Το νέο ηλεκτρικά υποβοηθούμενο σύστημα διεύθυνσης «EAS» τοποθετεί στον προαιρετικό εξοπλισμό των φορτηγών της η Scania, το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για τη λειτουργία των νέων συστημάτων υποστήριξης οδηγού (ADAS), που ενεργοποιούνται σε ταχύτητες άνω των 60 χλμ./ώρα.

Συγκεκριμένα, το σύστημα EAS (Electric Active Steering) της Scania είναι ηλεκτροϋδραυλικό, εξαρτάται από την ταχύτητα του οχήματος και προσφέρει λειτουργίες όπως ενεργή επιστροφή του φορτηγού και αντιστάθμιση της μετατόπισης που προκαλείται από τον άνεμο. Ο αλγόριθμος ελέγχου περιλαμβάνει παράγοντες όπως η ταχύτητα, διασφαλίζοντας ότι η ροπή του τιμονιού είναι πάντα ανάλογη με την αντίσταση που προέρχεται από τους τροχούς.

Τα φορτηγά Scania που φέρουν το EAS μπορούν να παραγγελθούν με διάφορα έξυπνα συστήματα υποστήριξης του οδηγού, τα οποία συνδυάζονται σε τρία πακέτα, τα Detection, Prevention και Comfort. Αυτά τα συστήματα μπορούν να ενεργοποιηθούν ή να απενεργοποιηθούν από τον οδηγό και προσφέρουν οπτική και ηχητική προειδοποίηση, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις αναλαμβάνουν και τον έλεγχο του τιμονιού του οδηγού.

Αναλυτικότερα, οι τρεις νέες λειτουργίες που καθίστανται δυνατές χάρη στο EAS είναι οι ακόλουθες:

  • LKA - Lane Keep Assist: Το σύστημα LKA παρακολουθεί συνεχώς τις διαγραμμίσεις του οδοστρώματος, για να διατηρεί το όχημα κεντραρισμένο στη λωρίδα του.

  • LDW AS - Lane Departure Warning με Active Steering: Πρόκειται για επέκταση της τυπικής λειτουργίας LDW, η οποία δεν ανιχνεύει μόνο τις πιθανές παρεκκλίσεις από τη λωρίδα κυκλοφορίας, αλλά επιπλέον παρεμβαίνει κατευθύνοντας το όχημα πίσω στη λωρίδα του.

  • LCP - Lane Change Collision Prevention: Το LCP συνεργάζεται με το σύστημα προειδοποίησης τυφλών σημείων (BSW - Blind Spot Warning) της Scania για την αποφυγή περιστατικών αλλαγής λωρίδας. Όταν το BSW ενεργοποιεί την πιο έντονη προειδοποίησή του, ανιχνεύοντας για παράδειγμα ένα άλλο όχημα, το LCP χρησιμοποιεί το ενεργό σύστημα διεύθυνσης για να σταματήσει την αλλαγή της λωρίδας και να επαναφέρει το φορτηγό στην προηγούμενη λωρίδα.

Αστικά Scania με γυάλινη πόρτα

Στο μεταξύ, η Scania λανσάρει τη νέα προαιρετική πόρτα συνοδηγού «City Door», για τις καμπίνες χαμηλής εισόδου της σειράς «L». Πρόκειται για μία εξολοκλήρου γυάλινη πόρτα, η οποία ανοίγει προς τα μέσα με το πάτημα ενός κουμπιού. Το κουμπί βρίσκεται εξωτερικά για την εύκολη είσοδο του συνεπιβάτη στην καμπίνα, ενώ ένα δεύτερο κουμπί στο ταμπλό επιτρέπει στον οδηγό να την ανοιγοκλείσει ο ίδιος.

Εύλογα, το πλεονέκτημα που προσφέρει η εν λόγω πόρτα είναι η αυξημένη ορατότητα στη δύσκολη για τον οδηγό πλευρά του συνεπιβάτη. Χάρη σε αυτήν, λοιπόν, μειώνονται τα τυφλά σημεία του οχήματος και αυξάνεται η προσφερόμενη ασφάλεια προς τους ευάλωτους χρήστες του οδικού δικτύου, τους πεζούς και τους δικυκλιστές. Επιπλέον, η City Door απλοποιεί την είσοδο και έξοδο του πληρώματος στην καμπίνα.

Υπενθυμίζεται, πως έως τώρα η Scania προσέφερε προαιρετικά για τις σειρές «P» και «L», την πόρτα συνοδηγού με ενσωματωμένο παραθυράκι στο κάτω τμήμα της, τη λεγόμενη Scania City Safe Window. Δείτε στο παρακάτω βίντεο της σουηδικής μάρκας, πώς λειτουργεί η νέα αστική πόρτα City Door.