Με τη βοήθεια μιας ειδικά σχεδιασμένης «στολής ύπνου» (Sleep Suit), η Ford προσομοιώνει την κόπωση στο τιμόνι, αναδεικνύοντας την επικινδυνότητά της, καθώς - σύμφωνα με έρευνες – η κόπωση είναι η πρωταρχική αιτία στο ένα από τα πέντε τροχαία ατυχήματα.

Μάλιστα, εάν κάποιος είναι ξύπνιος για πάνω από 18 ώρες, οι ικανότητές του μπορεί να επηρεαστούν σε βαθμό εφάμιλλο με την υπέρβαση του νόμιμου ορίου συγκέντρωσης αλκοόλ στο αίμα. Ακόμα και για τους κατά κανόνα ικανότερους χρήστες του οδικού δικτύου, τους επαγγελματίες οδηγούς, οι έρευνες έχουν αποδείξει πως μετά από 9-10 ώρες στο τιμόνι, αρχίζουν να ανεβαίνουν σημαντικά οι πιθανότητες εμπλοκής τους σε κάποιο τροχαίο ατύχημα, ενώ στις 11 ώρες συνεχούς εργασίας, η πιο πάνω πιθανότητα διπλασιάζεται.

«Όταν πιάνετε τιμόνι ενώ είστε κουρασμένοι, κινδυνεύετε να οδηγείτε σαν ζόμπι – γίνεστε δημόσιος κίνδυνος για τον εαυτό σας, τους επιβάτες και όλους αυτούς με τους οποίους μοιράζεστε το δρόμο», δήλωσε σχετικά ο Dr Gundolf Meyer Hentschel, CEO του ινστιτούτου Meyer Hentschel Institute που δημιούργησε το «Sleep Suit».

Πώς λειτουργεί η στολή και τι είναι ο μικρο-ύπνος

Η στολή «Sleep Suit» αποτελείται από ειδικά γυαλιά που προσομοιώνουν την πλήρη εξουθένωση, όπως η κατάσταση μικρο-ύπνου – μία ανεξέλεγκτη αντίδραση στην κόπωση, κατά την οποία οι οδηγοί μπορεί να οδηγήσουν «στα τυφλά» για 10 δευτερόλεπτα ή και περισσότερο, μερικές φορές και με τα μάτια ανοιχτά, διανύοντας μερικές εκατοντάδες μέτρα. Μετά, το πιθανότερο είναι να μην θυμούνται καν τι έχει συμβεί.

Συνδεδεμένα σε μία εφαρμογή για smartphones, τα ειδικά γυαλιά μπορούν να ρυθμίζονται ώστε να προσομοιώνουν τον εγκέφαλο που «κατεβάζει ρολά» και ο οδηγός δεν βλέπει τίποτα μπροστά του. Τα γυαλιά φοριούνται σε συνδυασμό με ειδικά βάρη στο κεφάλι, το θώρακα, τα χέρια και τους αστραγάλους – συνολικά πάνω από 18 κιλά – ώστε ο χρήστης να βιώνει αδυναμία και εξουθένωση στο τιμόνι.

Σημειώνεται πως -από τη στιγμή που τα τροχαία ατυχήματα είναι η κύρια αιτία θανάτου νέων ανθρώπων- η Ford θα ενσωματώσει τη «στολή ύπνου» στο Driving Skills for Life (DSFL), το δωρεάν πρόγραμμα εκπαίδευσης νεαρών οδηγών ηλικίας 17 έως 24 ετών.