Τροχοί & TIR

Τι αρέσει στους επιβάτες των πούλμαν και των υπεραστικών λεωφορείων

Η Volvo Buses διεξήγαγε μια έρευνα σε έξι ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου να αναδείξει τι εκτιμούν οι επιβάτες των πούλμαν και των υπεραστικών λεωφορείων, αλλά και τι τους ενοχλεί περισσότερο. Συνολικ
από Παναγιώτης Εμμανουήλ | Τρίτη 01/05/2018 - 14:43
Κοινοποίηση στα Social Media

Η Volvo Buses διεξήγαγε μια έρευνα σε έξι ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου να αναδείξει τι εκτιμούν οι επιβάτες των πούλμαν και των υπεραστικών λεωφορείων, αλλά και τι τους ενοχλεί περισσότερο.

Συνολικά συμμετείχαν 6.000 επιβάτες από τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, το Ην. Βασίλειο, τη Γαλλία και τη Σουηδία (1.000 άτομα ανά χώρα), σε μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Kantar SIFO τις τελευταίες εβδομάδες του 2017 και τις πρώτες του 2018.

Τι είναι, τελικά, αυτό που καθιστά ένα ταξίδι με πούλμαν μια ευχάριστη εμπειρία; Τι αρέσει στους επιβάτες να κάνουν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού; Δημοφιλείς απαντήσεις είναι το να κοιμούνται, να μιλάνε, να βλέπουν ταινίες και να διαβάζουν. Όπως αναμενόταν, οι πιο σημαντικές προϋποθέσεις για την ικανοποίηση των επιβατών είναι τα αναπαυτικά καθίσματα και ο επαρκής χώρος για τα γόνατά τους. Ανάμεσα στις υπηρεσίες που εκτιμώνται δεόντως είναι η γρήγορη σύνδεση μέσω wi-fi, κάτι για το οποίο οι συμμετέχοντες έδειξαν διατεθειμένοι να πληρώσουν επιπλέον χρήματα. Οι περισσότεροι θεωρούν σημαντικό το να τους δίνεται η δυνατότητα να αγοράσουν κάτι να φάνε ή να πιούνε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ενώ υπάρχουν και κάποιοι που επιθυμούν γεύμα τριών πιάτων!

Εύλογα, άκρως σημαντική είναι για τους επιβάτες η προσφερόμενη ασφάλεια, με το 47% των ερωτηθέντων να απαντά πως θέλει πληροφορίες για την ασφάλεια του πούλμαν, πριν κλείσει εισιτήριο. Το 66% των επιβατών δήλωσε πως χρησιμοποιεί τη ζώνη ασφαλείας σε ένα πούλμαν, ένα ποσοστό που είναι υψηλότερο στη Σουηδία, τη Γαλλία και την Ισπανία. Η ασφάλεια, μαζί με την άνεση και την ύπαρξη ευχάριστων συνεπιβατών, είναι τα τρία στοιχεία που εκτιμώνται περισσότερο από τους συμμετέχοντες στην έρευνα, με τις απαντήσεις να διαφέρουν μεν από χώρα σε χώρα, αλλά να έχουν και σημαντικές ομοιότητες.

Ποιος άνθρωπος, όμως, είναι ευχάριστος επιβάτης ενός πούλμαν; Το βασικό προσόν του σύμφωνα με το 79% των ερωτηθέντων είναι το να μην κάνει φασαρία. Άκρως ενοχλητικό βάσει του 71% των απαντήσεων είναι το να σπρώχνει κάποιος με τα πόδια του την πλάτη του εμπρός καθίσματος. Από το 50% των επιβατών δεν εκτιμώνται τα φαγητά με έντονες μυρωδιές, αν και στη μεσογειακή Ιταλία το σχετικό ποσοστό είναι στο 25%. Κάτι ακόμα που αναδεικνύει τις διαφορές στις κουλτούρες των λαών, είναι πως οι Σουηδοί δε δείχνουν να ενοχλούνται αν κάποιος συνεπιβάτης τους βγάλει τα παπούτσια του.

PreviousNext