Τροχοί & TIR

Κάμερες αυτόματης καταγραφής στοιχείων οχημάτων σε έξι συνοριακά σημεία

Για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου, της φοροδιαφυγής, αλλά και για την παρακολούθηση των ειδικών καθεστώτων κυκλοφορίας οχημάτων εντός της χώρας (π.χ. καμποτάζ), το υπ. Οικονομικών προκήρυξε διαγ
Παρασκευή 06/04/2018 - 10:21
Κοινοποίηση στα Social Media

Για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου, της φοροδιαφυγής, αλλά και για την παρακολούθηση των ειδικών καθεστώτων κυκλοφορίας οχημάτων εντός της χώρας (π.χ. καμποτάζ), το υπ. Οικονομικών προκήρυξε διαγωνισμό για προμήθεια συστήματος αυτόματης καταγραφής στοιχείων των διερχόμενων οχημάτων με κάμερες και αισθητήρες που θα τοποθετηθούν σε έξι συνοριακά τελωνεία της χώρας -στα τελωνεία Κακαβιάς, Κρυσταλλοπηγής, Κήπων, Καστανιών, Μέρτζανης και Νίκης. Οι ηλεκτρονικές αυτές συσκευές θα έχουν τη δυνατότητα να συλλέγουν και να καταγράφουν αναλυτικά στοιχεία για όλα τα διερχόμενα αυτοκίνητα και λοιπά οχήματα (αριθμοί κυκλοφορίας, εθνικότητες, διαστάσεις, χρώματα, μάρκες, μοντέλα κ.λπ.) τα οποία στη συνέχεια θα διασταυρώνονται με στοιχεία από άλλες βάσεις δεδομένων του υπουργείου Οικονομικών, της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, του υπουργείου Μεταφορών και της Ελληνικής Αστυνομίας για τον εντοπισμό «κρουσμάτων» λαθρεμπορίου και φοροδιαφυγής, ανασφάλιστων οχημάτων, αυτοκινήτων που έχουν κλαπεί και πλήθους άλλων παραβατικών συμπεριφορών.

Σύμφωνα με το σκοπό της προκήρυξης το σύστημα αυτό θα δημιουργεί μια εγγραφή στοιχείων για κάθε διέλευση οχήματος που θα αποτελείται πρωτίστως από στοιχεία που αναγνωρίζονται αυτόματα (αριθμός κυκλοφορίας, εθνικότητα οχήματος κ.λπ.), και θα καταχωρούνται σε βάση δεδομένων.

Στις δυνατότητες του συστήματος περιλαμβάνεται η αναγνώριση πινακίδων κυκλοφορίας εμπρόσθιας και οπίσθιας καθώς και πρόβλεψη για τα ρυμουλκούμενα οχήματα, η εθνικότητα των πινακίδων κυκλοφορίας και η δυνατότητα αναγνώρισης μη γνήσιων πινακίδων κυκλοφορίας.

Ιδιαίτερα σημαντικά για το θέμα του καμποτάζ είναι η δυνατότητα του συστήματος, αφενός να καταγράφει τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του οχήματος που περνάει τα σύνορα και αφετέρου να προβαίνει σε αυτόματη συσχέτιση και ενημέρωση του χειριστή στην οθόνη του υπολογιστή για το ιστορικό των καταγεγραμμένων διελεύσεων του συγκεκριμένου οχήματος συνολικά από κάθε σημείο, με ημερομηνίες κ.λπ. στοιχεία που έχουν αποθηκευτεί στη βάση δεδομένων.

Στο ίδιο τεύχος #360

PreviousNext