Τροχοί & TIR

Η ασφάλεια στο DNA της Scania (+VIDEOS)

Αν κάτι χαρακτηρίζει διαχρονικά τη σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία στο σύνολό της, είναι η ασφάλεια (παθητική και ενεργητική) των μοντέλων -ΙΧ και επαγγελματικών- που βγαίνουν από τα εργοστάσιά της. Ε
Πέμπτη 14/05/2020 - 08:00
Κοινοποίηση στα Social Media

Αν κάτι χαρακτηρίζει διαχρονικά τη σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία στο σύνολό της, είναι η ασφάλεια (παθητική και ενεργητική) των μοντέλων -ΙΧ και επαγγελματικών- που βγαίνουν από τα εργοστάσιά της. Εξαίρεση δεν θα μπορούσε να αποτελέσει φυσικά η Scania, τα φορτηγά της οποίας εδώ και δεκαετίες διακρίνονται (και) για την ασφάλεια που προσφέρουν τόσο στους οδηγούς τους, όσο και στους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου.

Η τελευταία τεχνολογία ασφάλειας που φέρουν τα φορτηγά της Scania, είναι το σύστημα Side Detection, το οποίο «βλέπει» τι γίνεται στα τυφλά σημεία του φορτηγού και ειδοποιεί τον οδηγό ηχητικά και οπτικά για τον ενδεχόμενο κίνδυνο. Αποτελεί ένα μόνο από το πλήθος χαρακτηριστικών των Scania τελευταίας γενιάς, τα οποία λανσαρίστηκαν το 2016 διαθέτοντας -μεταξύ άλλων- δομικά ισχυρότερες καμπίνες που είναι κατασκευασμένες από πολύ υψηλής αντοχής χάλυβα.

Ιστορική αναδρομή

Μάλιστα, στο πλαίσιο της εξέλιξης των σύγχρονων φορτηγών Scania, οι άνθρωποι της εταιρείας πραγματοποίησαν περισσότερες από 40 δοκιμές πρόσκρουσης, μια διαδικασία ιδιαίτερα οικεία σε αυτούς, καθώς ήδη από το 1961 δοκίμαζαν με αντίστοιχο τρόπο την αντοχή της καμπίνας του Scania LB110. Το 1968, το εν λόγω φορτηγό -όπως και το LB80- διέθεταν στον στάνταρ εξοπλισμό τους υδραυλικό σύστημα διεύθυνσης.

Αρκετά χρόνια αργότερα, το 1995, η Scania έγινε η πρώτη μάρκα φορτηγών που λανσάρισε τον αερόσακο οδηγού. Πρωτιά αποτέλεσε για την εταιρεία και το ηλεκτρονικό σύστημα πέδησης (EBS) με τα 4 δισκόφρενα που λανσαρίστηκε το 1996 στα φορτηγά της.

Στα μισά της επόμενης δεκαετίας, το 2004 συγκεκριμένα, η Scania εξοπλίζει για πρώτη φορά τα μοντέλα της με ESP και δύο χρόνια αργότερα παρουσιάζει το ρυθμιζόμενο cruise control (AiCC). Την ίδια χρονιά, η σουηδική μάρκα παρουσιάζει το σύστημα προειδοποίησης εκτροπής από τη λωρίδα κυκλοφορίας (LDW). Κάπως έτσι φτάνουμε στο 2013, όταν η Scania έβγαλε στην αγορά το προηγμένο σύστημα πέδησης έκτακτης ανάγκης (ΑΕΒ), το οποίο μέσω κάμερας και ραντάρ παρακολουθεί τι συμβαίνει μπροστά από το φορτηγό, προκειμένου να αποτρέπονται οι συγκρούσεις.

Το 2016, η μάρκα λανσάρει πρώτη τον πλευρικό αερόσακο σε φορτηγό και δύο χρόνια αργότερα δημιουργεί το Scania City Safe Window για τις σειρές P και L, δίνοντας στους οδηγούς τη δυνατότητα να βλέπουν καλύτερα πεζούς και δικυκλιστές που βρίσκονται από την πλευρά του συνοδηγού. Σειρά είχε πέρυσι το «C-me», ένα συνδεδεμένο «έξυπνο» γιλέκο που αυξάνει την προσφερόμενη ασφάλεια του οδηγού.

Δείτε παρακάτω, δύο σχετικά βίντεο της Scania:

Video URL
Video URL

Στο ίδιο τεύχος #385

PreviousNext