Τροχοί & TIR

Υπηρεσίες Daimler για τα ηλεκτρικά φορτηγά

«E-Mobility Group» ονομάζει η Daimler Trucks & Buses τον διεθνή οργανισμό που ίδρυσε πρόσφατα για να ενισχύσει την ομαλή μετάβαση στην εποχή της ηλεκτροκίνησης. Στις υπηρεσίες που προσφέρονται σ
Πέμπτη 12/12/2019 - 08:00
Κοινοποίηση στα Social Media

«E-Mobility Group» ονομάζει η Daimler Trucks & Buses τον διεθνή οργανισμό που ίδρυσε πρόσφατα για να ενισχύσει την ομαλή μετάβαση στην εποχή της ηλεκτροκίνησης.

Στις υπηρεσίες που προσφέρονται στους πελάτες της μάρκας που επιθυμούν να αγοράσουν κάποιο ηλεκτρικό φορτηγό, συμπεριλαμβάνεται μια νέα «έξυπνη» εφαρμογή, η απαραίτητη συμβουλευτική διαδικασία και η έρευνα για το ποιο σύστημα φόρτισης πρέπει τελικά να επιλέξει ο κάθε πελάτης σύμφωνα με τις εξατομικευμένες ανάγκες του.

Αναλυτικότερα, στην έκθεση επαγγελματικών οχημάτων ΙΑΑ του 2020, η Daimler Trucks θα λανσάρει τη δωρεάν εφαρμογή «eTruck Ready», μέσω της οποίας οι πελάτες της μάρκας θα μπορούν να καθορίσουν ποια λειτουργικά χαρακτηριστικά και διαδρομές είναι κατάλληλα για ένα ηλεκτρικό φορτηγό. Η εφαρμογή για smartphones παρακολουθεί τα δρομολόγια ενός συμβατικού οχήματος, καταγράφοντας την ταχύτητα, την επιτάχυνση και το υψόμετρο κατά μήκος της διαδρομής. Σημαντικές παράμετροι όπως το ωφέλιμο φορτίο και η εξωτερική θερμοκρασία μπορούν να προστεθούν στη συνέχεια από τους διαχειριστές του στόλου σε μια δικτυακή πύλη. Από αυτά τα δεδομένα, το πρόγραμμα παράγει το αντίστοιχο εύρος και την αναμενόμενη κατανάλωση ισχύος ενός ηλεκτρικού φορτηγού από τη γκάμα της Daimler, δημιουργώντας ένα ρεαλιστικό προφίλ χρήσης για τους πελάτες της.

Τα δεδομένα που θα προκύψουν από την πιο πάνω εφαρμογή, θα αποτελέσουν τη βάση για την παροχή συμβουλών στον πελάτη από την ομάδα εμπειρογνωμόνων του E-Mobility Group. Οι προσαρμοσμένες υπηρεσίες παροχής συμβουλών περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, ενδείξεις πιθανής βελτιστοποίησης διαδρομής για ηλεκτρικά φορτηγά και κατάλληλη υποδομή φόρτισης. Εάν απαιτείται, οι εμπειρογνώμονες μπορούν να δημιουργήσουν ανάλυση μεμονωμένων λειτουργικών δαπανών και να λάβουν υπόψη, μεταξύ άλλων, ευκαιρίες δημόσιας χρηματοδότησης.

Αναγνωρίζοντας τη σημασία των διαδικασιών φόρτισης των ηλεκτροκίνητων οχημάτων, η Daimler Trucks δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη και εγκατάσταση έξυπνων λύσεων φόρτισης. Για αυτό, η μάρκα προσφέρει μια ανάλυση των ντεπό σε στενή συνεργασία με εξωτερικούς συνεργάτες. Κατόπιν τούτου, βήμα προς βήμα η ομάδα συμβούλων καθορίζει, για παράδειγμα, τους σταθμούς φόρτισης που είναι κατάλληλοι και τις πιθανές επεκτάσεις για την απαραίτητη παροχή ρεύματος. Επίσης, λαμβάνονται υπόψη σημαντικοί παράγοντες όπως η θέση των σημείων φόρτισης και ο χρόνος που απαιτείται για το «γέμισμα» των μπαταριών.

Στο μέλλον, η χρήση έξυπνου λογισμικού στις υποδομές φόρτισης μπορεί να μειώσει περαιτέρω τις επενδυτικές και λειτουργικές δαπάνες, καθώς οι εν λόγω υποδομές αποτελούν ένα σημαντικό στοιχείο κόστους στους ηλεκτροκίνητους στόλους φορτηγών. Για παράδειγμα, τα σχετικά έξοδα μπορεί να είναι σημαντικά χαμηλότερα, εάν η υποδομή φόρτισης στο ντεπό έχει σχεδιαστεί για ένα σχετικά χαμηλό δίκτυο φορτίων. Άλλος σημαντικός παράγοντας κόστους είναι η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς οι συντελεστές ηλεκτρικής ενέργειας βασίζονται στην καθορισμένη απαίτηση ισχύος και στους χρόνους κατανάλωσης.

Εάν η ισχύς που καθορίζεται στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος δεν ξεπεραστεί σε συγκεκριμένη ώρα της ημέρας, το κόστος μπορεί να μειωθεί. Έτσι, το «έξυπνο» λογισμικό φόρτισης ελέγχει τη χρονομετρημένη φόρτιση των οχημάτων ή τη φόρτιση με χαμηλότερη ισχύ φόρτισης, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί το φορτίο στη σύνδεση του δικτύου. Επιπλέον, το λογισμικό ενσωματώνει τη διαδικασία φόρτισης στη συνολική διαδικασία λειτουργίας και τα οχήματα φορτίζονται ακριβώς όταν είναι διαθέσιμα, λαμβάνοντας υπόψη την προγραμματισμένη άφιξη και την αναχώρηση τους.

PreviousNext