστεί το Semi έγινε γνωστή το 2016. Το 2017, σε μία εκδήλωση που θύμιζε ροκ συναυλία, ο Musk σε κατάσταση ευφορίας δίπλα σε ένα στατικό πρωτότυπο αποκαλούσε τους παραδοσιακούς (Ευρωπαίους) κατασκευαστές «απομεινάρια» του παρελθόντος, και υπόσχονταν έναρξη της μαζικής παραγωγής το 2019.

Η είσοδος στην καμπίνα βρίσκεται πολύ πιο πίσω από το συνηθισμένο, και η πόρτα ανοίγει ανάποδα
Η είσοδος στην καμπίνα βρίσκεται πολύ πιο πίσω από το συνηθισμένο, και η πόρτα ανοίγει ανάποδα

Τα χρόνια περνούσαν και το Semi παρέμενε άφαντο: Σε πρόσφατο άρθρο μας για το eTruck της ΜΑΝ, αναρωτιόμασταν πού είναι το Semi. Μετά από δεκάδες ανακοινώσεις και αναβολές λοιπόν, πρόσφατα έγινε η πρώτη παράδοση σε πελάτες, σε μία πανηγυρική εκδήλωση στο εργοστάσιο της Νεβάδα.

Το περιοδικό TΡΟΧΟΙ & TIR είναι ένα από τα ελάχιστα μέσα του ειδικού Τύπου στην Ευρώπη που εξασφάλισε υλικό και εντυπώσεις από την παρουσίαση, καθώς μία από τις ιδιορρυθμίες της Tesla είναι η απουσία γραφείου Τύπου και τμήματος επικοινωνίας –αμφότερα καταργήθηκαν, οπότε υποθέτουμε για οποιοδήποτε πρόβλημα με το Semi θα πρέπει να στέλνετε τουίτ στον κ. Musk. 

Ανακαλύψτε τον Tesla τράκτορα στο ΤΡΟΧΟΙ & TIR Απριλίου που κυκλοφορεί.

PreviousNext