Τροχοί & TIR

Ταξινομήσεις επαγγελματικών αυτοκινήτων: Ετήσιες 2023

Κατώτερο των προσδοκιών το 2023, αισιοδοξία για ένα καλύτερο 2024
από Θάλεια Αγριμανάκη | Παρασκευή 09/02/2024 - 13:29
Κοινοποίηση στα Social Media
ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ
ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ

Οι δύο πόλεμοι σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, οι σοβαρές στρεβλώσεις που προκλήθηκαν στις προμήθειες πρώτων υλών κι ένα έντονο κλίμα επιχειρηματικής αμφιβολίας οδήγησαν τις ταξινομήσεις των Επαγγελματικών Αυτοκινήτων του 2023 σε νούμερα κατώτερα των προσδοκιών των εισαγωγέων-αντιπροσώπων, έστω και αν ορισμένες κατηγορίες εμφάνισαν βελτίωση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. 

Κατώτερο των προσδοκιών το 2023, αισιοδοξία για ένα καλύτερο 2024 

Έχοντας την εικόνα των πινάκων και τις πληροφορίες μας από την αγορά και τα στελέχη των επιχειρήσεων μπορούμε να επισημάνουμε ότι για μια ακόμη χρονιά, αυτή που μας πέρασε, σημαντική ώθηση δόθηκε και πάλι από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (περιλαμβανομένων και των Δήμων) χάρη στις προμήθειες φορτηγών, βαν και λίγων λεωφορείων, κυρίως μέσω του προγράμματος «Τρίτσης» (το οποίο και έληξε). 

Στον ιδιωτικό τομέα μπορούμε να πούμε ότι μια ανάλογη ώθηση δόθηκε από τις εταιρείες Leasing, οι οποίες προέβησαν σε αξιόλογες αγορές επαγγελματικών αυτοκινήτων, τα οποία διέθεσαν στους πελάτες με τα γνωστά πλεονεκτήματα.

 Η εκτίμησή μας είναι ότι ο τομέας των μισθώσεων θα σημειώσει μεγάλη άνοδο τη χρονιά που διανύουμε και συνακόλουθα θα τονώσει την αγορά των καινούργιων επαγγελματικών, συμβάλλοντας έστω και λίγο στην ανανέωση του γηρασμένου ελληνικού στόλου. 

ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ
ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ

Μιλώντας τώρα για τα μεταχειρισμένα, υπάρχει μεν μια γενικότερη μικρή πτώση των πωλήσεων, δεν παύει όμως να κυριαρχούν στην αγορά με πολλαπλάσιες ταξινομήσεις έναντι των καινούργιων, όπως μπορείτε να δείτε στους πίνακες.

 Ειδικά στην κατηγορία των μεσαίων-βαρέων φορτηγών τα μεταχειρισμένα κατέγραψαν δεκαπλάσιες ταξινομήσεις σε σχέση με τα καινούργια

Και είναι αλήθεια οξύμωρο, από τη μια η κυβέρνηση να σχεδιάζει εθνικές στρατηγικές για ηλεκτροκίνηση, υδρογόνο κ.λπ. τη στιγμή που οι δρόμοι της χώρας κατακλύζονται από παλαιά ρυπογόνα οχήματα για την αντικατάσταση των οποίων ουδέν πράττει.

 Ωστόσο, ένας άνεμος αισιοδοξίας έρχεται από το μέτωπο των καινούργιων LCV, τα οποία σημειώνουν μικρή μεν, αλλά σταθερή άνοδο και με θετικό στοιχείο το γεγονός ότι παρατηρείται μια άξια προσοχής άνοδος των ηλεκτρικών ελαφρών επαγγελματικών. 
 

PreviousNext