Τροχοί & TIR

Παγκόσμια πρεμιέρα για τα νέα DAF XB

Στην έκθεση επαγγελματικών οχημάτων Solutrans στη Λυόν της Γαλλίας έκανε παγκόσμια πρεμιέρα η νέα σειρά φορτηγών XB της DAF. Πρόκειται για τα μικρότερα –από 7,5 έως 19 τόνοι μικτό- φορτηγά του κατα
Πέμπτη 14/12/2023 - 13:14
Κοινοποίηση στα Social Media
Η Παγκόσμια πρεμιέρα του DAF XFC έγινε νωρίτερα στην Αθήνα,  στην έκθεση Transport Show 2023, απ' όπου η φωτό.
Η Παγκόσμια πρεμιέρα του DAF XFC έγινε νωρίτερα στην Αθήνα, στην έκθεση Transport Show 2023, απ' όπου η φωτό.

Στην έκθεση επαγγελματικών οχημάτων Solutrans στη Λυόν της Γαλλίας έκανε παγκόσμια πρεμιέρα η νέα σειρά φορτηγών XB της DAF. 

Πρόκειται για τα μικρότερα –από 7,5 έως 19 τόνοι μικτό- φορτηγά του κατασκευαστή, η παρουσίαση των οποίων σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της ανανέωσης ολόκληρης της γκάμας, που είχε ξεκινήσει με τα μεγάλα XF και XG/XG+ νέας γενιάς. 

Η σειρά DAF XB περιλαμβάνει και το νέο χωματουργικό/εργοταξιακό XFC, καθώς και αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα στους 12, 16 και 19 τόνους μικτού. Το 12τονο DAF XB Electric που έδειξε η ολλανδική εταιρεία προορίζεται για τον κλάδο των διανομών και ξεχωρίζει από το μόλις ένα σκαλοπάτι εισόδου στην καμπίνα και την ευελιξία στη διαμόρφωσή του από τον πελάτη –υπάρχει πληθώρα επιλογών στα μεταξόνια, με το μικρότερο να ξεκινά από τα 4,2 μέτρα. 

Ο ηλεκτροκινητήρας του νέου DAF XB Electric αποδίδει ονομαστική ισχύ 120 ή 190 kW, και ροπή 950 και 1.850 Nm (αντίστοιχα 2.600 και 3.500 Nm peak μέγιστη στιγμιαία ροπή). Οι συστοιχίες μπαταριών υψηλής ενεργειακής πυκνότητας φωσφορικού σιδηρούχου λιθίου (LFP) χωρίς κοβάλτιο και μαγνήσιο παρέχουν 141 έως 282 kWh, επιτρέποντας δρομολόγια αποστάσεων έως 350 χιλιόμετρα με μία φόρτιση. 

DAF XD Electric: Το XD Electric που παρουσιάστηκε στην έκθεση Solutrans στη Λυόν, φέρει ηλεκτροκινητήρα μόνιμου μαγνήτη PACCAR EX-D1 ή PACCAR EX-D2, ο οποίος αποδίδει ισχύ 170 kW/230 hp 350 kW/480 hp. Για την προσαρμογή αυτών των οχημάτων στις ανάγκες του πελάτη, διατίθεται μια γκάμα πακέτων μπαταριών με 2 έως 5 pack -στην διαμόρφωση με 5 packs η αυτονομία ξεπερνά τα 500 χιλιόμετρα. 

DAF XFC: Το τρίτο όχημα της DAF που έδειξε στη Solutrans ήταν ένα DAF XFC για εργοταξιακή χρήση. Το XFC διατίθεται με μονό ή συζυγή κινητήριο άξονα, και έχει σχεδιαστεί για βαριά χρήση σε απαιτητικά τερέν. Οι επιλογές ως προς τον κινητήρα είναι ανάμεσα σε PACCAR MX-11 10,8 λίτρων ή PACCAR MX13 12,9 λίτρων, ενώ ο κατασκευαστής αναφέρει ότι, προσφέρει υψηλό ωφέλιμο φορτίο, χάρη στο χαμηλό βάρος του. Το XFC έχει μεγάλη γωνία προσέγγισης και υψηλή απόσταση από το έδαφος, ενώ διαθέτει τον χαρακτηριστικό εξωτερικό σχεδιασμό των DAF νέας γενιάς προσαρμοσμένο στην εκτός δρόμου χρήση, με στιβαρό προφυλακτήρα και μάσκα καθώς και χαλύβδινη πλάκα προστασίας του ψυγείου. Το όχημα διατίθεται σε διαμορφώσεις αξόνων 4x2, 6x4 και 8x4.

Ισχυρή ανάπτυξη 

Στον χώρο της DAF υπήρχε φυσικά και η ναυαρχίδα XG+ ενώ ο Renaud Dehillotte, Διευθύνων Σύμβουλος της DAF Trucks France ανέφερε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ότι: «Η Γαλλία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά φορτηγών στην Ευρώπη, στην οποία η DAF παρουσιάζει ισχυρές επιδόσεις χάρη στις πολυβραβευμένες σειρές φορτηγών νέας γενιάς XD, XF, XG και XG+ και στις κορυφαίες στον κλάδο υπηρεσίες μας μετά την πώληση. Τώρα, με την παγκόσμια πρεμιέρα της σειράς DAF XB Νέας Γενιάς, στη Solutrans προσθέτουμε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία μας. Το 2022, η DAF πραγματοποίησε ρεκόρ μεριδίου αγοράς βαρέων οχημάτων 15,4% στη Γαλλία και μαζί με το δίκτυο αντιπροσώπων μας, είμαστε πλήρως δεσμευμένοι να επεκτείνουμε περαιτέρω την ισχυρή θέση μας στην τοπική αυτή αγορά τα επόμενα χρόνια, τόσο στον τομέα των τρακτόρων, όσο και στον τομέα των μονών φορτηγών». 

Πλήρες φωτορεπορτάζ από τη Λυόν θα παρουσιαστεί στο επόμενο τεύχος του T&T από τον συντάκτη μας που κάλυψε την έκθεση.

PreviousNext