Τροχοί & TIR

Ηλεκτρικό Mercedes-Benz Citaro (+video)

Σχεδόν αθόρυβο και με μηδενικές εκπομπές ρύπων, το ηλεκτροκίνητο Mercedes-Benz Citaro υποβάλλεται στις τελευταίες δοκιμές, ώστε να παρουσιαστεί με κάθε επισημότητα το Σεπτέμβριο στην έκθεση «IAA Com
Σάββατο 10/03/2018 - 19:27
Κοινοποίηση στα Social Media

Σχεδόν αθόρυβο και με μηδενικές εκπομπές ρύπων, το ηλεκτροκίνητο Mercedes-Benz Citaro υποβάλλεται στις τελευταίες δοκιμές, ώστε να παρουσιαστεί με κάθε επισημότητα το Σεπτέμβριο στην έκθεση «IAA Commercial Vehicles» και ακολούθως να ξεκινήσει η παραγωγή του.

Πρόκειται για τη δωδεκάμετρη έκδοση του ηλεκτρικού Citaro, το οποίο κινείται 100% ηλεκτρικά από τους δύο ηλεκτροκινητήρες, οι οποίοι είναι τοποθετημένοι στις πλύμνες των τροχών του άξονα ZF AVE 130, που κυριαρχεί σήμερα στην αγορά ηλεκτρικών επαγγελματικών οχημάτων. Τα μοτέρ αποδίδουν ισχύ 2x125 kW (2x168 hp), με τη ροπή των 970 Nm (2x485 Nm) να είναι άμεσα διαθέσιμη από την εκκίνηση.

Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου έχουν μέγιστη χωρητικότητα 243 kWh. Η συστοιχία τους αποτελείται από μέχρι και 10 στελέχη των περίπου 25 kWh (το ελάχιστο είναι έξι στελέχη). Στη μεγαλύτερή τους έκδοση, οι μπαταρίες ζυγίζουν 2,5 τόνους και τοποθετούνται στoν πίσω πρόβολο (4 στελέχη) και στην οροφή (έως 6 στελέχη). Χάρη στη σωστή κατανομή του βάρους, το λεωφορείο μπορεί να μεταφέρει περίπου 80 επιβάτες (ή 5,8 τόνους), με το μικτό του βάρος να ανέρχεται στους 19,5 τόνους.

Η φόρτιση των μπαταριών θα πραγματοποιείται αρχικά μόνο μέσω του βύσματος Combo 2, ενώ στη συνέχεια της παραγωγικής διαδικασίας θα υπάρχει και η επιλογή για τοποθέτηση παντογράφου. Τα ηλεκτρικά μοτέρ λειτουργούν και ως εναλλάκτες ρεύματος, μετατρέποντας σε ηλεκτρική την κινητική ενέργεια που παράγεται κατά την πέδηση, μια ενέργεια που ανακτάται και χρησιμοποιείται για την επιπλέον φόρτιση των μπαταριών. Με βάση τον ρεαλιστικό κύκλο «Standardised On-Road Test» (SORT2), το ηλεκτρικό Citaro έχει αυτονομία περίπου 150 χλμ. κατά τους θερινούς μήνες, η οποία μειώνεται κατά τις ψυχρές ημέρες του χειμώνα.

