Τροχοί & TIR

Νέες αφετηρίες ΚΤΕΛ Αττικής

Εντός του 2019 ο ΟΑΣΑ φιλοδοξεί να εφαρμόσει και το σχέδιό του για τη δημιουργία πέντε νέων αφετηριών των ΚΤΕΛ Αττικής κοντά σε σταθμούς μέσων σταθερής τροχιάς. Με τον τρόπο αυτόν θα μειωθούν οι δια
Κυριακή 17/02/2019 - 08:00
Κοινοποίηση στα Social Media

Εντός του 2019 ο ΟΑΣΑ φιλοδοξεί να εφαρμόσει και το σχέδιό του για τη δημιουργία πέντε νέων αφετηριών των ΚΤΕΛ Αττικής κοντά σε σταθμούς μέσων σταθερής τροχιάς.

Με τον τρόπο αυτόν θα μειωθούν οι διαδρομές των δρομολογίων των ΚΤΕΛ, επιφέροντας μείωση των εισιτηρίων από 0,20 έως 1,40 ευρώ, καθώς η τιμή τους θα καθορίζεται ανάλογα με τη χιλιομετρική απόσταση. Οι πέντε νέες αφετηρίες των ΚΤΕΛ θα δημιουργηθούν κοντά σε σταθμούς του μετρό, του ΗΣΑΠ και του προαστιακού ως εξής:

  • Κηφισιά (σταθμός ΗΣΑΠ). Θα εξυπηρετεί τα δρομολόγια προς Σκάλα Ωρωπού (13 τη μέρα), Καπανδρίτι (12 τη μέρα), Αγίους Αποστόλους (11 τη μέρα), Ωρωπό, Μαρκόπουλο Ωρωπού, Δήλεσι, Χαλκούτσι και Βαρνάβα. Η διαδρομή θα μειωθεί κατά 13 χιλιόμετρα.
  • Νομισματοκοπείο (σταθμός μετρό). Θα εξυπηρετεί τα δρομολόγια προς Ραφήνα (32 τη μέρα), Νέα Μάκρη (32 τη μέρα), Μαραθώνα (21 τη μέρα), Κορωπί, Μαρκόπουλο Μεσογείων, Λαύριο (από 31 δρομολόγια τη μέρα), Γραμματικό, Αγία Μαρίνα και Κερατέα. Η διαδρομή θα μειωθεί κατά 8 χιλιόμετρα.
  • Ελαιώνας (σταθμός μετρό). Θα εξυπηρετεί τα δρομολόγια προς Μέγαρα (31 τη μέρα), Βίλια (5 τη μέρα), Ερυθρές, Κινέτα και Αλεποχώρι. Η διαδρομή μειώνεται κατά 2 χιλιόμετρα.
  • Ελληνικό (σταθμός μετρό). Θα εξυπηρετεί τα δρομολόγια προς Ανάβυσσο (10 τη μέρα), Παλαιά Φώκαια, Σούνιο (από 7 τη μέρα), Λαγονήσι, Σαρωνίδα και Λαύριο. Η διαδρομή θα μειωθεί κατά 13 χιλιόμετρα.
  • Κορωπί (σταθμός προαστιακού). Θα εξυπηρετεί τα δρομολόγια προς Πόρτο Ράφτη (16 τη μέρα), Παλαιά Φώκαια (15 τη μέρα), Κουβαρά, Καλύβια, Δασκαλειό και Βραυρώνα. Η διαδρομή θα μειωθεί κατά 23 χιλιόμετρα.

Αναλογική χρέωση

Στο μεταξύ, ο ΟΑΣΑ ετοιμάζεται να προχωρήσει στην καθιέρωση καινούργιου συστήματος τιμολόγησης των εισιτηρίων των αστικών συγκοινωνιών. Οι επιβάτες θα πληρώνουν πλέον κόμιστρο ανάλογα με την απόσταση που θα διανύουν.

Για την εφαρμογή της αναλογικής τιμολόγησης η Αττική θα χωριστεί σε πέντε ζώνες:

  • Η πρώτη ζώνη περιλαμβάνει τα κέντρα της Αθήνας και του Πειραιά και των κοντινών δήμων.
  • Η δεύτερη περιλαμβάνει τον Βόρειο Τομέα (Αγία Παρασκευή, Χαλάνδρι και Κηφισιά), αλλά και τον Νότιο Τομέα (Βούλα, Βουλιαγμένη, Βάρκιζα).
  • Η τρίτη ζώνη περιλαμβάνει τον Ανατολικό και τον Δυτικό Τομέα.
  • Η τέταρτη περιλαμβάνει το αεροδρόμιο, όπου ήδη εφαρμόζεται διαφορετική τιμολογιακή πολιτική.
  • Η πέμπτη ζώνη περιλαμβάνει τις περιοχές της υπόλοιπης Αττικής.
PreviousNext