Τροχοί & TIR

Ξεκίνησε και στο Βέλγιο ο έλεγχος ταχογράφων εξ αποστάσεως

Το Βέλγιο είναι η 6η χώρα της ΕΕ που θέτει σε εφαρμογή τον έλεγχο των στοιχείων του ταχογράφου εξ αποστάσεως. Ήδη, στον αυτοκινητόδρομο Ε40 από Βρυξέλλες προς Οστάνδη ξεκίνησαν οι έλεγχοι με τον επι
Δευτέρα 20/02/2023 - 12:54
Κοινοποίηση στα Social Media
Φωτό: Federale Politie / Twitter
Φωτό: Federale Politie / Twitter

Το Βέλγιο είναι η 6η χώρα της ΕΕ που θέτει σε εφαρμογή τον έλεγχο των στοιχείων του ταχογράφου εξ αποστάσεως.

Ήδη, στον αυτοκινητόδρομο Ε40 από Βρυξέλλες προς Οστάνδη ξεκίνησαν οι έλεγχοι με τον επικεφαλής της Αστυνομίας της περιοχής Wetteren να δηλώνει εντυπωσιασμένος από την αποτελεσματικότητα των συσκευών ελέγχου, αλλά και από το πλήθος των παραβάσεων που αποκαλύπτονται.

Όπως έγινε γνωστό, η συσκευή τύπου DSRC (Dedicated Short Range Communication) είναι συνδεδεμένη με ένα έξυπνο κινητό προς το οποίο αποστέλλει έγχρωμα κωδικοποιημένα σήματα. Το κόκκινο σήμα σημαίνει ότι ο ταχογράφος του οχήματος είτε δεν λειτουργεί είτε δεν καταγράφει τις τρέχουσες ενδείξεις π.χ. ταχύτητα, ώρα οδήγησης κ.λπ.

Στην περίπτωση αυτή, ο αστυνομικός που παρακολουθεί τα σήματα στο κινητό δίνει εντολή ελέγχου του φορτηγού ή του λεωφορείου στο επόμενο σταθερό σημείο ελέγχου.

Την πρώτη ημέρα λειτουργίας των εξ αποστάσεως ελέγχων, την Πέμπτη 16/02/23 «παραπέμφθηκαν» για σταθερό έλεγχο 128 φορτηγά και λεωφορεία. Εκεί διαπιστώθηκαν 45 παραβάσεις ωρών εργασίας/ ανάπαυσης, αλλά καθώς ο έλεγχος ήταν γενικότερος διαπιστώθηκαν και άλλες παραβάσεις σχετικές με τους κανόνες του καμποτάζ.

Υπενθυμίζεται ότι οι άλλες πέντε χώρες που διενεργούν ελέγχους εξ αποστάσεως είναι η Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Πολωνία.

Πηγή: trans.info και Federale Politie

PreviousNext