Δείτε το video από τις χειμερινές δοκιμές στη Φινλανδία

Οι άνθρωποι της Mercedes-Benz έριξαν μεγάλο βάρος και στη θερμική διαχείριση του Citaro, καθώς η ψύξη και η θέρμανση του χώρου επιβατών είναι και η μεγαλύτερη πρόκληση στη δημιουργία ενός ηλεκτρικού λεωφορείου. Για παράδειγμα, όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι στους -10 oC διπλασιάζεται η κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με μια διαδρομή που δεν απαιτείται θέρμανση. Στην περίπτωση του Citaro χρησιμοποιείται μια αντλία παροχής θερμότητας. Φτερωτές που είναι τοποθετημένες στους πλευρικούς τοίχους, αναλαμβάνουν τη σωστή κατανομή της θερμοκρασίας. Έξτρα θερμαντήρες που λειτουργούν με πετρέλαιο μπορούν να τοποθετηθούν προαιρετικά για επιπλέον θέρμανση. Με βάση τις μετρήσεις των αισθητήρων στους άξονες, υπολογίζεται η πληρότητα του οχήματος και ανάλογα ρυθμίζεται η λειτουργία του συστήματος ψύξης και θέρμανσης. Ο οδηγός, φυσικά, διαθέτει το δικό του σχετικό σύστημα που διατηρεί μια σταθερή θερμοκρασία 24 oC. Κατά τους πιο ψυχρούς μήνες, η αντλία θερμότητας συνεπικουρείται από ένα σύστημα air condition που είναι τοποθετημένο στην οροφή. Εκεί βρίσκεται και το ξεχωριστό σύστημα ψύξης των μπαταριών. Η γερμανική εταιρεία επέλεξε το CO2 ως ψυκτικό μέσο. Όλα τα μέρη που εκπέμπουν θερμότητα συνδέονται μεταξύ τους, ώστε να ελαχιστοποιείται η απαιτούμενη ενέργεια για την ψύξη τους. Ενδιαφέρον χαρακτηριστικό είναι πως η θερμοκρασία του εσωτερικού μπορεί να ρυθμίζεται ακόμα και κατά τη διάρκεια που το Citaro φορτίζει τις μπαταρίες του. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως σύμφωνα με την εταιρεία, οι ενεργειακές απαιτήσεις του ηλεκτρικού Citaro για τη θέρμανση και την ψύξη του εσωτερικού του, είναι μειωμένες κατά περίπου 40% σε σχέση με εκείνες που έχει το ίδιο μοντέλο στις συμβατικές του εκδόσεις.

Η παραγωγή του ηλεκτρικού Citaro θα πραγματοποιηθεί προς τα τέλη του έτους στο εργοστάσιο λεωφορείων της Mercedes-Benz στο Μάνχαϊμ της Γερμανίας, εκεί δηλαδή που κατασκευάζεται και το συμβατικό μοντέλο. Στην εν λόγω μονάδα παρήχθησαν και τα 12 οχήματα που υποβάλλονται σε δοκιμές. Η εταιρεία τέσταρε το όχημά της στον Αρκτικό Κύκλο σε θερμοκρασίες χαμηλότερες των -15 oC, αλλά και στη Σιέρρα Νεβάδα της Ισπανίας, όπου ο υδράργυρος σκαρφάλωνε πάνω από τους 30 oC.

Το πλήρως ηλεκτρικό Mercedes-Benz Citaro αποτελεί τμήμα του συστήματος ηλεκτροκίνησης που η Daimler Buses αποκαλεί «eMobility». Η διαδικασία περιλαμβάνει τη συμβουλευτική υπηρεσία «eMobility Consulting» που προηγείται της αγοράς, αλλά και την «Omniplus Service» που προσφέρει στους πελάτες εξατομικευμένες υπηρεσίες σύμφωνα με τις ανάγκες τους, που κορυφώνονται με την υπηρεσία «BusDepot Management», κατά την οποία υπάλληλοι της Omniplus αναλαμβάνουν την πλήρη διαχείριση του στόλου της κάθε εταιρείας στην έδρα της.

Δείτε το video από τις θερινές δοκιμές στην Ισπανία

Κλείνοντας, αξίζει να αναφέρουμε πως η Mercedes-Benz αποτελεί μία από τις εταιρείες που ηγούνται στη διαδικασία μετάβασης από τα συμβατικά στα ηλεκτρικά οχήματα. Υπενθυμίζουμε πως oι πρώτες παραδόσεις του eVito θα ξεκινήσουν στο 2ο μισό του τρέχοντος έτους, ενώ εξελίσσεται πυρετωδώς και το eSprinter με βάση την ολοκαίνουργια γενιά του δημοφιλούς van. Παράλληλα, η γερμανική εταιρεία παρουσίασε πρόσφατα το eActros, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει στους δρόμους μέχρι τα μέσα του 2020. Δεν πρέπει να παραλείψουμε, τέλος, το Fuso eCanter που είναι και αυτό ένα ηλεκτρικό φορτηγό που ανήκει στο Daimler Group.

Video URL
Video URL
PreviousNext